Σχόλια 19/09/2012

0

Ωμός εκβιασμός από την Τρόικα; Εγώ γιατί ψήνομαι;
Θωμάς Βουγιουκλής
     
Ε και λοιπόν;  


Την κάναν την κινητοποίησή τους οι δημόσιοι φορείς τη Δευτέρα. Μεταξύ τους. Χωρίς το λαό, που τους αγνόησε. Τους ακολούθησαν οι υπάλληλοι (όχι όλοι) δήμων, Περιφερειακής Ενότητας και ελάχιστοι πολίτες.
Αυτοί και αυτοί. Η κινητοποίηση που έγινε για τα μάτια του κόσμου. Για να πάψουν οι διαμαρτυρίες και οι όποιες αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς ήταν λίγες από την αρχή. Και βέβαια για να μην χρεωθούν οι άμεσα υπεύθυνοι για την αποδοχή της απόφασης χωρίς αντιδράσεις.
Για την τιμή των όπλων έγιναν όλα και πέραν τούτου ουδέν, ας μην γελιόμαστε. Α, και για κάτι άλλο: Να χάσουν άλλη μια μέρα εργασίας οι δημοτικοί, νομαρχιακοί και υπάλληλοι της Περιφέρειας…
«Ε»    

   
Περίοδος του τρύγου  


Η περιοχή μας, ως γνωστόν εδώ και λίγα χρόνια, είναι οινοπαραγωγική.
Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει αμπελώνες. Έτσι, όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, και οι δικοί μας αμπελουργοί είχαν τον τρύγο τους.
Χούχος, Βουρβουκέλης, Σγουρίδης, Καρακώστας, τρύγησαν τ’ αμπέλια τους. Μάλιστα τον Σγουρίδη λίγες ημέρες πριν τον βρήκαμε στο αμπέλι να τρυγάει μαζί με άλλους. Και μας θύμισε το «Τρύγος, Θέρος, Πόλεμος» που εννοεί την απόλυτη προσπάθεια για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Τώρα όσοι ρωτάτε για την ποιότητα της φετινής σοδιάς, όπως μάθαμε θα είναι καλή γιατί βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες.
Άρα θ’ απολαύσουμε εξαιρετικό κρασί όπως και τσίπουρο.
«Ε»        

Μας δουλεύουν!  


Όταν λοιπόν  διαβάζει ο πολίτης της Ξάνθης ότι στην πορεία διαμαρτυρίας της Δευτέρας ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Ροδόπης, όπως και ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, τί νομίζετε ότι σκέφτεται;
Πολύ απλά, ότι όλοι μας δουλεύουν!
Τοπικοί παράγοντες και γειτονικοί. Μάλιστα, οι κύριοι αυτοί, έκαναν «αντίσταση» και «κινητοποίηση» με τα χρήματα του δημοσίου και των δημοτών.
Και ρωτούμε: Θα έκαναν το ίδιο εάν έβαζαν από τη δική τους τσέπη την πληρωμή των υπαλλήλων τους;
Με ξένα κόλλυβα κάναν το μνημόσυνο και τώρα και κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό, ας χαμηλώσουν την ένταση και τις απειλές και μομφές κάποιοι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί.
Οι ίδιοι  δεν έχουν δώσει ούτε ένα μεροκάματο σε άλλον σαν εργοδότες. Από το δημόσιο σιτίζονται χρόνια τώρα, γι’ αυτό ας μην προκαλούν κιόλας!
Τη δική τους ανεπάρκεια, δεν το επιτρέπουμε να τη φορτώσουν στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που βιώνουν τραγικές συνθήκες στην αγορά.
Ας πάψουν! Αρκετά!…
«Ε»      

“Για την Ελλάδα η λιτότητα έχει ημερομηνία λήξεως τον Οκτώβριο”  


Με τίτλο: «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως τον Οκτώβριο -πιθανόν- τελειώνει η λιτότητα στη χώρα.
«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας» ξεκινά το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας και συνεχίζει κάνοντας λόγο στο άτυπο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.
Μάλιστα, -σύμφωνα πάντα με το άρθρο- η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. είναι πραγματική ρήξη με τις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ που πάντα πίστευε ότι μόνο με την πολιτική των περικοπών μπορούν να μειωθούν τα υπερβολικά δημόσια χρέη χωρών της Ευρώπης.  

       
Αντισταθμιστικά οφέλη  


Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι τεράστιο και η λύση των κέντρων κράτησης είναι μονόδρομος. Αν, για την πόλη μας, είναι πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε την εδώ λειτουργία του μήπως θα ήταν χρήσιμο να ζητήσουμε ως αντάλλαγμα κάποιο είδος “αντισταθμιστικών ωφελημάτων” σε άλλους τομείς;
Θυμίζω, ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία συγχώνευσης σχολών ΤΕΙ με γειτονικά ΑΕΙ. Θυμίζω, ότι στην πόλη μας εδρεύει μια εξαιρετική Πολυτεχνική Σχολή, η οποία και θα μπορούσε να ενισχυθεί με τμήματα ΤΕΙ γειτονικού νομού..
Ρεαλισμός και δημιουργική φαντασία απαιτείται από τους τοπικούς μας άρχοντες και όχι ανούσιες κινητοποιήσεις και επιθέσεις κατά άλλων πολιτικών στελεχών της Θράκης..  
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης    

Ζήσε Μάη…


Όταν είναι να μας τα πάρουν το κάνουν με εξπρές διαδικασίες και φυσικά χωρίς να μας ρωτήσουν. «Χαράτσι», φόροι, περικοπές ….Όταν να δώσουν κάτι θα μας το βγάλουν από την μύτη…Ο λόγος για το επίδομα θέρμανσης που το συζητούν απ’ το καλοκαίρι πόσο και σε ποιους και από ποια κονδύλια θα το βγάλουν για να το δώσουν. Τώρα λένε ότι θα το δώσουν έμμεσα με μείωση φόρου…Δηλαδή ο κοσμάκης πρέπει να πληρώσει το πετρέλαιο τους και να περιμένει να έχει μείωση φόρου…Ζήσε Μάη δηλαδή…Και το ερώτημα είναι πόσοι θ’ αντέξουν μέχρι τον Μάη…
Μ.Ξ.

Δεν ακουστήκαμε στην Αθήνα


Το συλλαλητήριο έγινε και πολλοί είπαν ότι είχε επιτυχία. Όμως γεγονός είναι ότι συμμετείχαν μόνο οι δημόσιοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Η αγορά δεν έκλεισε, προφανώς γιατί ο εμπορικός κόσμος δεν ήθελε. Όμως δεν είδαμε να γίνεται και  κανένας ντόρος …Παρότι το συλλαλητήριο το κάλυψαν όλα τα τοπικά αλλά και περιφερειακά και κρατικά κανάλια δεν έφτασε στα αθηναϊκά Μέσα. Μάλλον λοιπόν δεν ακουστήκαμε στην Αθήνα. Τώρα οι φορείς ψάχνουν κάποιον άλλο τρόπο να ακουστούν…Τι τα θες «Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη» κανείς δεν σε δίνει σημασία και δεν το λέω εγώ αυτό αλλά ο κ. Κοντός!
Μ.Ξ.    

Βοήθημα σε ορφανά  


Την Πέμπτη το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας θα καταφτάσει το «ελληνικό καραβάνι αλληλεγγύης» προκειμένου να δώσει ένα βοήθημα σε ορφανά παιδιά, στα πλαίσια προγράμματος που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα. Η ΜΚΟ έχει ενημερώσει όλους τους δήμους της χώρας και προσανατολίζεται στην οικονομική υποστήριξη ορφανών παιδιών που ζουν με τον παππού και την γιαγιά. Οι δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων ανταποκρίθηκαν και από τα στοιχεία που προσκόμισαν, και κατόπιν σχετική αξιολόγησης, θα υποστηριχθούν δύο παιδιά, ένα από κάθε δήμο. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα δοθεί η πρώτη δόση, ύψους 300 ευρώ και θα ακολουθήσει και δεύτερη ισόποση αργότερα.
Το «ελληνικό καραβάνι αλληλεγγύης» έχει ζωή πάνω από 20 χρόνια και σε αυτά έχει βοηθήσει πάνω από 22.000 παιδιά, κυρίως σε χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από οικολογικές καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί και αυτό το πρόγραμμα για τα ελληνόπουλα με χορηγίες από Ελλάδα και Κύπρο.
Ε.Δ.  

Ποιος θα απαντήσει;  


Είδαμε στην διαμαρτυρία για την αναστολή λειτουργίας της αστυνομικής σχολής τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες από τους άλλους νομούς της Θράκης να εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στο πλαίσιο της βαρύγδουπης «περιφερειακής συνείδησης». Ποιος θα μας απαντήσει όμως γιατί δεν αιτήθηκαν ή δεν αιτούνται ακόμη και τώρα στο πλαίσιο της «αντίδρασης» να αποφασίσει μόνη της η ΑΜΘ ποιες σχολές θα μείνουν ανοιχτές; Οι δικοί μας φορείς της Ξάνθης γιατί δε το ζητούν; Η συμβολική διαμαρτυρία μόνο σε μας τους ίδιους ακούστηκε, η Αθήνα ούτε «ίδρωσε» το αυτάκι της. Ας τολμήσουν να το ζητήσουν. Κι ας… τολμήσει μετά η κυβέρνηση να μην απαντήσει.
Ε.Δ.  

Και φέτος με τον Άη Βασίλη  


Μπορεί να είναι νωρίς, ωστόσο το Λύκειο των Ελληνίδων έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Θα λειτουργήσει και φέτος το σπίτι του Άη Βασίλη, που πέρυσι πέτυχε να ενώσει φορείς και συλλόγους σε μία ενιαία προσπάθεια και να ενθουσιάσει τους μικρούς επισκέπτες του. Φέτος η σκέψη είναι να λειτουργήσει και πιο νωρίς, από την 1η Δεκεμβρίου και να λειτουργήσει ως την παραμονή των Χριστουγέννων. Κύριος σκοπός είναι να μπορούν να το επισκεφθούν μαθητές και για το λόγο αυτό μάλιστα θα διαθέτει και ξεχωριστό χώρο για τις δραστηριότητες των σχολείων μέσα στο σπίτι του Άη Βασίλη.
Εκεί αναμένεται να κάνει και την παρθενική της εμφάνιση η υπό σύσταση παραδοσιακή ορχήστρα του ΛτΕ με κάλαντα και συνοδεία χορευτικού τμήματος. Πρόκειται για ένα αξιόλογο νέο εγχείρημα του ΛτΕ, κυρίως γιατί μπορεί να εμπνεύσει, να καταρτίσει και να ενθαρρύνει τους νέους μουσικούς της πόλης, στην ενασχόληση με την παράδοση.
Ε.Δ.    

Κατάληψη στο δημαρχείο  


Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα από τις 10 πμ έως τη 1 μμ κατάληψη στο δημαρχείο. Στην Ξάνθη ελήφθη σχετική απόφαση, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν και οι υπάλληλοι των περιφερειακών δημαρχείων του νομού.
Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…