Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άγονος ο διαγωνισμός για τη ΕΒΖ

Άγονος ο διαγωνισμός για τη ΕΒΖ

0
ergostasio_zaxari_01-empros

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην ξεπουληθεί άρον  – άρον η εταιρία και  δημοσιοποιούν στοιχεία για πεπραγμένα ετών…

Από τη βιοαιθανόλη που δεν έγινε ποτέ η ΕΒΖ ζημιώθηκε 15 εκ. ευρώ και
τα εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης έμειναν αδρανή.

Άγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ για την ΕΒΖ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθεκε στην ιστοσελίδα ate.gr. «Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση»  ανακοινώνει ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη Α.Ε. κηρύχθηκε άγονος. Η πώληση της παραπάνω συμμετοχής παραμένει πρωταρχικός στόχος του Ειδικού Εκκαθαριστή, ο οποίος θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί». Να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του πακέτου των μετοχών (82,33% )της ΑΤΕ στην ΕΒΖ αρχικά είχαν εκδηλώσει 10 εταιρείες. Στην τελική φάση του διαγωνισμού απέμειναν τρεις εταιρείες: Η πολωνική Polski Cukier, με προσφορά  40 εκατ. ευρώ η ελληνική Επίλεκτος που  η προσφορά της ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Το χαμηλότερο τίμημα προέρχεται από τη βουλγαρική Litex Commerce, η οποία πρόσφερε 8 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι  υποστηρίζουν ότι η ΕΒΖ δεν χρωστά σε κανένα…
Στο μεταξύ την αντίθεσή τους στην πώληση της ΕΒΖ καταθέτουν οι εργαζόμενοι  – μέλη της Ομοσπονδίας ΕΒΖΕ στέλνοντας το μήνυμα «Να μην την ξεπουλήσουν άρον- άρον» και σε ανακοίνωσή τους δημοσιοποιούν στοιχεία αναφορικά με τα δάνεια τα οποία εμφανίζεται να χρωστάει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να καταλήξουν ότι η «Η ΕΒΖ δε χρωστά σε κανέναν και «Τα «δάνεια» που προξένησαν με τις αποφάσεις τους οι εκάστοτε Κυβερνώντες ας τα πληρώσουν οι ίδιοι.»

Από τη βιοαιθανόλη που δεν έγινε ποτέ η ΕΒΖ ζημιώθηκε 15 εκ. ευρώ
Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα της μετατροπής των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Το 2006 η Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και προσωπικά ο κ. Κ. Καραμανλής εξήγγειλε από την Δ.Ε.Θ. τη δημιουργία δύο μονάδων βιοαιθανόλης στην Λάρισα και Ξάνθη. Δηλαδή στα δύο εργοστάσια όπου μετά την αποποίηση του 50% της Εθνικής μας ποσόστωσης έμειναν αδρανή. Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία (Υπουργείο Γεωργίας στην αίτηση αποποίησης που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αρχές τους έτους 2007, αποφάσισε να μην επιλέξει την Ολική διάλυση (Full dismantling) αλλά τη Μερική διάλυση (Partial dismantling) των δύο εργοστασίων και ως εκ τούτου να λάβει ως ποσό ενίσχυσης αποσυρόμενης ποσόστωσης (547,5χ158.000 τον. από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης δηλ. 86.915,625 € αντί του ποσού των 115887,500 €.Απώλεια δηλ. για την Ε.Β.Ζ. Α.Ε. 28.971,875. (Κυβερνητική επιλογή)
• Τα εργοστάσια βιοαιθανόλης δεν έγιναν ποτέ, η Εθνική Οικονομία απώλεσε δύο μοναδικές τεχνολογικά εργοστασιακές μονάδες. Η περιφέρεια και οι αγρότες της Θεσσαλίας και Μακεδονίας φτώχυναν ακόμη περισσότερο και οι πολιτικοί έπαιξαν πόκερ στην πλάτη της Εθνικής αυτής Βιομηχανίας.
•  Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και της μείωσης του κόστους παραγωγής για την Βιομηχανία, μετά την αποποίηση της Εθνικής ποσόστωσης, η Κυβέρνηση έφερε στην Βουλή τον Ν. 3660/2008 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα μιας διπλής δράσης για το πλεονάζον προσωπικό της Ε.Β.Ζ.
Α) Μέσω ενός προγράμματος ειδικής επιδότησης  ανεργίας όπου μπορούσαν να ενταχθούν υπάλληλοι της Ε.Β.Ζ. που βρίσκονταν σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο και
Β) Μέσω μιας μεταφοράς προσωπικού (80) ατόμων σε Περιφέρειες.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών για μεν τις μετατάξεις υλοποιήθηκε στα μέσα του 2010 για δε το πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας αρχές του 2012.
Αποτέλεσμα: το κόστος αδράνειας (των δύο εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης) να ανέλθει στο ποσό των 15.000.000 €».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …