Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σεργιάνι στις μνήμες και την ιστορία της Ξάνθης

Σεργιάνι στις μνήμες και την ιστορία της Ξάνθης

0
xanthi_parelasi_a.m.-empros

Μία ενδιαφέρουσα φωτογραφική αφήγηση της ιστορίας του τόπου μας από το Λύκειο Ελληνίδων

Σε συνεργασία με την ομάδα κοινωνικής δικτύωσης «Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης» παρουσιάζουν σε θεματικές ενότητες εικόνες από την καθημερινή ζωή της Ξάνθης από το 1885 έως τα τέλη του ‘50

Μία πλούσια και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει στα πλαίσια των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης το Λύκειο των Ελληνίδων σε συνεργασία με την ομάδα κοινωνικής δικτύωσης «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης».
«Σεργιάνι στις μνήμες της Ξάνθης (1885)…» είναι ο τίτλος της έκθεσης και σε αυτή φιλοξενούνται εικόνες από την ιστορία και την καθημερινή ζωή του τόπου μας από τα τέλη του προπροηγούμενου αιώνα έως και τη δεκαετία του ’60.
Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μέρος του μικρού θησαυρού φωτογραφιών που έχει δημιουργηθεί από την ομάδα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιμελείται ο Τάσος Τεφρωνίδης. Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής της ομάδας που συμπληρώνει ένα χρόνο διαδικτυακής ζωής (από τις 7 Αυγούστου 2011) και σήμερα αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη, ενώ διαθέτει με τη συνδρομή και τον ενθουσιασμό πολλών ξανθιωτών της παλιάς, αλλά και της νέας γενιάς, ένα αρχείο 5.000 φωτογραφιών.
Η έκθεση είναι διαχωρισμένη σε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν επαγγέλματα, τον καπνό και τις καπναποθήκες, τους δρόμους, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, το ορφανοτροφείο, η μαθητική ζωή και μια σειρά από νύφες της Ξάνθης, χριστιανές και μουσουλμάνες. Η αρχαιότερη φωτογραφία χρονολογείται από το 1885, ενώ στο σύνολο της συλλογής αποτυπώνονται αν και σε ασπρόμαυρο φωτογραφικό χαρτί οι περισσότερες, όλα τα «χρώματα» της ιστορίας της Ξάνθης, των αναμνήσεών της και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα και ώρα 7.30 μμ στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, στη συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου. Την εκτύπωση και τη συνολική οργάνωση της έκθεσης ανέλαβε το σωματείο.
Η έκθεση θα λειτουργεί από σήμερα Παρασκευή και έως τις 9 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 7μμ έως τις 10 μμ, προκειμένου να τη… σεργιανήσουν ξανθιώτες και επισκέπτες των γιορτών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται και Ογδόντα εννιά λέξεις» του Μίλαν Κούντερα

Ένα κείμενο υπεράσπιση της κουλτούρας του «μικρού έθνους» μέσα στην οποία διαμορφώθηκε ο σ…