Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλαλούμ στα φαρμακεία της Ξάνθης

Αλαλούμ στα φαρμακεία της Ξάνθης

0
farmakeio-empros

Οι φαρμακοποιοί πήραν απόφαση να συνεχίσουν την απεργία αλλά δεν τηρήθηκε απ’ όλους

Ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις «δρουν» στον Φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης

Αλαλούμ επικροτούσε χθες στα φαρμακεία του νομού και της πόλης. Σ’ άλλα χορηγούνταν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και σ’ άλλα όχι…Έτσι οι ασφαλισμένοι μπαινόβγαιναν στα φαρμακεία μέχρι να βρουν αυτό που θα τους χορηγήσει τα φάρμακα με πίστωση ενώ…ουρές παρατηρήθηκαν σε φαρμακεία εκτός νομού όπως του Ιάσμου και των Αμαξάδων όπου εκτελούνται συνταγές του ΕΟΠΥΥ μετά από απόφαση του συλλόγου της Ροδόπης. Τόση ήταν η σύγχυση που επικρατούσε που κάποιοι φαρμακοποιοί της Ξάνθης  έκλεισαν τα φαρμακεία τους μέχρι να παρθεί μια νέα απόφαση από την νέα γενική συνέλευση που προγραμματίστηκε για το βράδυ της Τρίτης μιας και αυτή της Δευτέρας ακυρώθηκε στην πράξη.

Τα επιχειρήματα των μεν και των δε…
Στη συνέλευση της Δευτέρας η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου φαρμακοποιών της Ξάνθης παρότι οριακά (25 έναντι 22) αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που τάχθηκε υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης μετά την κίνηση «καλής θέλησης»,όπως εκλήφθηκε,  του υπουργείου Υγείας. Στην Ξάνθη επικράτησε η πιο «σκληρή γραμμή» που εκφράστηκε από μέλη του συλλόγου που ανήκουν στον αριστερό χώρο (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) που υποστήριξαν ότι πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα των φαρμακοποιιών, να πιέσει τις εταιρείες να δώσουν τη χρονοπίστωση των 3 μηνών στους φαρμακοποιούς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα με μια συντονισμένη ροή από τον ΕΟΠΥΥ να εξοφλούν τις οφειλές τους και να κάνουν τις παραγγελίες τους. Υπέρμαχος αυτής της άποψης η κα Εβίτα Κεχαγιά, πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί φαρμακείο στα Άβδηρα. Η κα Κεχαγιά μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Έχουμε πολλά ανοιχτά θέματα. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορούμε να αγοράζουμε φάρμακα. Όλο αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και στην περίθαλψη του κόσμου. Πρέπει κάποτε να πεισθεί η κυβέρνηση να δείξει προτεραιότητα στην ενίσχυση της υγείας Ουσιαστικά εμείς χρηματοδοτούμε την περίθαλψη. Πώς μπορώ να κάνω πίστωση για μήνες στον ΕΟΠΥΥ όταν πρέπει σε 1,5 μήνα να πληρώσω μετρητοίς τις παραγγελίες; Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα. Πρέπει να αντιδράσουμε, να αναδείξουμε το πρόβλημα». Υποστηριχτής της άλλης άποψης είναι ο κ. Νίκος Λεοντής, πρώην πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης: «Προσωπικά θεωρώ ότι  πρέπει να υπάρξει εκτόνωση. Δεχόμαστε πολύ πίεση από τον κόσμο. Έχουμε κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με την πιστωτική πολιτική που ακολουθείται αλλά απ’ την στιγμή που το υπουργείο έκανε ένα βήμα πίσω δεν πρέπει εμείς να εμμείνουμε….Κάποιοι συνάδελφοι στύλωσαν τα πόδια και «έσπασε» η απόφαση του Π. Φ. Σ.».

Αντίρροπες δυνάμεις στον Φαρμακευτικό  
Να σημειώσουμε ότι η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα,  στην εισήγησή της υποστήριξε την  αναστολή της απεργίας όμως ζήτησε από  τους συναδέλφους της ν’ αποφασίσουν κατά συνείδηση. Τόσο η απόφαση όσο και αυτό που ακολούθησε στην πράξη αναδεικνύει ότι στον Φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης λειτουργούν ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις με έντονη πολιτική χροιά.
Επισημαίνεται ότι ο σύλλογος της Ξάνθης είναι ο μόνος σύλλογος της περιφέρειας που πήρε αυτή την απόφαση για συνέχιση της απεργίας η οποία και δεν τηρήθηκε για το λόγο αυτό τα μέλη καλούνται σε νέα γενική συνέλευση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…