Σχόλια 04/10/2012

0

Δύο πράγματα υπάρχουν ακόμα σε αφθονία στην Ελλάδα της κρίσης: Λίστες και Λήσταρχοι


Η Γενική Τράπεζα πάει Πειραιώς
Νέα εξαγορά εν όψει τραπέζης. Και αυτή τη φορά από τον Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρο του Ομίλου της Πειραιώς.
Ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένη συμφωνία με τη Γενική Τράπεζα, Γαλλικών συμφερόντων επίσης.
Με τη νέα εξαγορά, η Τράπεζα Πειραιώς γίνεται πολύ μεγάλος παίκτης στην τραπεζική αγορά, σοβαρός και αξιόλογος πόλος.
Όλα δείχνουν πλέον ότι οι Τράπεζες στη χώρα μας θα μείνουν η Εθνική, η Πειραιώς, η Άλφα και η Γιούρομπανκ.
«Ε»    
Ονόματα!  
Γελάει η λογική και παραγωγική Ελλάδα με την ιστορία της λίστας Λαγκάρντ. Και γελάει γιατί μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα, ενώ είχαν τη λίστα με τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία στα χέρια τους, την έκαναν πάσα ο ένας στον άλλον!
Κι αυτό κράτησε δύο χρόνια. Μέχρι που η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια από δηλώσεις ξένων.
Μ’ αυτά τα τερτίπια λοιπόν, το πολιτικό μας σύστημα αυτοϋπονομεύεται και οδηγείται στον αυτοχειριασμό.
Γι’ αυτό έχει δίκιο ο Σωκράτης Ξυνίδης που ζητά πριν είναι αργά για το πολιτικό σύστημα να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα.
Πάντως ο κόσμος γελάει. Και μάλιστα πικρά και αγανακτισμένος για όλα όσα μαθαίνει για την «αμέλεια» υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ενώ βέβαια υπάρχουν και σχόλια για ενέργειες σκόπιμες να ξεχαστεί η λίστα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση…
«Ε»  

Μπλοκάρουν την αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί  
Την άρνησή τους να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγησή τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς πιστεύουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «έξοδος» μεγάλου αριθμού δασκάλων και καθηγητών από τη δημόσια εκπαίδευση.
Σύλλογοι και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών καλούν τους συναδέλφους τους να μη συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Παιδείας, κατηγορώντας την πολιτική του ηγεσία ότι προσεγγίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα μόνο με ποσοτικούς δείκτες και ότι «μόνο οι οικονομικές περικοπές ενδιαφέρουν αυτούς που παίρνουν ασταμάτητα νέα μέτρα».
-Βρήκαν επιχείρημα σε επικείμενες απολύσεις οι εκπαιδευτικοί για να αποφύγουν την αξιολόγηση. Ορισμένοι σ’ αυτόν τον τόπο ακόμη θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω ελέγχου…

   
Ο πιο φτωχός Πρόεδρος στον πλανήτη!  
Ο κύριος με το φτηνό ζακετάκι είναι ο Χοσέ Μουχίκα, πρόεδρος της Ουρουγουάης και πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας.
Ο κ. Μουχίκα οδηγεί ένα παλιό Volkswagen, αξίας μόλις, 1.945 δολάρια, τη μοναδική «πολυτέλεια» που έχει επιτρέψει στον εαυτό του. Ο 77χρονος πολιτικός, που δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό αλλά ούτε και χρέη, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες τον τίτλο του πιο φτωχού προέδρου στον κόσμο! Αν και ο μηνιαίος μισθός τους είναι 12.500 δολάρια εκείνος κρατάει μόνον 1.250 δολάρια για τα έξοδά του και το υπόλοιπο ποσό, το 90%, το επιστρέφει στο κράτος προκείμενου να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo», με τα 1.250 δολάρια το μήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και μπορεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα.
Αυτή η είδηση που κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου, δεν θα μπορούσε να μην μας βάλει σε σκέψεις σε σχέση με το πόσο τελικά, υπηρετούν τον λαό οι δικοί μας πολιτικοί.    

 
Ερωτηματικά για τη λίστα  
Η υπόθεση της λίστας των καταθετών της Ελβετίας ανέδειξε και πάλι την ανικανότητα και την δολιότητα του πολιτικού συστήματος.
Αφού δεν ασχολήθηκε κανείς με τον έλεγχο των ατόμων, μετά από μια απίθανη περιφορά από χέρι σε χέρι και την ίδια ώρα που άλλες χώρες εισέπραξαν δισεκατομμύρια, η λίστα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον κ. Βενιζέλο.
Τρία ερωτήματα προκύπτουν: Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η λίστα και τι έννοια έχουν οι απίθανοι νομικοί ισχυρισμοί αφού δεν είχαν αξία σε κανένα άλλο κράτος δικαίου; Γιατί ο κ. Βενιζέλος κρατούσε τη λίστα και πως τη διαχειρίστηκε; Πόση συσσωρευμένη ανικανότητα και διαπλοκή μπορεί να ανεχτεί πλέον ο ελληνικός λαός;
Πέραν της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας των πολιτικών παραγόντων είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει η βούληση για την αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων της χώρας.  

