Σχόλια 17/09/2012

0

Στις διαδηλώσεις αντί δακρυγόνων θα χρησιμοποιούν νερό: Επιτέλους θα έχουμε πλυμένους δρόμους!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Κάποιοι φταίνε!  


Αυτή η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία και η αποδοχή της κυρίως στα χαμηλά στρώματα με τα φτωχικά εισοδήματα, κάπου οφείλεται.
Δεν έγινε τυχαία κι ούτε από την μια μέρα στην άλλη. Διαβάζουμε πάλι αφορισμούς εις βάρος της Χρυσής Αυγής και των ενεργειών τους εις βάρος μεταναστών – κυρίως – και άλλων.
Αυτή η εύκολη απαξίωση δεν ωφελεί. Κυρίως από την αριστερά. Που έχει λόγια καταδίκης της Χρυσής Αυγής αλλά καμία ανάλογη δήλωση καταδίκης της μπαχαλοποίησης, της τρομοκρατίας των λαθρομεταναστών εις βάρος φιλήσυχων ανθρώπων κυρίως ηλικιωμένων.
Άλλο αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου (θρησκευτικής, χρώματος, ιδεών) κι άλλο διάλυση του κράτους και εκφοβισμό των πολιτών γιατί η αστυνομία έγινε ανεκτική λόγω της επιθετικότητας της Αριστεράς που αρέσκεται να εκτοξεύει κατηγορίες μόνον προς τα κει.
Ας είμαστε αντικειμενικοί. Όσο γίνεται. Το θέμα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα τολμούν να γίνουν σύγχρονες, Ευρωπαϊκές, οργανωμένες, χωρίς πελατειακές σχέσεις και μικροκομματισμούς.
Πρώτα θα πρέπει ν’ αποκτήσουμε κράτος. Σοβαρό, υπεύθυνο, ανεξάρτητο από τα κόμματα. Τότε, ναι η Χρυσή Αυγή θα «φύγει». Γιατί δεν θα υπάρχει πεδίο για την παρουσία και δράση της.
Είναι προφανές όμως πως για να γίνουν όλα αυτά, πως θα πρέπει ν’αλλάξουν νοοτροπία τα κόμματα στη χώρα μας. Διαφορετικά, όσα σήμερα λένε καταδικάζοντας, είναι λόγια και «έπεα πτερόεντα»
«Ε»    

Τον λυντσάρισαν!  


Το νόμο του Λυντς εφάρμοσαν οι Λίβυοι επιδρομείς που δολοφόνησαν τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, Τζιν Κρίστοφερ Στίβενς.
Ο ακραίος θρησκευτικός φανατισμός στις χώρες του Ισλάμ δεν έχει όρια. Από πυρά σιιτών έπεσε νεκρός στη Βεγγάζη ο Αμερικανός πρέσβης. Την παραφροσύνη στους εκτελεστές προκάλεσε μια νέα κινηματογραφική ταινία με σενάριο επιθετικό για το Μωάμεθ.
Και με αφορμή αυτήν την ταινία, ξεχύθηκαν και σκότωσαν οι φανατικοί μουσουλμάνοι εν ονόματι του Μωάμεθ και του Ισλάμ.
-Πολύς φανατισμός, πάρα πολύς. Για να καταδειχθεί για άλλη μια φορά ότι ο φανατισμός πάει χέρι χέρι με την αγραμματοσύνη…
«Ε»        

Ποια Περιφερειακή συνείδηση;  


Είχαν κάποιοι Θρακιώτες (ανάμεσα και ο γράφων) την αφελή εντύπωση ότι άρχισε να ριζώνει και να μεγαλώνει στην συνείδηση των Θρακιωτών και των υπολοίπων η Περιφερειακή συνείδηση. Δυστυχώς τρίχες!
Η Περιφερειακή συνείδηση είναι ένας ωραίος όρος, αλλά, ακόμη, κενού περιεχομένου για τους κατοίκους της Περιφέρειας αλλά και τους αξιωματούχους αυτής.
Κι αυτό φάνηκε περίτρανα με την υπόθεση της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης. Μπροστά στο μικρό και πρόσκαιρο όφελος, παραμερίστηκαν αρχές και αξίες που οικοδομούν ή θα έπρεπε να οικοδομήσουν τη Περιφερειακή συνείδηση.
Ο κάθε νομός, ο κάθε βουλευτής και υπουργός, φροντίζει τον τόπο του αποκλειστικά. Όχι την Περιφέρειά του. Κι αυτό γιατί τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του και τα υπόλοιπα να καούν!
Αυτή είναι η νοοτροπία δυστυχώς. Αυτή η αντίληψη στους περισσότερους. Που την μετέφεραν και την μετέδωσαν και στο λαό. Ο οποίος αντιμετωπίζει τον γειτονικό λαό ως αντίπαλο, όχι ως γείτονα με κοινά προβλήματα και κοινούς αγώνες. Αυτό έκαναν και τώρα.
Και οι μεν, με την ανόητη απόφασή τους να μην λειτουργήσει φέτος η Σχολή Αστυνομίας και οι δικοί μας να «σηκώσουν» ψηλά, πολύ ψηλά, ένα δευτερεούσης σημασίας θέμα, καθιστώντας το πρώτης προτεραιότητας.
Και τα δύο λάθος!
«Ε»    

