Σχόλια 31/08/2012

0

Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες, έχουν όμως οι κατέχοντες
Θωμάς Βουγιουκλής


Δοχεία απορριμμάτων


Την περίοδο αυτή που καθημερινά η πόλη καθαρίζεται εντυπωσιακά από τα άτομα που έχουν προσληφθεί με το πεντάμηνο πρόγραμμα και αποτελεί μια ευχάριστη εικόνα, υπήρξε μια διαπίστωση.
Κι αυτή δεν είναι άλλη από την μεγάλη έλλειψη δοχείων απορριμμάτων που θα έπρεπε να υπάρχουν στα πεζοδρόμια της πόλης.
Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του δήμου ν’ αναπληρώσει αμέσως το κενό αυτό. Κυρίως στο κέντρο και πέριξ αυτού που κινούνται πολλά άτομα.
Το αίτημα οι δημότες να μην πετούν σκουπίδια κάτω ενώ είναι πολύ σωστό, άλλο τόσο σωστό είναι το αίτημα να υπάρχουν επαρκή δοχεία απορριμμάτων που καθημερινά θα αδειάζουν.
«Ε»  

Εμείς τις διώχνουμε…  


Σε Κρήτη και Πελοπόννησο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ειδικές οικονομικές ζώνες.
Όταν εμείς είμαστε ως Θρακιώτες αρνητικοί, όταν λέμε συνέχεια ΟΧΙ σε κάθε επένδυση, όταν οι χορτάτοι καθορίζουν τη ζωή των υπολοίπων, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
Είπαμε ΟΧΙ στο χρυσό, ΟΧΙ στις ΕΟΖ, ΟΧΙ στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, πάντα ΟΧΙ!
Ναι, πότε θα πούμε ως κοινωνία;
Κι επιτέλους, έως πότε οι βολεμένοι θα ορίζουν τι θα γίνει στη Θράκη, όταν η ανεργία χτυπάει κόκκινο και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό;
Είναι καιρός να σοβαρευτούμε γιατί οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές. Κι όταν εμείς ανοήτως λέμε ΟΧΙ, στη Νότια Κρήτη και Νότια Πελοπόννησο λένε ναι στις ΕΟΖ!
«Ε»    

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  


Προς αποκρατικοποίηση οδεύει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα ΤΤ.
Η απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει μεταβιβαστεί στην κυβέρνηση η οποία μάλιστα επισπεύδει τις διαδικασίες.
Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς ενδιαφέρεται τόσο για την απάντηση της ΓΕΝΙΚΗΣ Τράπεζας (Γαλλικών συμφερόντων) όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Επίσης, κάτι όμως που δεν θα επιτρέψει η Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις δύο εξαγορές. Όποιος αποκτήσει την Εμπορική, εκεί σταματάει.
«Ε»

Σκληρή απόφαση  


Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται κάτω από την οικονομική πίεση και των δυσκολιών να μαζέψει τα 11,5 δις ευρώ, στο να βάλει τέλος στα δώρα τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του δημοσίου, ενώ θα κοπούν και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς απασχολούμενους.
Τέλος, προωθείται ακόμη μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις.
Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις για την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο, κάποια στιγμή θα υλοποιηθούν και στον ιδιωτικό τομέα.
«Ε»    

Οι υπάλληλοι θα πληρώνουν τα “λάθη” τους  


Σε εγκύκλιο που θα καταθέσει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προβλέπεται να πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την τσέπη τους σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειές τους ζημιώνουν το κράτος .
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και με βάση τον αστικό κώδικα, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια.
Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να του καταλογίσει μέρος της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο ή της αποζημίωσης που αναγκάστηκε να καταβάλει.
Όσο κι αν φαίνονται σωστά όλα αυτά, στην Ελλάδα της απίστευτης γραφειοκρατίας, θα λειτουργήσουν ως ισχυρό επιχείρημα των ευθυνόφοβων υπαλλήλων να ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο τον πολίτη…    

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζητούν να σταματήσουν τα βολέματα  


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη έστειλαν 16 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αφορμή τους διορισμούς, ως μετακλητών υπαλλήλων οικείων προσώπων πρώην Πρόεδρου και νυν Αντιπροέδρου της Βουλής.
Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής καταγράφονται αναλυτικά τα προνόμια που απορρέουν από τον Κανονισμό της Βουλής και ζητούνται στοιχεία σχετικά με τη χρήση τους από πρώην Προέδρους της Βουλής και Πρωθυπουργούς.
Όπως τονίζεται στην επιστολή «η πρόσφατη εντολή του κ. πρωθυπουργού για την απαγόρευση διορισμού στις πιο πάνω θέσεις, μόνο οικείων προσώπων, αν και ορθή, είναι ατελής αφού πρέπει να καταργηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ η δυνατότητα διορισμού προσώπων».    

