Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ενεργοποίηση της Εισαγγελίας για τους 20 μαθητές του Εχίνου

Ενεργοποίηση της Εισαγγελίας για τους 20 μαθητές του Εχίνου

0
dimotiko_exinou-empros

Παράλληλη διερεύνηση και της καταγγελίας για το ιδιωτικό παρανηπιαγωγείο του οικισμού

Στο ίδιο ύφος με το ψήφισμα του Δ.Σ. Μύκης, κοινή ανακοίνωση Τουρκές-Μπουρχάν. Ζητούν επιείκεια και κάνουν λόγο για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση    

Το ζήτημα των 20 μαθητών του Εχίνου που ακόμη φοιτούν χωρίς να είναι εγγεγραμμένα στο δημοτικό σχολείο του οικισμού τίθεται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, με την ενεργοποίηση της Εισαγγελίας Ξάνθης, η οποία ξεκίνησε έρευνα ζητώντας τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων. Χθες βρέθηκαν κατόπιν κλήσης στο γραφεία της Εισαγγελέα, ο συντονιστής μειονοτικών σχολείων Νίκος Παπαγεωργίου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά και να δώσουν εξηγήσεις, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, λόγω του γεγονότος ότι παραμένει άλυτο εδώ και 1,5 περίπου μήνα.
Παράλληλα, όμως, από τους αρμόδιους ζητήθηκαν και διευκρινίσεις, όσον αφορά τη λειτουργία του ιδιωτικού παιδικού σταθμού του Εχίνου, που δεν είναι αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα από το υπουργείο παιδείας και τις επιμέρους παραμέτρους της λειτουργίας του. Την ενεργοποίηση της Εισαγγελίας ως προς το θέμα αυτό προκάλεσε καταγγελία που αιτείται τη διερεύνηση του θέματος. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών εκπαίδευσης θα αποστείλουν τις απαντήσεις τους και γραπτώς στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Η συνεννόηση πάντως, για την επίλυση του ζητήματος κάνει «κοιλιά» αυτό το διάστημα, λόγω της εορτής του Μπαϊραμιού, που έχει στρέψει το ενδιαφέρον των γονέων και συνολικά της μειονοτικής κοινότητας στις προετοιμασίες για την εορτή.  
Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν από το υπουργείο «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»
Παρόλα αυτά, για το ίδιο ζήτημα σε δημόσια παρέμβαση προέβησαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης με την «Περιφερειακή Αναγέννηση» Χατζημεμίς Τουρκές και Μπαράν Μπουρχάν, το ύφος της οποίας θυμίζει έντονα το πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μύκης, αφού κάνει λόγο για παρανομία εξαιτίας της μη εγγραφής των μαθητών και για έλλειψη επιείκειας απέναντι σε «20 αθώα παιδιά». Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» μεριμνώντας για την εγγραφή των μαθητών, ενώ αναφέρεται σχετικά ως υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας που απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάννης ο σεβασμός και η κατοχύρωση της δίγλωσσης εκπαίδευσης.
Ειδικότερα για το ζήτημα εκφράζουν την άποψη ότι: «Για μας είναι φανερό ότι κάθε παιδαγωγική προσέγγιση που επιτάσσει τη συνέχιση της μόρφωσης παιδιών που απλώς δεν γράφτηκαν στο νηπιαγωγείο χωρίς τα ίδια να φταίνε σε τίποτε είναι αυτονόητη για ένα κράτος δικαίου, και θα συμβάλει στη διατήρηση και εμπέδωση των σημερινών αρμονικών σχέσεων μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων στην περιοχή της Θράκης. Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι παράγοντες μιας ευνομούμενης Πολιτείας, που αποτελεί κράτος – μέλος της Ε.Ε., δεν πρέπει να αδιαφορούν για τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες που υφίστανται τα αποκλεισμένα πλέον από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση παιδιά και οι οικογένειες τους».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…