Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα «σκαριά» γεωθερμικές επενδύσεις

Στα «σκαριά» γεωθερμικές επενδύσεις

0
geothermia_1-empros

Τα «Πλαστικά Θράκης» ετοιμάζουν θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας 180 στρεμμάτων στο γεωθερμικό του Ερασμίου

Τον άλλο μήνα βγαίνει πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για το γεωθερμικό της Ποταμιάς. Προσδοκώμενο όφελος και για τους αγρότες

Μπήκε «το …ζεστό νερό στο αυλάκι» και σύμφωνα με τις ενδείξεις προχωράει κανονικά η διαδικασία με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στο νομό μας. Όπως είναι γνωστό γίνεται κατάτμηση των γεωθερμικών πεδίων και ήδη ο δήμος Τοπείρου έχει προκηρύξει στις 27 Ιουνίου Πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του συνόλου ή τμημάτων του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων, Δήμου Τοπείρου, ενώ τον επόμενο μήνα βγαίνει η προκήρυξη για το γεωθερμικό πεδίο στο Δήμο Αβδήρων.

Τα «Πλαστικά Θράκης» ετοιμάζουν θερμοκήπιο στο γεωθερμικό του Ερασμίου
Ο διαγωνισμός του δήμου Τοπείρου έληξε στις 8 Αυγούστου και μειοδότης αναδείχθηκε με πρόσφατη απόφαση του γ. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Αθανάσιου Καρούντζου (19/9) η εταιρεία «Πλαστικά Θράκης», η οποία και μίσθωσε για 25+5 χρόνια ένα γεωθερμικό πεδίο έκτασης 180 στρεμμάτων το οποίο και προτίθεται να το χρησιμοποιήσει για την εγκατάσταση θερμοκηπίου υδροπονικής καλλιέργειας.

«Ξεκόλλησε» η γεωθερμία – Προσδοκώμενο όφελος και για τους αγρότες
Να σημειώσουμε ότι στο γεωθερμικό πεδίο του δήμου Τοπείρου που έχει έκταση 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπάρχουν 5 παραγωγικές γεωτρήσεις από τις οποίες χρησιμοποιούνται οι 2 και οι τρεις είναι ελεύθερες. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται μια από την εταιρεία των κ. Κολιού – Δαλαμπάκη για την παραγωγή σπαραγγιών και η άλλη από τον Αλιευτικό συνεταιρισμό Ερασμίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο διαγωνισμό δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον μεμονωμένοι αγρότες εκτός από μια Ομάδα παραγωγών στην Κεντητή που παράγει το σπαράγγι της κοιλάδας του Νέστου. Να σημειώσουμε ότι για 1 στρέμμα θερμοκηπιακή καλλιέργεια απαιτούνται 100.000 ευρώ.  Όπως σημειώνει ο μηχανικός κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το θέμα της γεωθερμίας: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι επιτέλους «ξεκόλλησε» το θέμα της γεωθερμίας και υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Είναι φυσικό τέτοιας τάξης επενδύσεις να μπορούν να υλοποιηθούν από μεγάλες εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αγρότες. Παρόλα αυτά και οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν καθώς μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τις εταιρείες χρησιμοποιώντας νερό από  τις γεωτρήσεις. Το νερό φτάνει για όλους», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

Τα …γεωθερμικά του δήμου Αβδήρων
Ανάλογη επένδυση ετοιμάζεται και στο Δήμο Αβδήρων. Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Ε» πρόκειται για την περίπτωση του κ. Ευθυμιάδη που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση θερμοκηπίου υδοροπονικής καλλιέργειας της ντομάτα Λουτσία. Όμως όπως προειπώθηκε τον επόμενο μήνα θα προκηρυχτεί το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς. Να σημειώσουμε ότι το γεωθερμικό πεδίο παραμένει ανεκμετάλλευτο και η μόνη αξιοποίησή του είναι για τα Λουτρά της Ποταμιάς που λειτουργούν φέτος. Στο παρελθόν είχε γίνει μια προσπάθεια από τον τότε δήμο για θερμοκηπιακό όμως ναυάγησε και εγκαταλείφτηκε καθώς και το θεσμικό πλαίσιο είχε πολλές αγκυλώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων από το ΥΠΕΚΑ στις περιφέρειες ενώ οι δήμοι έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα και κατά προτεραιότητα να αναλάβουν μέρος του γεωθερμικού πεδίου και να το μισθώσουν σε ιδιώτες, κάτι που κάνει ο δήμο Νέστου. ¨όπως πληροφορηθήκαμε και ο δήμος Αβδήρων προτίθεται να κάνει κάτι ανάλογο όμως προς στιγμή το θέμα είναι προς συζήτηση εν’ όψει της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.  Υπό σκέψιν επίσης είναι και το θέμα των Λουτρών προς την κατεύθυνση της ανάληψης της διαχείρισης τους από ιδιώτη ώστε να απεμπλακεί ο δήμος και μάλιστα γίνονται διάφορες επαφές του δημάρχου κ. Τσολακίδη με υποψήφιους επενδυτές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των γεωθερμικών πεδίων της Ποταμιάς και του Ερασμίου
Σύμφωνα με μια μελέτη του καθηγητή γεωθερμίας, που διετέλεσε προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Β. Ελλάδας κ. Νίκου Κολιού όλο το γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου είναι 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 40 – 60 βαθμούς Κελσίου. Η ισχύς του είναι 11 MW. 
Το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς καταλαμβάνει 20 τ.χιλ. με θερμοκρασία νερού από 40 – 80 βαθμούς Κελσίου και ισχύ 22 MW.Αυτό σημαίνει ότι παρέχει θερμική ενέργεια 350 κυβικών θερμού νερού ανά ώρα ενώ το πεδίο του Ερασμίου με ισχύ 11 MW, 250 κυβικά ανά ώρα. Σε αντιστοιχία με το πετρέλαιο χρειάζονται 8.750 τόνοι ανά έτος για να παράγουν αυτή την ενέργεια στο Εράσμιο και 16.843 τόνοι για την Κεσσάνη.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …