Σχόλια 02/10/2012

0

Να διαλυθεί η τρόικα ζητάει το Der Spiegel! Σιγά-σιγά στα λόγια μας έρχονται όλοι…


Εμπορική τέλος


Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της Εμπορικής Τράπεζας το αποφάσισαν. Δίνουν το κλειδί στην ALPHA του κ. Γιάννη Κωστόπουλου.
Οι δύο τράπεζες αποφάσισαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν το τίμημα της εξαγοράς. Έτσι, ο γάμος αυτός των δύο τραπεζών, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην χώρα.
Είναι πλέον γεγονός ότι η τραπεζική αγορά αλλάζει, το τοπίο διαφοροποιείται και πλέον δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν στο παιγνίδι οι μικρές τράπεζες, ιδιωτικές ή συνεταιριστικές.
«Ε»        

Το επίδομα θέρμανσης  


Πολύς λόγος έγινε και συνεχίζει ακόμη, για το επίδομα θέρμανσης. Τελικά θα πρέπει να πληρούνται τέσσερα συνδυαστικά κριτήρια για να γίνει η επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.
Έτσι, το επίδομα θέρμανσης θα το πάρουν λίγοι δικαιούχοι. Εξάλλου, η ανώτατη ετήσια επιστροφή φόρου φθάνει τα 850 ευρώ για μέγιστη κατανάλωση 3000 λίτρων, ακολουθεί 510 ευρώ για κατανάλωση 1800 λίτρων, 270 ευρώ για κατανάλωση 960 λίτρων και κατανάλωση 170 ευρώ επιστροφή για κατανάλωση 600 λίτρων.
«Ε»    

Τα βραβεία του δήμου  


Χρυσό μετάλιο του Δήμου Ξάνθης με επισύναψη πλείστων όσων αρετών-παροχών για τον ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ ενάντια στους νοικάρηδες, χρυσελεφάντινο ίσως, θα απονεμηθεί στους ιδιοκτήτες του καταστήματος, όπου στεγάζεται το «ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ», στην κεντρική πλατεία από το 1992.
Ο λόγος; Είναι ανένδοτοι να κατεβάζουν την τιμή εκμίσθωσης (3.000€), ότι και να λένε, ότι και να πράττουν οι Πολιτειακοί Άρχοντες.
Το κατάστημα είναι εξ αδιαιρέτου. Το μισό οι επίγονοι Αδαμιδαίοι. Το μισό ο μουσουλμάνος ιδιαίτερος του πρώην βουλευτή Τσετίν.
Άξιοι!!!
Σ.Α.  

Αλλαγές στο ΕΜΠΡΟΣ  


Μικρές αλλαγές στην ύλη της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και στις σελίδες.
Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες αργότερα, ούτως ώστε το «Ε» να έχει τοπική ειδησεογραφία κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Η αναπροσαρμογή κρίθηκε απαραίτητη για να μην αυξηθεί η τιμή της εφημερίδας στη δύσκολη αυτή περίοδο, όπου μεγάλες εφημερίδες κλείνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Σύντομα θα υπάρξουν νεότερα…
«Ε»  

Στο «τμήμα» τα παιδιά των φαναριών  


Έφοδο πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συχνάζουν τα παιδιά των φαναριών, μαζί με τις μητέρες τους. Τα παιδιά και οι νεαρές μητέρες επιβιβάστηκαν σε περιπολικό και οδηγήθηκαν στο τμήμα. Μπορεί τα παραεμπόριο να μην έχει λάβει τις τρομακτικές διαστάσεις που λέγεται ότι έχει πάρει στην ορεινή περιοχή, πάντως το φαινόμενο των μικρών και μεγάλων, παιδιών των φαναριών έχει ενταθεί στο κέντρο της πόλης.
Είναι μια εικόνα θλιβερή, αλλά τουλάχιστον δεν έχουν ακουστεί ακόμη εγκληματικά περιστατικά, όπως αιφνίδιες κλοπές και σπάσιμο παραθύρων αυτοκινήτων για να αρπάξουν ότι βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού ή τις πίσω θέσεις.
Παλιότερα μόνο είχε κλαπεί ένα κινητό από οδηγό που είχε ανοιχτό το παράθυρο και περίμενε…. αμέριμνος το πράσινο φανάρι.
Ε.Δ.  

Φιλοφρονήσεις  


Τα βρήκαν Μωραΐτης- Γρηγορίου στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΒΕ. Ειδικά η επιστολή επανόρθωσης που έδωσε στο προεδρείο η αντιπολίτευση για το ζήτημα της πρόσληψης της ειδικής συμβούλου, όταν είχαν δηλώσει ότι δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης. Στην επιστολή ανέφεραν ότι πράγματι είχαν προσκληθεί, αλλά διαφωνούσαν με τη διαδικασία και το φωτογραφικό χαρακτήρα του διαγωνισμού και γι’ αυτό απείχαν.
Πάντως, στον πρόεδρο άρεσε ιδιαιτέρως η κίνηση κι ας είπε το αινιγματικό: «αν εσείς είστε μία φορά γενναίοι, εμείς είμαστε δύο που σας λέμε και συγχαρητήρια»!
Όμως πέρα από αυτό, στον κ. Μωραΐτη άρεσε και η θέση της κ. Γρηγορίου που ήταν υπέρ των κινητοποιήσεων και προτίμησε να ρίξει τα βέλη της όχι εντός της κόντρας του προέδρου του ΕΒΕ με τους επαγγελματίες, αλλά στην κυβέρνηση για τον αιφνιδιασμό, τον εμπαιγμό και τα λοιπά γνωστά σχετικά με την αστυνομική σχολή.
Ε.Δ.  

Παραεμπόριο παντός τύπου  


Και μιας και ο λόγος για το παραεμπόριο, την αγανάκτησή του εξέφρασε για τις διαστάσεις που έχει λάβει στην ορεινή περιοχή ο πρόεδρος του ΕΒΕ. Ο ίδιος μετέβη στο φυλάκιο του Αγίου Κωνσταντίνουν, με ανταποκριτή αθηναϊκού καναλιού και ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα σε φορτηγό που εισερχόταν από τη Βουλγαρία, αλλά ο οδηγός αρνήθηκε. Πάντως, σε δύο που δέχθηκαν να… επιδείξουν την πραμάτια τους βρέθηκαν από αλεύρι, κρουασάν και ξυραφάκια, μέχρι σύριγγες, κάρβουνα και ξύλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μωραΐτης στα μέλη του ΔΣ.
Πάντως, για τον τελευταίο το ανησυχητικό δεν ήταν τι «εισάγουμε» με τα φορτηγάκια από τα σύνορα όσο η στάση ορισμένων πολιτών της ορεινής περιοχής, οι οποίοι υποστήριζαν τους παραεμπόρους, λέγοντας ότι τουλάχιστον από αυτούς τα αγοράζουν φτηνά…
«Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση ότι όχι μόνο η έλλειψη εσόδων για το κράτος, λειτουργεί μπούμερανγκ για τον ίδιο τον πολίτη, αλλά και ότι τίθενται θέματα ασφαλείας».
Ε.Δ.  

Δε σήκωνε «μύγα»  


«Πυρ και μανία» ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ με τους επαγγελματίες για το λόγο ότι δεν συμμετείχαν στις δύο κινητοποιήσεις, την απεργιακή και για τη σχολή αστυνομίας. Μέλη τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης του εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά ο πρόεδρος επέμενε να λέει ότι «ο επαγγελματικός κόσμος δεν μπορεί να λείπει όταν οργανώνεται μια κινητοποίηση από όλους τους φορείς με επικεφαλής το δεσπότη».
Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσε να απαντήσει και στο επιχείρημα ότι πέρα από τους θεσμικούς, άλλους ουδείς δεν έδωσε το παρών στην κινητοποίηση και μάλιστα συνεχάρη τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και του δήμου που βρέθηκαν εκεί, άσχετα αν πληρώθηκαν κανονικά.
Δε λέμε ότι ήταν κακό που συμμετείχαν, αφού οι αιρετοί έκλεισαν τα «μαγαζιά» τους, απλά θέτουμε τη διάσταση του «κόστους» και στις δύο πλευρές.
Ε.Δ.  

Ζόρικα  


Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ ως προς το χειρισμό των υποθέσεων των εκμισθωμένων ακινήτων τους, που στο σύνολό τους αποτελούν «φιλέτα» στην «καρδιά» της πόλης.
Από τη μια θέλουν –και το δείχνουν- να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάστηκαν πολλά χρόνια, αλλά από την άλλη, όσο εγείρονται και νομικά θέματα, τα περιθώρια στενεύουν και για τους ίδιους. Ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκονται στην «κόψη».
Αλλά, μιας και ο ίδιος ο πρόεδρος έθεσε θέμα ευθυνών απέναντι σε δικαστήρια και μέλη, θα πρέπει να αναλογιστεί, μαζί με όλο το σώμα, ότι δεν είναι δυνατόν να πρέπει να γίνει η συνεδρίαση (του Σεπτεμβρίου) για να αναφέρει ο ενοικιαστής ότι είναι πρόθυμος να συνδράμει άτυπα σε διαδικασίες διοικητικές που θα ωφελήσουν το Επιμελητήριο. Για κάποια πράγματα χρειάζεται ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Ούτως ή άλλως, η κοινή αντίληψη, καλή-κακιά οι ίδιοι το κρίνουν- έχει διαπιστωθεί.
Ε.Δ.  

Αν δεν μπορείς να πείσεις…  


Παρόλο που ο κ. Μωραΐτης ήταν αρκετά απόλυτος στο θέμα της ενεργοποίησης των επαγγελματιών και εμπόρων για το ζήτημα της κινητοποίησης για τη σχολή αστυνομίας, είχε δίκιο όταν στην ερώτηση «κι αν δεν ακολουθούν τα μέλη τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων;» απάντησε: «όποιος δεν μπορεί να πείσει, να φύγει».
Είναι ανάγκη σήμερα, ο επιχειρηματικός, εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος της πόλης να σταθεί και αυτός προ των ευθυνών του, να ενεργοποιηθεί, να συμμετέχει και να εκφράζει άποψη που να μπορεί να την υποστηρίζει. Διαφορετικά, ο καθένας ξεχωριστά δεν μπορεί απλά να γκρινιάζει και να επιρρίπτει ευθύνες αλλού.
Ε.Δ.  

Έκθεση ενέργειας στην Ξάνθη  


Για τον σχεδιασμό οργάνωσης μιας έκθεσης για θέματα ενέργειας στην Ξάνθη για όλη την ΑΜΘ, ενημέρωσε στη συνεδρίαση του ΕΒΕ ο Στέλιος Μωραΐτης. Εφαλτήριο για την έκθεση αυτή ήταν το ενδιαφέρον που διαγνώστηκε στην έκθεση της Καβάλας για θέματα ενέργειας, οπότε η σκέψη των επιχειρηματιών που το δρομολογούν είναι να προγραμματιστεί μία διοργάνωση που θα αφορά αποκλειστικά αυτό τον τομέα.
Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι η έκθεση προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Οκτώβρη, στο Αμοιρίδειο.
Ε.Δ.

Βραδιά μαγική με τη Χαρούλα και τη Δήμητρα


Μια μαγευτική βραδιά γεμάτη μουσική και τραγούδια που θεωρούνται το απαύγασμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας των 4 τελευταίων δεκαετιών χάρισαν στο ξανθιώτικο κοινό οι κορυφαίες ελληνίδες τραγουδίστριες που μεσουρανούν όλα αυτά τα χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη. Αξέχαστα τραγούδια των δύο μεγάλων …Μάνων της σύνθεσης και του τραγουδιού, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μάνου Λοϊζου, μας ταξίδεψαν σε εποχές άνθησης της πολιτιστικής δημιουργίας, όταν όλα τα τραγούδια είχαν τη σφραγίδα της ποιότητας και δεν είχαν καμία σχέση με τα φτηνιάρικα σουξέ που ακούμε συχνά και έχουν ημερομηνία λήξης μερικών εβδομάδων. Στίχοι βαθυστόχαστοι που αποτυπώνουν τις αγωνίες της ψυχής, την ομορφιά και τον πόνο του έρωτα, την ίδια τη ζωή…
Μεγάλες ερμηνείες από δυο μεγάλες καλλιτέχνιδες που είναι κεφάλαιο για το ελληνικό τραγούδι…
Μ.Ξ.  

Χάλια η ακουστική στο Αμοιρίδιο…


Είχε πράγματι πολύ επιτυχία η συναυλία των Αλεξίου – Γαλάνη και συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι έγινε στο Αμοιρίδιο παρότι η βραδιά προσφερόταν για το γήπεδο. Για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε πόσο ατελές είναι από θέμα ακουστικής το Αμιρίδιο αφού όσοι άτυχοι δεν βρήκαν θέση στις κερκίδες απέναντι από τη σκηνή είχαν μεγάλο πρόβλημα με την ακουστική. Αλλά και γενικά η εικόνα του Αμιρίδιου ήταν απογοητευτική, με σπασμένα τζάμια, υγρασία σε πολλά σημεία. Είναι φανερό ότι θέλει συντήρηση και ο δήμος πρέπει να κάνει κάτι. Είναι κρίμα μια τέτοια υποδομή να πάει χαμένη…
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …