Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βιβλία και τεχνολογία στην υπηρεσία ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Βιβλία και τεχνολογία στην υπηρεσία ελληνοαμερικανικών σχέσεων

0
vivliothiki_amerikaniki-empros

Συνεχίζει και ευδοκιμεί το πρόγραμμα American Corners στη δημοτική βιβλιοθήκη

Για την πρωτοβουλία, τις επιμέρους δράσεις και τους πολλαπλούς στόχους που εξυπηρετούν μιλά στο «Ε» ο υπεύθυνος του μορφωτικού τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Β. Τσιμπούκης
 
Οκτώ χρόνια συμπληρώνει φέτος η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Ξάνθης και της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, με αφορμή το πρόγραμμα “American Corners” που εκπονεί το επιμορφωτικό τμήμα της πρεσβείας, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους νέους, αλλά όχι μόνο, και τις παραδοσιακές με τις νέες μορφές δραστηριοτήτων που προτιμούν.
Το «Ε» συνάντησε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης τον υπεύθυνο του επιμορφωτικού τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας κ. Βασίλη Τσιμπούκη, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη, με αφορμή τη συναυλία των Xanthi’s Brass Band Project, της οποίας η πρεσβεία υπήρξε διοργανωτής. Ο ίδιος μας μίλησε για τις νέες δράσεις τους προγράμματος και την προσπάθεια συνεχούς εμπλουτισμού του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Συνεχής εφοδιασμός με νέους τίτλους
Στο πρόγραμμα “American Corners” συμμετέχουν σήμερα οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Ξάνθης, της Βέροιας, της Κέρκυρας και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Μέσω του προγράμματος οι βιβλιοθήκες φιλοξενούν συλλογές βιβλίων αμερικανικών εκδόσεων που προμηθεύονται από την πρεσβεία και έχουν συγκεντρώσει σήμερα ένα αρχείο 800-1000 τόμων περίπου. Η προσπάθεια είναι αδιάλειπτη και γι’ αυτό κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς οι βιβλιοθήκες προτείνουν θεματικές και με βάση αυτές το επιμορφωτικό τμήμα της πρεσβείας αναλαμβάνει να τις εφοδιάζει με νέους τίτλους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχουν διαπιστωθεί. Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνονται και κύκλοι δραστηριοτήτων με ομιλίες, προβολές και διαδραστικές εκδηλώσεις.
«Μέσω του προγράμματος, αναβαθμίζονται οι βιβλιοθήκες, δίνεται κίνητρο εξοικείωσης με την αγγλική γλώσσα και παράλληλα δημιουργείται πλούσιο υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικοί και φροντιστήρια. Η Ξάνθη ήδη διαθέτει μία πολύ πλούσια συλλογή παιδικών εκδόσεων για ηλικίες 5-10 ετών. Φυσικά όλες οι παροχές είναι δωρεάν», αναφέρει ο κ. Τσιμπούκης.

Νέες δράσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Παράλληλα, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των δράσεων διατίθενται και διάφορα επιτραπέζια, καθώς και η εφαρμογή e Library USA, που αποτελεί μία βάση δεδομένων, η οποία συνδέει τους χρήστες με οτιδήποτε σχετίζεται με τις ΗΠΑ. Ακόμη, μόλις τον Ιούνιο η βιβλιοθήκη της Ξάνθης εφοδιάστηκε και με το e-book reader, μία συσκευή που περιλαμβάνει 70 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί αν το δανείζεται ο καθένας. Η επόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη στις 25 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτή, που θα ασχολείται με το θέμα: «Περιβάλλον και αμερικανικός πολιτισμός», δύο καθηγήτριες του ΑΠΘ από το τμήμα αμερικάνικης λογοτεχνίας θα κάνουν σύντομες διαλέξεις για την αλληλεπίδραση των περιβαλλοντικών θεμάτων με τους αμερικανούς λογοτέχνες σε μαθητές Λυκείου και στη συνέχεια οι ίδιοι οι μαθητές με δύο φοιτήτριες του θέματος θα συμμετέχουν σε workshop, εργαστήρια δηλαδή με διαδραστικές δράσεις.
«Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η προσέγγιση των νέων με αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς», αναφέρει ο κ. Τσιμπούκης. Σχετικά με την συνδρομή της αμερικανικής πρεσβείας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης ο ίδιος εξηγεί: «επιδιώκουμε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η αμερικανική γωνιά της Ξάνθης και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και του χρόνου αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο. Ίσως οργανώσουμε κάτι σχετικό με τον κινηματογράφο. Οι ιδέες είναι πολλές και θα αποφασίσουμε έως τότε».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…