Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Επικίνδυνη πυρκαγιά στον Κίδαρη

Επικίνδυνη πυρκαγιά στον Κίδαρη

0
fotia10-empros

Διανυκτέρευσαν προληπτικά στο σημείο 10 άνδρες της Πυροσβεστικής

Πραγματοποιήθηκαν 2 ρίψεις με πετσετέλ. Κάηκαν 8 στρέμματα συνολικά. Ύποπτες οι συνεχείς πυρκαγιές στην ορεινή περιοχή
 
Αντιμέτωποι με πυρκαγιά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Κίδαρης πάνω από τις Θέρμες του δήμου Μύκης ήρθαν οι πυροσβέστες της Ξάνθης, μετά από κλήση που δέχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά τις 5 μμ. Αν και υπήρχε υψηλός δείκτης επικινδυνότητας, η φωτιά περιορίστηκε, αλλά οι πυροσβέστες διανυκτέρευσαν στο σημείο ως το πρωί για προληπτικούς λόγους. Ανησυχία και υποψίες γεννά η συνεχής εκδήλωση πυρκαγιών στην ορεινή περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολύτιμη η συνδρομή των κατοίκων
Αμέσως μετά την ειδοποίηση της Πυροσβεστικής, ενημερώθηκαν τα δύο πετσετέλ και απογειώθηκαν από τη βάση της Χρυσούπολης. Πραγματοποίησαν δύο ρίψεις, ενώ στις ενέργειες κατάσβεσης συνέδραμαν και 10 πυροσβέστες από την Π.Υ. της Ξάνθης με ένα δικό τους υδροφόρο, καθώς και το υδροφόρο χωρητικότητας 10 τόνων του δήμου Μύκης, που συνέδραμε καθοριστικά για την κατάσβεση. Πολύτιμη χαρακτηρίζει όμως ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Δημήτρης Γενιτζές και τη συνδρομή των κατοίκων, οι οποίοι κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς, μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες. Το σημείο ήταν εύκολα προσεγγίσιμο κι έτσι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν τα υδροφόρα.
Από την πυρκαγιά κάηκαν κάηκαν 5 στρέμματα οξιάς και δρυός, καθώς και 3 στρέμματα χορτολιβαδικά.

Έριχναν νερό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κατασβέσουν την πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου 2-3 πμ. Εξαιτίας του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας την Κυριακή, λόγω του ανέμου, πήραν εντολή να διανυκτερεύσουν προληπτικά στο σημείο για την περίπτωση αναζωπύρωσης. Γύρω στις 6.30 πμ πραγματοποίησαν νέες ρίψεις νερού για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Μικρή αύξηση των πυρκαγιών τη φετινή χρονιά
Η φωτιά στις Θέρμες αποτέλεσε την 8η κατά σειρά πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού και ο αριθμός αυτός κάνει την κατάσταση τη φετινή χρονιά να είναι ελαφρώς επιδεινωμένη σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό βέβαια, όπως εξηγεί και ο κ. Γενιτζές συντέλεσαν και οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τα υψηλά επίπεδα ξηρασίας. Άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά που είχαμε στο νομό Ξάνθης δείκτη επικινδυνότητας 4, που αποτελεί μία βαθμίδα πριν το «κόκκινο» για την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Για τα αίτια, η πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση, ωστόσο κρίνονται ύποπτες, ιδιαίτερα από τους κατοίκους της ορεινής περιοχής, οι συχνές πυρκαγιές σε όλη την ορεινή ζώνη, που ξεκίνησαν από πέρυσι, ενώ προηγουμένως δεν είχαν παρουσιαστεί ανάλογα περιστατικά. Μάλιστα, σχολιάζουν όχι μόνο τη συχνότητα, αλλά και το γεγονός ότι είναι συγκεκριμένα τα σημεία που εκδηλώνονται.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…