Τα λόγια τα μεγάλα  


Για το «όλοι μαζί» για τη Σχολή Αστυνομίας ο λόγος. Αυτό το «όλοι μαζί» ενώ ακούγεται τόσο ωραίο, είναι τόσο αφηρημένο και γενικευμένο που σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό.
Ακούστηκαν στις διάφορες συσκέψεις λόγια πολλά. Κάποια και ηρωικά, κάποια πιο ήρεμα και λογικά.
Επεκράτησαν τα μεγάλα λόγια ως συνήθως. Και τα επίθετα και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.
Μένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Διότι ο κόσμος έχει ακούσει και ακούει πολλά. Πάρα πολλά. Και ο καθένας έχει τα προβλήματά του και δεν θα ενδιαφερθεί για κάποιους εργαζόμενους στη Σχολή Αστυνομίας (λίγους) που δεν θα δουλέψουν φέτος.
Ούτε οι απώλειες της τοπικής κοινωνίας είναι πολλές. Μετρώντας με την οικονομική απόδοση του σήμερα ως Κέντρου Κράτησης, ίσως να ισοσκελίζονται τα οφέλη, για να μην πούμε ότι είναι περισσότερα.
Και κάτι για τις Σχολές Αστυνομίας. Όταν φτιάχνεις Σχολές με το σκεπτικό να τις μοιράσεις σε διάφορες πόλεις και όταν σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, διότι ήδη είναι υπεραρκετοί οι αστυνομικοί στη χώρα μας (πρώτη η Ελλάδα σε αριθμό ανδρών Σωμάτων Ασφαλείας αναλογικά με τον πληθυσμό) είναι λογικό το αρχικό λάθος με τις πολλές Σχολές να έρθει μπροστά σου κάποια ημέρα, όπως και έγινε ήδη.
Αυτά όμως, οι άρχοντες του τόπου δεν τα λένε γιατί δεν τους συμφέρει. Ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη με λόγια μεγάλα, γεμάτα οργή, απειλές και τσαμπουκά.
Με πληγωμένους εγωισμούς, αγώνες δεν γίνονται για ένα άδειο πουκάμισο…
«Ε»    

Τρόμος και απειλές …


Πολλά και άσχημα παιχνίδια παίζονται πάνω στο βουνό από τους γνωστούς κύκλους που η μόνη τους δουλειά είναι μέσω εκφοβισμού να καταφέρουν να περάσουν τις θέσεις τους που δεν είναι άλλες από το να επιφέρουν τον πλήρη εκτουρκισμό των πομάκων. Συγκεκριμένα έμαθα ότι έναν πόλεμο λάσπης και εκφοβισμού δέχεται ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο δήμο Μύκης επειδή έγραψε το παιδί του στο νηπιαγωγείο. Κι ύστερα βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι από…αμέλεια δεν έγραψαν τα παιδιά τους οι 21 γονείς του Εχίνου. Γιατί υπέκυψαν στον εκφοβισμό δεν τα’ γραψαν οι περισσότεροι εκτός βέβαια από εκείνους που είναι πιο τούρκοι απ’ τους τούρκους…
Μ.Ξ.

Παράγων της τοπικής αυτοδιοίκησης…


… έχει αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στην Βουλγαρία. Μάλιστα έμαθα ότι έχει αποθήκη μ’ όλων των ειδών τα προϊόντα τα οποία και εξάγει στην Ελλάδα. Νόμιμα ή παράνομα , με ή χωρίς παραστατικά δεν γνωρίζω αλλά είναι γνωστό ότι στο όνομα του χονδρεμπορίου διακινούνται πολλά προϊόντα που πωλούνται λιανικής…Τώρα βέβαια παράγων της τοπικής αυτοδιοίκησης και να παρανομήσει…δεν είναι κάτι συνηθισμένο άλλωστε…
Μ.Ξ.

Πάει το …πανξανθιώτικο μέτωπο


Την Πέμπτη ήταν όλοι μαζί ενωμένοι και  συμφώνησαν ομόφωνα να κάνουν κινητοποιήσεις τη Δευτέρα κλείνοντας τους δήμους, τις υπηρεσίες της περιφέρειας και την αγορά της Ξάνθης προκειμένου να τους ακούσουν στην Αθήνα. Συμφώνησαν και οι πρόεδροι της ΟΕΒΕ και του εμπορικού συλλόγου με την επιφύλαξη όμως να ρωτήσουν τα Διοικητικά τους…Όμως οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες είπαν όχι και έτσι οι πρόεδροι έβγαλαν ανακοινώσεις ότι δεν θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Τι δείχνει αυτό;  Ότι  ο εμπορικός κόσμος λόγω της κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια  να χάσει ένα μεροκάματο, ότι  δεν πολυνοιάζεται ούτε γι’ αυτά που λένε ή κάνουν οι αιρετοί τους οποίους και δεν εμπιστεύεται και ότι δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με την Αστυνομική σχολή είτε γιατί πιστεύουν ότι με τέτοιες κινήσεις δεν θα ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης είτε γιατί το αποδέχτηκαν.
Μ.Ξ.    

Περιφερειακή συνείδηση  


Φημολογείται ότι, πριν την περιβόητη συνάντηση των φορέων της Θράκης με το Δημήτρη Σταμάτη, είχε προταθεί από το Νίκο Δένδια να ανατεθεί στους ίδιους τους παράγοντες της περιοχής να αποφασίσουν ποιες από τις τρεις σχολές της περιοχής θα παραμείνουν ανοιχτές, μιας και δε μπορούσαν να λειτουργήσουν όλες λόγω μικρού αριθμού εισακτέων.
Η πρόταση αυτή, είτε αν ήταν σκέψη είτε αν μεταφέρθηκε στους φορείς της περιοχής, θα μας γλίτωνε από πολλά τρεχάματα και παράλληλα θα ήταν ουσιαστικής σημασίας, καθώς η απόφαση που θα προέκυπτε θα ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης των τοπικών φορέων που γνωρίζουν καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, υποδομές κλπ και ταυτόχρονα θα ήταν και «μάθημα» περιφερειακής συνείδησης, που απέχει κατά πολύ από μία κυβερνητική επιλογή με «κλήρωση», «κολλητούς» ή «διχασμό», όπως ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες.
Γιατί δεν προχώρησε αυτή η πρόταση; Και γιατί κανείς δεν την έχει αναφέρει, αν πράγματι ειπώθηκε;
Ε.Δ.  

Ανάκληση από Μάντατζη  


Τη μήνυσή του εναντίον του Παναγιώτη Σγουρίδη για συκοφαντική δυσφήμιση απλή και δια του τύπου κατ’ εξακολούθηση που είχε οριστεί να δικαστεί στη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης την Παρασκευή, ανακάλεσε αιφνιδιαστικά ο Τσετίν Μάντατζη. Ο πρώην μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε μηνύσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής για δηλώσεις του το διάστημα διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με αιχμές που άφηνε ο τελευταίος για την πρόσληψή του στο ΕΣΥ. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται μάλλον ως κίνηση καλής θέλησης, μιας και εκκρεμεί και μήνυση από τον Παναγιώτη Σγουρίδη κατά του Τσετίν Μάντατζη για την αναφορά της συνδρομής του στην τόνωση της πώλησης όπλων. Πιθανό θεωρείται και ο Παναγιώτης Σγουρίδης να αποσύρει τη μήνυση, ωστόσο ανεξάρτητο δρόμο παίρνει η μηνυτήρια αναφορά που επίσης είχε καταθέσει ο τελευταίος –και βρίσκεται στο στάδιο της προανακριτικής-  για τη φωτογραφία του Μάντατζη με τη σημαία της λεγόμενης «ανεξάρτητης δυτικής Θράκης» και τις σχέσεις που αναπτύσσει με τις πολιτικές δυνάμεις της γείτονος.
Η ένταση μεταξύ των δύο υποψηφίων για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πάντως, αλλά και για την εκ νέου εκλογή τους στοίχισε τελικά και στους δύο.
Ε.Δ.  

Τα «δώρα» των συνεταιριστικών  


Για το περιβόητο πακέτο των 20 εκ. ευρώ στη ΣΕΒΑΘ και τα 3 εκ. ευρώ στη ΣΕΚΕΠ, που ακόμα αναζητούνται ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί περισσότερα ο Τέρενς Κουίκ, κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη. Ενημερώθηκε για τη δικαστική εξέλιξη, αλλά λόγω της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τους τοπικούς συνεργάτες του για να διερευνήσει αν πολιτικά μπορεί να αναδειχθεί το θέμα και αν μπορεί να καταθέσει σχετική επερώτηση στη Βουλή.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…