Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς καλοριφέρ 1 στις 3 πολυκατοικίες στην Ξάνθη

Χωρίς καλοριφέρ 1 στις 3 πολυκατοικίες στην Ξάνθη

0
xeimonas-empros

Καμιά παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης. Σε απόγνωση οι πρατηριούχοι και οι καταναλωτές

Χρωστάνε περσινά κοινόχρηστα. Ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή μετακομίζουν στα χωριά για να ξεχειμωνιάσουν

Πολύ «ψυχρός» αναμένεται ο φετινός χειμώνας αφού «καίει και τσουρουφλίζει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωσή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία και καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη θέρμανση σε πολλά νοικοκυριά. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θεωρητικά ήταν να ξεκινήσει από χθες όμως άκαρπη απέβη η συνάντηση Στουρνάρα – πρατηριούχων.  
Καμιά παραγγελία για πετρέλαιο στην Ξάνθη
Οι πρατηριούχοι ζητούν αναστολή της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, λόγω της οικονομικής κατάστασης τα νοικοκυριά δεν μπορούν να προμηθευτούν αλλά και οι επιχειρήσεις τους λόγω της μειωμένης ζήτησης απειλούνται με κλείσιμο. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι τιμές του αναμένεται να κυμανθούν στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος είναι τεράστιο για τις οικογένειες και σε σχέση με πέρυσι είναι υψηλότερο κατά περίπου 50% καθώς το 2011 τέτοια εποχή, οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου ήταν στα 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων στην Ξάνθη κ. Γιάννη Σιούτα η κατάσταση είναι δραματική καθώς «δεν κινείται φύλλο» στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης μ’ αυτή την τιμή. Απ’ την πλευρά τους οι πρατηριούχοι βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού ένα βυτίο στοιχίζει 40.000 ευρώ και οι εταιρείες ζητούν πληρωμή άμα τη παραλαβή, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν το κεφάλαιο για το οποίο όμως πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές και καταναλωτές δεν …υπάρχουν: «Ζητάμε να επιστρέφεται 100% ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης στους καταναλωτές διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο με 1,40 ευρώ. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει…Από πέρσι μας χρωστάνε …Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε ακόμη καμιά παραγγελία για εφοδιασμό με πετρέλαιο θέρμανσης», τονίζει ο κ. Σιούτας.  
1 στις 3 οικοδομές δεν θ’ ανάψουν καλοριφέρ
Την εικόνα που επικρατεί στις οικοδομές και στους ένοικους μας περιγράφουν τα γραφεία διαχείρισης Κοινοχρήστων ΚΡΟΝΟΣ και ΠΑΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ
«Να σκεφτείτε ότι πέρσι δεν άναψαν καλοριφέρ το 40% των οικοδομών στην Ξάνθη. Για φέτος από το 60% αυτών δηλαδή που άναψαν σε ποσοστό 70% δηλώνουν ότι δεν μπορούν φέτος να πληρώσουν. Έτσι 1 στις 3 οικοδομές δεν θα ανάψει καλοριφέρ. Προτιμούν ν α μη βάλουν πετρέλαιο γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα διπλάσια χρήματα από πέρσι. Εδώ χρωστάνε κοινόχρηστα από πέρσι…Στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ανάλογα με το πορτοφόλι τους αλλά και πολλοί όσοι είναι από χωριά μετακομίζουν στα πατρικά τους να ξεχειμωνιάσουν», επισημαίνει ο κ. Πανταζής Μιχάλης από τον ΚΡΟΝΟ.
«Ένα αλαλούμ συμβαίνει στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών. Σε ποσοστό 70% φέτος δεν θ’ ανάψουν καλοριφέρ και ένα ποσοστό 20 – 25% ότι θ’ ανάβουν πότε – πότε. Προβλέπεται πολύ κρύος ο φετινός χειμώνας. Η παράνοια είναι ότι δεν έχουν λεφτά για τα κοινόχρηστα και βάζουν εγκαταστάσεις για πέλετ ή άλλες πηγές ενέργειας που στοιχίζουν 3.000 – 4.000 ευρώ. Υπάρχουν οικοδομές νεόκτιστες που δεν θ’ ανάψουν καθόλου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υπάρχει πολλή συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν θα ανάψουν δεν επιβαρύνονται με το 30% του παγίου. Προβλέπω ότι μέσα στους επόμενους μήνες που θα ‘ ρθουν τα χαράτσια και τα νέα μέτρα πολλοί απ’ αυτούς που είπαν ότι θα’ ανάψουν θα το αναβάλλουν…για τον Δεκέμβριο ίσως και τον Ιανουάριο», τονίζει ο κ. Βασίλης Πανίδης από την ΠΑΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ.  
Στροφή σε άλλες πηγές θέρμανσης
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης., όπως μας πληροφορούν από τον Συνεταιρισμό Θερμοϋδραυλικών ΥΔΡΩ COSMOS. Κυρίως ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τα συστήματα εξοικονόμησης θέρμανσης αλλά και άλλες πηγές θερμότητας. Όπως: Σόμπες πέλετ, Καυστήρας βιομάζας, Ενεργειακά τζάκια, Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας αλλά και Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα).
Όσον αφορά στα συστήματα εξοικονόμησης θέρμανσης υπάρχει το σύστημα της αντιστάθμισης με το οποίο προσαρμόζει την εξωτερική θερμοκρασία με τη θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιηθεί στα καλοριφέρ και έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πετρελαίου. Επίσης εξοικονόμηση 20 – 25% επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα. Επίσης ζήτηση έχουν τα κλιματιστικά με τις αντλίες θερμότητας που τοποθετούνται πάνω στον συμπιεστεί και έχουν βαθμό απόδοσης 3 η 4 μονάδες ανά 1 μονάδα ρεύματος. Τέλος ζήτηση υπάρχει και στα ενεργειακά τζάκια όμως χρειάζεται μια διαδικασία αναφορικά με την εγκατάσταση και την αποθήκευση των καυσόξυλων: «Υπάρχουν λύσεις….Κάποιοι μπορούν να τοποθετήσουν ένα κεφάλαιο στην εγκατάσταση κάποιων άλλων πηγών θέρμανσης που θα κάνουν απόσβεση μακροπρόθεσμα και άλλοι να κάνουν εξοικονόμηση στα καλοριφέρ. Όμως το ισοζύγιο είναι το ίδιο», μας πληροφορούν από τον Συνεταιρισμό Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης.
Συνιστούμε τους συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές πηγές θερμότητας να μην καταφεύγουν σε φτηνές λύσεις που πολλές φορές αποδεικνύονται πιο δαπανηρές αλλά να ενημερωθούν σωστά και αξιόπιστα από τους ειδικούς προτού κάνουν την επιλογή τους.  

Γενικές πληροφορίες για πηγές θέρμανσης


Κλιματιστικά
Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία του να αγοράσουν συσκευή. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών, για όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.
Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα).
Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.
Πρόκειται για τέσσερις νέες μορφές θέρμανσης, που μέχρι τώρα η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών δεν τις γνωρίζει. Οι σόμπες πέλετ που τοποθετούνται στα δωμάτια, ο κεντρικός καυστήρας βιομάζας – καίει επίσης πέλετ- το ενεργειακό τζάκι και τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Σόμπες πέλετ
Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.
Καυστήρας βιομάζας
Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.
Ενεργειακό τζάκι
Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα. Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα 3.000 ευρώ. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.
Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
Πρόκειται για καινούρια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα.. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Πρέπει όμως αυτά να είναι τοποθετημένα ώστε να βλέπουν αντικείμενα καθώς αυτά θερμαίνουν και όχι τόσο τον αέρα.  

Μαριάννα Ξαθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …