Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Νέα φάση για το Μουσείο Καπνού της Ξάνθης

Νέα φάση για το Μουσείο Καπνού της Ξάνθης

0
moyseio1-empros

Εκδήλωση- κάλεσμα στους πολίτες για εμπλουτισμό του μουσείου με δικά τους εκθέματα

Εκδήλωση για την παρουσίαση της προεργασίας για τη μουσειολογική μελέτη στο Λαογραφικό Μουσείο.
 
Σε νέα φάση μπαίνει η δημιουργία του Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη, μετά το «πάγωμα» που προκάλεσε η έλλειψη πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και καθυστέρησε τις εργασίες για την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης, μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, που διενεργήθηκε από την πρώην νομαρχία.

Μουσείο από τους ανθρώπους, τη ζωή και τις μνήμες τους
Οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης και το Λαογραφικό Μουσείο στην «καρδιά» του παραδοσιακού οικισμού επελέγησαν για τη διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης της προεργασίας που έχει γίνει από την ομάδα του ΑΠΘ, καθώς και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου να εμπλουτιστεί το μουσείο από εκθέματα που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες σπιτιών, παλιά ντουλάπια και παραμελημένα δωμάτια, ξεχασμένα και καταχωνιασμένα για χρόνια. «Άλλωστε το κεντρικό ζήτημα είναι το μουσείο να γεμίσει από τους ανθρώπους και την κοινωνία και όχι από τους μουσειολόγους», είπε και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΑΠΘ καθηγητής κ. Τζώνος, που μίλησε για τη μορφή που σχεδιάζεται να πάρει για να λειτουργήσει το μουσείο καπνού.

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με την ομάδα εργασίας του ΑΠΘ
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης, ο πρώην νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Άρη Γιαννακίδη από την Ξάνθη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων και πρώην πρόεδρος της ΝΕΤΑΞ Ευτέρπη Στάντσιου, καθώς και άλλοι πολίτες που ενδιαφέρθηκαν για το αρχιτεκτονικό σκέλος ή για τη συλλογή των εκθεμάτων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης αναφέρθηκε στους οικονομικούς λόγους που προκάλεσαν την καθυστέρηση των εργασιών, αλλά και την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου το τελευταίο να προβεί στην εκπόνηση της μουσειακής και μουσειολογικής μελέτης. «Η πόλη του μπαζμά, έδεσε τη ζωή της ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού. Εστίες παραμένουν ακόμη και σήμερα», σημείωσε ο κ. Καραλίδης, που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια που γίνεται για να «εκπληρωθεί ο οραματικός στόχος» της αναγνώρισης ονομασίας προέλευσης για τα καπνά της Ξάνθης. Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις θέσεις από την κοινωφελή εργασία προορίζονται για τη δημιουργία του σχετικού φακέλου που θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ξάνθης, διαδικασία που και επισήμως θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό Α. Τσαυφτάρη, όπου θα θέσει την πρόθεση και θα ενημερώσει για τις ενέργειες της Π.Ε. Ξάνθης.
Στη συνέχεια, ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενεργοποίησης του εθελοντισμού και την ευαισθητοποίηση των ξανθιωτών για τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων και υλικών. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήθηκε άτυπη επιτροπή με επικεφαλής της κ. Τάνια Σερεφιά και μέλη την κ. Στάντσιου, την κ. Λάμπρου από τη Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και άλλους υπηρεσιακού παράγοντες, προκειμένου να συντονίσουν όλη τη διαδικασία, τόσο της συλλογής, όσο και της συντήρησης και αποκατάστασης. Ο κ. Καραλίδης ευχαρίστησε τον πρώην νομάρχη που ξεκίνησε αυτό το μουσείο, τη ΦΕΞ για τη συμβολή της, και ιδιαίτερα την κ. Στάντσιου, αναφέροντας ότι: «μας τιμά που δέχθηκε να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια».

Σύνδεση του σύγχρονου με το διατηρητέο στο νέο μουσείο καπνού
Ο κ. Τζώνος, καθώς και η κ. Σκαλτά, ανέλαβαν να παρουσιάσουν την προεργασία που έχει γίνει στο κτίριο για τη μετατροπή του σε μουσείο καπνού, καθώς και τη βασική φιλοσοφία που θα διέπει την αρχιτεκτονική του, αλλά και τη λειτουργικότητά του. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν λοιπόν, αρχικά ο αύλειος χώρος θα έχει έντονο εικαστικό χαρακτήρα και θα προορίζεται για δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά θα διαθέτει και κατάλληλα προστατευμένα σημεία για περιοδικά και μόνιμα εκθέματα. Στο εσωτερικό, θα διαμορφωθεί χώρος βιβλιοθήκης, διαλέξεων, χώρος περιοδικών εκθέσεων και της μόνιμης συλλογής. Ακόμη, θα υπάρχει και δεύτερη έξοδος και για λόγους ασφαλείας αλλά και για να απομονώνεται ένα μέρος του μουσείου για συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η σύνδεση του σύγχρονου με το παραδοσιακό. «Ο επισκέπτης θα ‘πατάει’ στο σύγχρονο, αλλά θα βλέπει το διατηρητέο από πάνω», είπε ο κ. Τζώνος για να εξηγήσει ότι θα παραμείνει η παραδοσιακή στέγη, αλλά το πάτωμα θα αποτελείται από σύγχρονο ανθεκτικό υλικό. Ακόμη, στο υπόγειο θα υπάρχει κυλικείο, ενώ το πατάρι θα χρησιμοποιηθεί για διοικητικές υπηρεσίες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…