Δεν συμμετείχαν οι δημοτικοί υπάλληλοι της Ξάνθης…
… στην χθεσινή κινητοποίηση με μηχανοκίνητα οχήματα και κατάληψη των ΧΥΤΑ που εξήγγειλε η ΠΟΕ – ΟΤΑ και πραγματοποιήθηκε σε πολλούς δήμους της χώρας. Η αιτία είναι ότι έβγαλαν τα απορριμματοφόρα στην πορεία την ημέρα της απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (26 Σεπτεμβρίου) και κατά συνέπεια μια επανάληψη του ίδιου σκηνικού θα ήταν too much…και θα κούραζε τον κόσμο. Όπως όμως μας είπε ό κ. Γαλανόπουλος θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση κλείνοντας το δήμο και τον ΧΥΤΑ όταν θα γίνει η εξαγγελία των μέτρων.
Μ.Ξ.

Φτιάξτε σχολείο στη Γλαύκη αντί φυλακές….
Σαν σαρδέλες είναι παστωμένα 400 παιδιά στο συγκρότημα της Γλαύκης που συστεγάζονται Γυμνάσιο – Λύκειο και το ΕΠΑΛ Γλαύκης. Μέχρι και οι διάδρομοι έγιναν αίθουσες διδασκαλίας για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες καθώς η χωρητικότητα του συγκροτήματος είναι για 200 παιδιά. Κι ενώ είναι ένα δίκαιο αίτημα η ανέγερση ενός νέου σχολείου που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ και ενώ έχει εξευρεθεί οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων της ΚΕΔ (απέναντι από το φυλάκιο της Γλαύκης) και ενώ υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι στο ΕΣΠΑ 1.800.000 ευρώ, ουδείς φορέας έχει ενεργοποιηθεί για την ανέγερση νέου σχολείου στην Γλαύκη. Σε μια περίοδο που αφθονούν οι φυλακές και κλείνουν σχολές για να γίνουν φυλακές (σ.σ. Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης), μήπως θα’ ταν πιο φρόνιμο και πιο επωφελές για τον τόπο να κατασκευαστεί ένα σχολείο;
Ιδού το ερώτημα!
Μ.Ξ.

Με καζάνι που βράζει…
… μοιάζει το δημοτικό συμβούλιο. Ιδιαίτερα στο προχθεσινό αναδείχτηκε με τον πιο σαφή τρόπο τι συμβαίνει…Κόντρες επί προσωπικού μεταξύ Ξυνίδη – Τσεγγελίδη. Ενδοπαραταξιακές ρήξεις μεταξύ Ξυνίδη – Μαζαράκη και Πούλιου. Ο Φαναουράκης άδειασε τον Τσεγγελίδη. Ο Κυριακίδης κάτι πήγε να ψελλίσει για το πρακτικό και να τα ρίξει στην υπάλληλο που το συνέταξε. Ο Ανταμπούφης να τους «πυροβολεί» και ο Κολλάρος να τους «κόβει με το βελούδο»! Και μέσα σ’ όλα αυτά ο δήμαρχος ατάραχος ως …Βούδας! Δεν παρενέβη ούτε μια φορά μόνο παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα!
Μ.Ξ.    

«Άναψαν τα αίματα» Ζεϊμπέκ – Κουίκ  
Στιχομυθία σε έντονο τόνο είχαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ με αφορμή την επίμαχη φωτογραφία που προσφέρθηκε στον Μ. Μποζντάγ.
Ο Τ. Κουίκ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση για το συμβάν που σημειώθηκε στους διαδρόμους της Βουλής, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι θα αντιδράσει με νομικές διαδικασίες την επόμενη φορά που θα μεταφέρει αναλήθειες που τον θίγουν προσωπικά. Εκεί, μαζί με τα όσα ειπώθηκαν με το Ζεϊμπέκ, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα «γνωστά» που τον απασχολούν αναφορικά με τη δράση του τουρκικού προξενείου, των συλλόγων και των παρακρατικών οργανώσεων.
Πρόκειται για μία εκτόνωση που ήρθε εν πολλοίς αναμενόμενα, αφού τον τελευταίο καιρό οι συνεχείς παρεμβάσεις των ΑΝΕΛ και ιδίως του κ. Κουίκ, μέσω ερωτήσεων στη Βουλή, έχουν δώσει τον τόνο.
Ε.Δ.    

Έκπληξη  
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ξάνθης δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξη και την απορία του, αφού πρόθεσή του ήταν να εξηγήσει στον βουλευτή των ΑΝΕΛ για τις ανακρίβειες και να υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων σε θετικό κλίμα.
Η αλήθεια είναι πάντως, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του Τ. Κουίκ, ότι στόχος του δεν ήταν ο ίδιος ο βουλευτής, αλλά η παρεμβατικότητα που έχει αναπτύξει η Τουρκία στη Θράκη, μέσω των γνωστών οδών.
Ο κ. Ζεϊμπέκ αμέσως προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους κι αυτή τη στάση φαίνεται ότι θα υιοθετήσει και ο κ. Κουίκ, αφού δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα.
Ο Τέρενς Κουίκ βρίσκεται σήμερα στην Ξάνθη για την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα είχε ξαναεπισκεφθεί την Ξάνθη και πραγματοποίησε συναντήσεις με κατοίκους στα ορεινά.
Ε.Δ.    

Η λίστα  
Για πολιτικές ευθύνες άνευ προηγουμένου έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με την περιβόητη λίστα των μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό που ήταν στα «σούρτα-φέρτα» επί δύο χρόνια στα γραφεία υπουργών και μεγαλοστελεχών. Αναρωτήθηκε γιατί έμεινε στα κρυφά μέχρι τώρα και στη βάση αυτής της συγκάλυψης τι «πλάτες» και τι εκβιασμοί έχουν γίνει;
Οι αντοχές της κοινωνίας βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί και η προκλητικότητα δεν έχει όριο.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…