Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ύφεση στον ιό του Δυτικού Νείλου

Ύφεση στον ιό του Δυτικού Νείλου

0
kounoupi_dytikou_neilou-empros

Μία εβδομάδα χωρίς κρούσματα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

Ενημερωτικές ημερίδες σε χωριά Ξάνθης και Καβάλας για τον ιό. Απάντηση για την προμήθεια των αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου δίνει η υφυπουργός Φ. Σκοπούλη

Ύφεση παρουσιάζει η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου σε κατοίκους της Ξάνθης. Μετά την έξαρση ου προηγούμενου διαστήματος, κανένα κρούσμα δεν έχει διαπιστωθεί στο Νοσοκομείο της Ξάνθης την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του Γ.Ν.Ξ. Θανάση Μπαμπαλίδη. Ο ίδιος σημειώνει ότι στα 8 πρώτα βεβαιωμένα κρούσματα προστέθηκαν άλλα 3-4 τις προηγούμενες μέρες, αλλά στη συνέχεια εξασθένησε το φαινόμενο και εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εξασθενήσει και να μην έχουμε νέα έξαρση. Άλλωστε, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εμφάνιση κρουσμάτων μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα εξασθενεί η πιθανότητα, αφού οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την περαιτέρω κυκλοφορία του ιού. Ο κ. Μπαμπαλίδης πρόσθεσε ακόμη ότι μαζί με την ύφεση του φαινομένου, μειώθηκαν και τα περιστατικά του νοσοκομείου, από ασθενείς που έσπευδαν με τα ίδια συμπτώματα να διαπιστώσουν αν έχουν νοσήσει από τον ιό.

Ενημέρωση από τις Διευθύνσεις Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ
Η Διεύθυνση Υγείας της ΠΑΜΘ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα τις ενημερωτικές ημερίδες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το γενικό πληθυσμό, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε δήμους της Περιφέρειας όπου έχουν εμφανιστεί περιστατικά του ιού.
Συγκεκριμένα, ενημερωτικές παρεμβάσεις έχουν γίνει σε οικισμούς των δήμων Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου της ΠΕ Ξάνθης και από την Τρίτη ξεκίνησαν οι ενημερωτικές ημερίδες για φορείς υγείας και κατοίκους στην πόλη και τα χωριά της Καβάλας.
Πάντως, η ύφεση στην εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου δεν συνοδεύτηκε και από τη μείωση των κουνουπιών. Σε όλη την παραλιακή ζώνη η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει αφόρητη τις απογευματινές ώρες, ενώ μέχρι και την τελευταία εβδομάδα είχαν πληθύνει τα παράπονα για την αναποτελεσματικότητα του σχεδιασμού ψεκασμών.

Αιχμές για την προμήθεια των αντιδραστηρίων με απευθείας ανάθεση
Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έδωσε η υφυπουργός υγείας κ Φωτεινή Σκοπούλη . Σημείο αιχμής αποτέλεσε η απόφαση της κ. Σκοπούλη να δώσει εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση με εταιρεία η οποία θα προμήθευε την χώρα μας με αντιδραστήρια για την αντιμετώπιση του Ιού του Νείλου. Όπως εξηγεί σε απάντηση της η υφυπουργός η επιτροπή του ΕΚΕΑ μετά από διαπραγμάτευση κατέληξε στην αγορά αντιδραστηρίων με τιμή 7,5 ευρώ ανά μονάδα έναντι αντιδραστηρίων με τιμή 17,22 ευρώ ανά μονάδα λαμβάνοντας υπ’ όψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, την αξιοπιστία της μεθόδου διεθνώς, το περιορισμένο διαθέσιμο ποσό και τη διασφάλιση του ελέγχου όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μονάδων αίματος. Με λίγα λόγια από την απάντηση της υφυπουργού προκύπτει ότι στις αρχές του Αυγούστου το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) είχε προχωρήσει σε μια διαπραγμάτευση με εταιρείες αντιδραστηρίων ώστε να βρεθεί ο μειοδότης. Το ΕΚΕΑ μετά από διαπραγμάτευση κατέληξε στην αγορά αντιδραστηρίων με τιμή 7,5 ευρώ ανά μονάδα έναντι αντιδραστηρίων με τιμή 17,22 ευρώ ανά μονάδα. Εντωμεταξύ είχε δοθεί εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τον υπουργό να χρηματοδοτήσει την αγορά αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος που κατ’ αρχήν δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Δημιουργήθηκε μια καθυστέρηση από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ να εκτελέσει την εντολή του υπουργού για χρηματοδότηση των αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα η υφυπουργός κ. Σκοπούλη να δώσει εντολή να επισπευστούν οι διαδικασίες καθώς είχε λάβει έγγραφο από τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ στο οποία αναφερόταν η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου. Χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντηση της «Για την εντολή με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ που δεν είχε υλοποιήσει τη χρηματοδότηση προς το ΕΚΕΑ. Η εντολή για επίσπευση βασίσθηκε σε έγγραφο από το γραφείο Προέδρου του ΕΚΕΑ στις 17-8-2012, όπου επισημαίνονταν η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ιού του Δ. Νείλου και η εξ αυτής ανάγκη για άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων ώστε να μην απειληθεί η επάρκεια ασφαλούς αίματος στη χώρα μας».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…