Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναστολή αιμοληψιών για 6 μήνες στο δήμο Αβδήρων

Αναστολή αιμοληψιών για 6 μήνες στο δήμο Αβδήρων

0
aimodosia_fiali-empros

Λόγω εντοπισμού κρούσματος ελονοσίας

Μέλος του ντόπιου πληθυσμού προσέβαλε η νόσος, επιβεβαιώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα, δηλώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης
 
Με χθεσινή απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας απαγορεύτηκαν οι αιμοδοσίες στους κατοίκους του δήμου Αβδήρων, λόγω εντοπισμού κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές του αρμόδιου οργανισμού και αφορά στους κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 10 χλμ από τον οικισμό, όπου κατοικεί το άτομο που προσβλήθηκε από τη νόσο.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για κρούσμα στο ντόπιο πληθυσμό, μιας και όπως σημειώνουν, τα κριτήρια είναι διαφορετικά για επιβολή μέτρων όταν πρόκειται για μετανάστες, και αναστέλλουν τις αιμοληψίες από την εν λόγω περιοχή για 6 μήνες, ενώ κάνουν λόγο για εστίαση της προσοχής στην περιοχή μας, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που όμως δεν παρουσίασαν μεταβολή αυτή την εβδομάδα και διατηρήθηκαν στα 23 συνολικά επιβεβαιωμένα, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θ. Μπαμπαλίδης: «δεν έχουμε σχετική ενημέρωση»
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Θανάσης Μπαμπαλίδης δήλωσε στο «Ε» ότι μοναδικό κρούσμα ελονοσίας, ήταν αυτό που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα και αφορούσε άτομο μέσης ηλικίας που αποθεραπεύτηκε και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη σχετική διάγνωση. Ανέφερε ότι εισήχθη πράγματι πολίτης με συμπτώματα στο Κ.Υ. Αβδήρων, αλλά δεν διαγνώστηκε η προσβολή του από τη νόσο της ελονοσίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είχε (μέχρι χθες το μεσημέρι) σχετική αλληλογραφία για την εν λόγω απόφαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ή άλλο φορέα και γι’ αυτό ανοιχτά παραμένουν τα ενδεχόμενα να μην είχε λάβει ακόμη την πληροφόρηση ή η απόφαση να ελήφθη με δεδομένο το πρώτο και διεγνωσμένο κρούσμα.

Έξι μήνες στο «πάγο» οι αιμοδοσίες στο δήμο Αβδήρων
Η απόφαση της αναστολής των αιμοληψιών από το δήμο των Αβδήρων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά τα αποθέματα αίματος στο δήμο Ξάνθης. Μάλιστα, ακόμη και το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει λόγο, δια μέσω των ίδιων πηγών, για δυσμενή εξέλιξη, αφού ο εθελοντισμός στην Ξάνθη στηρίξει και νοσοκομειακές μονάδες άλλων περιοχών. Αλλά, σε κάθε περίπτωση είναι θέμα εφαρμογής των προβλεπόμενων κανόνων. Πάντως, γνωρίζοντες σημειώνουν ότι συνήθως για την ελονοσία επιβάλλονται μέτρα αναστολής διάρκειας ενός έτους, οπότε η απόφαση για εξαμηνιαίο περιορισμό μπορεί να ληφθεί και ως εν μέρει ανακουφιστική.
Το τοπίο βέβαια συνεχίζει να παραμένει θολό, γι’ αυτό θα επανέλθουμε μόλις συγκεντρώσουμε νέα στοιχεία.  
Ελένη Δαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…