Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Γιορτές Παλιάς Πόλης και στο Ζλάτογκραντ

Γιορτές Παλιάς Πόλης και στο Ζλάτογκραντ

0
zlatovgrand-empros

Κεντρικό θέμα των γιορτών η αναβίωση των 150 χρόνων της πόλης

Η Ξάνθη ήταν εκεί με 2 εικαστικούς, το χορευτικό όμιλο και « Το Κάτι Άλλο» που διοργάνωσε γιορτή ροδιού

Το παράδειγμα της Ξάνθης ακολούθησε η γειτονική μας βουλγάρικη πόλη Ζλάτογκραντ διοργανώνοντας για 2η συνεχή χρονιά Γιορτές Παλιάς Πόλης! Όπως είναι γνωστό στους επισκέπτες της πόλης Ζλάτογκραντ (ελληνιστί Χρυσούπολη) , υπάρχει εκεί ένας αρκετά καλοδιατηρημένος παραδοσιακός οικισμός και οι γιορτές αυτές αποσκοπούν στην ανάδειξη και προβολή του προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Έτσι επί μια εβδομάδα το Ζλάτογκραντ «χόρευε» στους παραδοσιακούς βουλγάρικους σκοπούς καθώς μια πλειάδα συγκροτημάτων συμμετείχαν στη γιορτή και καθημερινά έδιναν χορευτικές παραστάσεις σε μια μικρή πλατεία.  
Αναβίωση 150 χρόνια ζωής της πόλης
Σε σχέση με τις δικές μας γιορτές έλειπαν βέβαια τα …σουβλάκια καθώς επίσης και οι συναυλίες αλλά ακόμη και η πολυδιάστατη εικαστική πτυχή των γιορτών μας καθώς οι γιορτές του Ζλάτογκραντ κινήθηκαν σε πιο παραδοσιακό χρώμα με την κεντρική θεματική τους να αναφέρεται στην αναβίωση 150 χρόνων ζωής του τόπου. Έτσι υπήρχαν εκθέσεις παραδοσιακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές δουλειές αλλά και χρηστικά καθημερινά αντικείμενα οικοσκευής καθώς και παραδοσιακών φορεσιών στο Εθνογραφικό Μουσείο, αναβίωση παλαιών επαγγελμάτων και μια πλειάδα εκδηλώσεων που περιέγραφαν αυτό το θέμα. Να σημειώσουμε ότι οι γιορτές εντάσσονται στα πλαίσια του εορτασμού των 105 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους.  
Παρούσα η Ξάνθη στις γιορτές του Ζλάτογκραντ- «Το Κάτι Άλλο» έκανε τη διαφορά…με το ρόδι
Απ’ τις γιορτές του Ζλάτογκραντ δεν έλειψαν και Ξανθιώτικες παρουσίες τόσο από επισκέπτες όσο και από συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι έργα αγιογραφίας εξέθεσε η αγιογράφος κα Σαρρή και έργα πυρογραφίας ο κ. Περικλής Χονδρός. Στις χορευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης όπου και χόρεψε παραδοσιακούς Θρακιώτικους χορούς. Επίσης το Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» έκανε και πάλι τη διαφορά με τη διοργάνωση της Γιορτής του Ροδιού. Ο Ζαχαροπλάστης κ. Στέλιος Αρσενίου έδειξε τις σοκολατένιες δημιουργίες του με βάση το ρόδι και κέρασε πολλά …σφηνάκια με χυμό ρόδι. Οι γιορτές συγκέντρωσαν αρκετούς επισκέπτες από τις γειτονικές πόλεις της Βουλγαρίας αλλά και αρκετούς ξανθιώτες ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…