Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρόταση Αγκόρτσα για τις θέσεις ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια

Πρόταση Αγκόρτσα για τις θέσεις ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια

0

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τέθηκε και το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα με τα «τυφλά» οικόπεδα στην περιοχή του Καρυοφύτου

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Από τα 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης τα τέσσερα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούσαν παραχωρήσεις τμημάτων της πλατείας σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους (Καρκινοπαθών, Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κυνηγετικό σύλλογο, Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης) για διάφορες εκδηλώσεις τους, για τα οποία κατά πάγια τακτική εγκρίνονται.  Έτσι τα θέματα που συζητήθηκαν στην επιτροπή αφορούσαν μια πρόταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Αγκόρτσας αναφορικά με τα πεζοδρόμια και τις θέσεις ΑΜΕΑ σ’ αυτά καθώς επίσης και ένα αίτημα δημότη για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικισμό Άνω Καρυόφυτο στο Οικοδομικό Τετραγώνων 4 προκειμένου να καταστεί οικοδομήσιμο το τεμάχιο.   

Ανεξάρτητος αλλά καταθέτει προτάσεις…
Το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Απόστολου Αγκόρτσα σε σχέση με την παρουσία του στην Επιτροπή Ποιότητας θίχτηκε ακροθιγώς από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ταρενίδη, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι του εστάλη πρόσκληση επειδή εκλέχτηκε από το δημοτικό συμβούλιο ως μέλος της Επιτροπής. Αναφορικά με το θέμα που δημιουργείται με τον αριθμό των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης (5+1) μετά την ανεξαρτητοποίησή του κ. Αγκόρτσα,  είπε ότι αυτό θα ρυθμιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει αν θα αντικατασταθεί. Παρά ταύτα ο κ. Αγκόρτσας πήρε το λόγο και κατέθεσε μια πρόταση που αφορά τις θέσεις ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται από τις κατά κόρον καταλήψεις των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα που δημιουργούν πρόβλημα στους πεζούς, ιδιαίτερα δε στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που παρεμποδίζεται η κυκλοφορία τους. Έτσι η πρότασή του αφορούσε στη δημιουργία ενός κανονισμού αλλά και μια ειδικής υπηρεσίας που θ’ ασχολείται με το θέμα. Ο κ. Ταρενίδης σημείωσε ότι το θέμα ήλθε τελευταία στιγμή και δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση, δεσμεύτηκε όμως να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τα «τυφλά» οικόπεδα…
Αναφορικά με το θέμα της τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου στον οικισμό του Άνω Καρυόφυτου η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν ότι με βάση το άρθρο 6 για να είναι ένα οικόπεδο οικοδομήσιμο πρέπει να έχει «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρου. Πρέπει δηλαδή να μην είναι «τυφλό» αλλά να «βλέπει» σε δρόμο 14 μέτρων και πλάτος 4.5 μέτρων. Έτσι προτάθηκε ότι για να χαρακτηριστεί οικοδομήσιμο πρέπει να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και να γίνει ο δρόμος. Ο κ. Μαζαράκης που πήρε το λόγο ζήτησε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και μια μελέτη με τον προϋπολογισμό του έργου. Ο κ. Μούρκας σημείωσε ότι δεν είναι αρνητικός στο να χαρακτηριστεί οικοδομήσιμο το οικόπεδο καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλά οικόπεδα «τυφλά» και ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει γι αυτό όμως ζήτησε ένα άλλο τοπογραφικό σημειώνοντας ότι μ’ αυτό, το τοπογραφικό το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το θέμα αναβλήθηκε για να συζητηθεί όταν ο οικοπεδούχος προσκομίσει νέο τοπογραφικό με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές στο σχέδιο.
Τέλος πάρθηκε απόφαση να παραχωρηθεί θέση παρκινγκ για ΑΜΕΑ στην περιοχή της Χατζησταύρου με το σκεπτικό ότι θα εξυπηρετεί και το ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο που είναι στην περιοχή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…