Χρήσιμες Συμβουλές για επιχειρηματίες


Πραγματικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ. Ο κ. Πέτρος Μιχελιδάκης έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές στους ξανθιώτες επιχειρηματίες που τον παρακολούθησαν και αυτό το πολύ σημαντικό που τους είπε είναι ότι πρέπει να στραφούν στην  Ευρώπη που είναι μια αγορά  300 εκ. και να πάψουν να μεμψιμοιρούν και  να ομφαλοσκοπούν προσπαθώντας να κερδίσουν μερίδια αγοράς μόνο στην χώρα μας γιατί …χάϊρ εδώ δεν έχει! Τους είπε επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιχειρηματίες που παράγουν το ίδιο προϊόν και ν’ ακολουθήσουν τη στρατηγική του μάρκετινγκ πλασάροντας σωστά και προωθώντας τα προϊόντα τους. Και κάτι πολύ σημαντικό που πρώτη φορά τ’ ακούμε. Να μην μπλέκουν την πολιτική και τα κόμματα στις δουλειές τους γιατί επίσης χαϊρ απ’ αυτούς δεν έχει και να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος με επιδοτήσεις κ.λ.π. αλλά να στηρίζονται στα δικά τους πόδια.
Έχει άδικο;
Μ.Ξ.    

Πήρε παραμάζωμα τα τραπεζάκια έξω….


Γίναμε αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών καταστηματαρχών της Π. Πόλης και όχι μόνο που πνέουν τα μένεα εναντίον του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Τσεγγελίδη που αιφνιδιαστικά χθες τους πήρε παραμάζωμα όλα τα τραπεζάκια που είχαν στο  δρόμο…Μας είπαν μάλιστα ότι αυτό έγινε επιλεκτικά και ότι σε κάποιους άλλους πιθανότατα γνωστούς του,  δεν έκανε το ίδιο. Δεν έχουμε ιδία γνώση του θέματος και δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει επιτέλους να μπει κάποια τάξη στην Π. Πόλη. Ο δήμος έκανε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων στην Φ. Αμοιρίδη και σε τμήμα της Ορφέως και επιτρέποντας μόνο στους κατοίκους της Π. Πόλης όμως τα αυτοκίνητα περνούν αβέρτα και κινδυνεύουν οι θαμώνες των καταστημάτων να βρεθούν στις ρόδες τους αφού τα τραπεζάκια στενεύουν επικίνδυνα το δρόμο. Δηλαδή πρέπει να γίνει ατύχημα για να βάλουμε μυαλό;
Μ.Ξ.

Πόσα κρούσματα;  


Δύσκολο είναι να πιστέψει κανείς ότι ο κ. Μπαμπαλίδης, που είναι από τα πιο επιμελή διοικητικά στελέχη δημοσίων φορέων της πόλης μας δε θυμάται ακριβώς πόσα κρούσματα συνολικά έχουν διαπιστωθεί στο νοσοκομείο. Άλλωστε δεν είναι και παλιά ανάμνηση, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες παρουσίασε έξαρση το φαινόμενο στην Ξάνθη. Ο λόγος της καχυποψίας είναι όμως και ότι γενικά ακούστηκαν φήμες ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα, αλλά για λόγους καθησυχασμού της τοπικής κοινωνίας δεν αναφέρθηκε ο αριθμός. Αυτό μπορεί να ναι απλά μια φήμη, αλλά η ασάφεια του κ. Μπαμπαλίδη που δήλωσε στο «Ε» ότι μετά τα 8 βεβαιωμένα περιστατικά, σημειώθηκαν άλλα… 3-4, την επιτείνει.
Ε.Δ.  

Οι ώρες της… σκούπας  


Έκπληξη, παράπονα, αλλά και εύσημα προκάλεσε η έφοδος της δημοτικής αστυνομίας στα καφέ μπαρ για τα τραπεζοκαθίσματα το πρωί της Τετάρτης. Πάντως, ως προς τα παράπονα η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αστυνομία δε θα μπορούσε να κατασχέσει τραπεζοκαθίσματα από όλους, αλλά η συνέχεια αυτής της επιχείρησης θα δείξει και τη συνέπεια της ηγεσίας της. Συμπτωματικά (μάλλον), και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «σκούπα», αλλά αυτή ήταν νυχτερινή και κινήθηκε στο ιστορικό κέντρο, ώστε να «απελευθερωθούν» τα πεζοδρόμια. Εκτός από τις παραβάσεις σε τραπεζοκαθίσματα, διαπιστώθηκαν και στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, αφού η έφοδος ήταν βραδινή.
Εδώ, δεν έχει τέτοια. Το ωράριο είναι ωράριο…!
Ε.Δ.    

Νέος γραμματέας της ΝΔ ο Κεφαλογιάννης  


Με 301 ψήφους έναντι 186 επικράτησε του Νικήτα κακλαμάνη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που αναδείχθηκε χθες νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης είχε καταγγείλει παρασκηνιακές κινήσεις από «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους ”σαμαροφύλακες”», ενώ επανήλθε την παραμονή της εκλογής, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στελεχών της Λεωφόρου Συγγρού εναντίον της υποψηφιότητας του. Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης, απάντησε ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, υπάρχει προτίμηση των στελεχών για κάποια πρόσωπα για κάποιες θέσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …