Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η ανεπάρκεια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στη Βουλή

Η ανεπάρκεια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στη Βουλή

0

Γενναίο πακέτο επιδότησης στέγασης των φοιτητών της Θράκης ζητούν Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ από τον υπουργό Παιδείας

Το θέμα των αυξημένων αιτήσεων για φοιτητική στέγαση, που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές θέτουν στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θράκης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Αϊχάν Καραγιουσούφ. Τονίζουν την αδυναμία των οικογενειών να ανταποκριθούν στα υψηλά έξοδα της φοιτητικής στέγασης σε ιδιωτικούς χώρους και θέτουν ακόμη και τον κίνδυνο να εγκαταλείψει τις σπουδές μία μερίδα των σπουδαστών της Θράκης. Για το λόγο αυτό, ζητούν την ενεργοποίηση του υπουργείου, καθώς και ένα γενναίο πακέτο επιδότησης για το ακριτικό πανεπιστήμιο.

Η ερώτηση των βουλευτών
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης,  έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα της σε ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης. Οι επανειλημμένες μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με το όλο και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης  και την υψηλή ανεργία, μετατρέπουν το συνταγματικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας σε προνόμιο για λίγους.
Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης οι αιτήσεις των φοιτητών/τριών  για στέγαση  στις φοιτητικές εστίες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Ειδικά στην περιοχή μας,  Ξάνθη και Κομοτηνή ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 1500. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των δωματίων δεν ξεπερνά  τα 1100  προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών χωρίς να υπολογίζονται οι πρωτοετείς, θα αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές γιατί αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα ενοικίου και διαβίωσης.
Ο ι εξαγγελίες του  υπουργού Παιδείας  για αύξηση των κλινών των φοιτητικών εστιών κατά 700 ανά την Ελλάδα,  απέχουν πολύ από το να γίνουν πράξη και  δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Άμεσα πρέπει να βρεθούν και να νοικιαστούν κατάλληλοι χώροι, όπως ξενοδοχεία και δωμάτια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.
Επειδή η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δωρεάν δημόσια παιδεία
Επειδή αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα χιλιάδες νέοι φοιτητές και φοιτήτριες θα αναγκαστούν να διακόψουν τη φοίτησή τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο, προκειμένου  να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις σπουδές των φοιτητών.
2) Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε  στην Ξάνθη και την Κομοτηνή ένα γενναίο πακέτο επιδότησης ενοικίου από το ΕΣΠΑ προκειμένου να λυθεί τουλάχιστον για φέτος το πρόβλημα. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…