Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων από την Ξάνθη

Ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων από την Ξάνθη

0

Μεγάλη και δυναμική η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την πορεία

Μοναδική παραφωνία η αγορά της Ξάνθης που ήταν ανοιχτή. Συμμετείχε στην κινητοποίηση ο Εμπορικό σύλλογος αλλά όχι η ΟΕΒΕ

Με μια δυναμική και μεγάλη κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της Ξάνθης διατράνωσαν την αντίθεση και την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα που επιφέρουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και απολύσεις. Πλημμυρισμένο από κόσμο ήταν το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί από εργαζόμενους οι οποίοι με πανό και συνθήματα έστελναν τον μήνυμα: «Φτάνει πια!». «Δεν αντέχουμε άλλο»!  
Η ΟΕΒΕΕ είπαν για δεύτερη φορά «ΟΧΙ» στις κινητοποιήσεις – «Ναι» είπε ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης
Μοναδική παραφωνία η αγορά της Ξάνθης, που ήταν ανοιχτή καθώς τα μέλη της ΟΕΒΕ Ξάνθης δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση με απόφαση του Δ.Σ. κατά παρέκκλιση μάλιστα του πανελλαδικού συνδικαλιστικού του οργάνου (ΓΕΣΕΒΕ) που συμμετείχε. Σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα που ήταν κλειστά μετά από απόφαση του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης να συνταχθεί με την απόφαση του πανελλαδικού συνδικαλιστικού τους οργάνου ( ΕΣΕΕ). Την ίδια στιγμή κλειστή ήταν η αγορά της Καβάλας ενώ ανοιχτή ήταν σε Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη. Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά (κινητοποίηση για την αστυνομική σχολή) και σε μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα, που ο επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος της Ξάνθης δεν συντάσσεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζονται είτε σε τοπικό είτε σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό επικρίθηκε από τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.  
Μεγάλη συμμετοχή και παλμός στην πορεία
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν: Όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (ΣΕΚΑΠ, DIANA, GMC, λιμενεργατών Λάγος κ.λ.π.), η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο σύλλογος Δημοτικών Υπάλληλων Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ο σύλλογος Εφοριακών, δικηγόρων, Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων (ΕΜΔΥΔΑΣ), το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης, το συνδικάτο εργαζομένων ΙΓΜΕ καθώς επίσης και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το βουλευτή κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ Η πορεία ξεκίνησε στις 11μ.μ.. Είχε μεγάλη συμμετοχή και παλμό. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της είναι ότι ενώ η κορυφή της βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία η «ουρά» της ήταν ακόμη στην πλατεία Ελευθερίας. Στην πορεία συμμετείχαν και 2 απορριμματοφόρα του δήμου, ενώ για τη διαφύλαξη της πορεία υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης    

Αιχμές και επικρίσεις για τη στάση της ΟΕΒΕ από του συνδικαλιστές
Ο πρόεδρος του Εργατικού Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της κινητοποίησης: «Σήμερα ενώνουμε την δική μας φωνή όλοι οι εργαζόμενοι μαζί. Δεν αντέχουμε άλλο τα περιθώρια αντοχής μας τελείωσαν. Η προσπάθεια εξόντωσής μας δεν μπορεί να συνεχιστεί Δεν θ’ αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η επίθεση. Όλοι μαζί μπορούμε να τη σταματήσουμε, πρέπει να πάρουμε εμείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα μνημόνια τους απέτυχαν παταγωδώς…», τόνισε από το βήμα του Εργατικού Κέντρου λίγο πριν να ξεκινήσει η πορεία στις κεντρικές οδούς της πόλης. Πρόσθεσε δε ότι: «ο αγώνας είναι μαραθώνιος και θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι. Γιατί το δίκιο είναι με το μέρος τους….»
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά στην Ξάνθη τα ποσοστά απεργίας είναι πολύ αυξημένα», ενώ επέκρινε τη στάση της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Αρχίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και καταλαβαίνουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι…Το μόνο μας παράπονο είναι η Ομοσπονδία των Επαγγελματιών που δεν είναι κοντά μας. Θα θέλαμε μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας της Ξάνθης ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε στην αθηνοκεντρική κοινωνία ότι και η Ξάνθη αντιδρά στα μέτρα».
Ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανοπουλος ανέφερε ότι υπήρχε μαζική συμμετοχή όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην απεργία και ήταν κλειστές όλες οι υπηρεσίες εκτός των παιδικών σταθμών μετά από απόφαση του συλλόγου ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά και οι γονείς: «Ο αγώνας είναι κοινός. Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα και στην τρόικα την εξωτερική και στην τρόικα της εσωτερική πως άλλα υπόσχονταν προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα. Δυστυχώς έχουμε μια από τα ίδια της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα’ πρεπε να ξεσηκωθεί ό κόσμος και η σημερινή μέρα να δώσει το έναυσμα ώστε οι επόμενες μέρες να είναι μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων σ’ όλη τν Ελλάδα. Θα’ πρεπε να συμμετέχουν όλοι κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται και αναφέρομαι στην αγορά της Ξάνθης όπου το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο συμμετέχει στις κινητοποιήσεις όμως η δική μας αγορά είναι ανοιχτή και αυτό μας πικραίνει γιατί όλοι εμείς οι εργαζόμενοι τα χρήματά μας τα εναποθέτουμε στην αγορά της Ξάνθης»
Ο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ευθύμης Μίλκογλου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΕΣΕΕ τονίζονται ότι πάρθηκε απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων και κατατέθηκε και ψήφισμα στη Βουλή και ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης συμφώνησε μ’ αυτή την απόφαση: «Στις 8 Οκτωβρίου θα γίνει διοικητικό για θα παρθούν αποφάσεις για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι περικοπές μισθών περνούν και σε μας…
Είναι πολύ επώδυνα τα μέτρα και σε μας… Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και πρέπει ν’ αντιδράσουμε όλοι μαζί…», τόνισε ο κ. Μίλκογλου.
Τέλος η πρόεδρος του συλλόγου Εφοριακών υπαλλήλων κα Χρυστακίδου Κωνσταντίνα επεσήμανε: « Συμμετέχουμε στην απεργία γιατί πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που έφεραν στους εργαζόμενους και σ’ όλη την κοινωνία τα μνημόνια και κάθε είδους νομοθεσίες. Επίσης εμείς σαν εφοριακοί συνεχίζουμε την απεργία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας και πλήρη μηχανογράφηση, για ένα σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Αγωνιζόσαστε για να μην υπάρξει άλλη μείωση αμοιβών, επιδομάτων και συντάξεων και είμαστε στο πλευρό του καθενός που θίγεται το επίπεδο ζωής του και η αξιοπρέπειά του που αν εφαρμόσουν όλα αυτά που έχουν εξαγγείλει σίγουρα θ’ αντιμετωπίσουμε και θέμα όχι μόνο επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …