Σχόλια 08/09/2012

0

Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με συνέπεια τη  λιτότητα που επιβάλει το μνημόνιο. Κάνοντας περικοπές στις ακτίνες του…    

Τρανό παράδειγμα  


Δεν θα καταφύγουμε σε παραδείγματα έξω από το νομό για ν’ αποδείξουμε την αρτηριοσκληρωτική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου.
Θα αναφέρουμε το παράδειγμα της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, πριν από είκοσι χρόνια, για την επέκταση του σχεδίου πόλεως.
Ανάμεσα στις περιοχές και η περιοχή «Λευκού Πύργου» στα βόρεια της πόλης.
Δήμαρχος ο αείμνηστος Κ. Μπένης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου ο Μιχάλης Πλουμιστός. Στα έδρανα της αντιπολίτευσης Χούχος και Παν. Σγουρίδης.
Η πρόταση ψηφίστηκε και ήταν ομόφωνη! Από τότε πέρασαν είκοσι χρόνια και κάτι. Και παρότι ήταν υπέρ της οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης της πόλης, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη!
Διάφορα φανερά και κρυφά συμφέροντα σταματούσαν και σταματούν την ολοκλήρωση. Οι κρατικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ συνέχεια έβγαζαν νέα θέματα που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της ένταξης.
Η Ξάνθη είχε και έχει βουλευτές, είχε υπουργούς. Δεν υπήρξε ειλικρινές ενδιαφέρον εκτός του Π. Σγουρίδη. Οι υπόλοιποι έμειναν στα λόγια και τις υποσχέσεις.
Κι έτσι διαιωνίζεται μια τοπική υπόθεση, είκοσι χρόνια τώρα με την αδιαφορία του δήμου, των πολιτικών και την κρατική αναλγησία να λύσει ένα θέμα που όλοι γνωρίζουμε γιατί δεν λύνεται.
Αν δεν μπει το γρηγορόσημο στον φάκελο, ο φάκελος μένει εκεί, δεν προχωράει.
Αυτό είναι το δημόσιο δυστυχώς!
«Ε»    

Επιτέλους!!!  


Ξενοδόχοι, χρηματιστές, ιδιοκτήτες offshore εταιρειών, αλλά και αγρότες, ηλεκτρολόγοι και άλλοι επαγγελματίες συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια σε ένα «πάρτι» φοροδιαφυγής.
Το ΣΔΟΕ προχώρησε στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, μετοχών κλπ) 121 πολιτών και επιχειρήσεων.
Μόνο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους έχουν δεσμευτεί περίπου 50 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ) είναι πέρα για πέρα αποδεκτή και επαινετή. Ήταν καιρός να εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό γιατί αποτελούσε κοινωνική αδικία να πληρώνουν κάποιοι (οι ίδιοι) και κάποιοι άλλοι να μην πληρώνουν τίποτε ενώ κερδίζουν μεγάλα ποσά.
Τώρα, ένας αριθμός 121 ατόμων είναι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Αλλά θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι. Για να παραδειγματιστούν και αρχίσει σιγά-σιγά η φοροδιαφυγή και η κλοπή χρημάτων που ανήκουν στο δημόσιο να σταματήσει.
Οι παραπάνω 121 που εντοπίστηκαν ως αρχή, δεν εξέδιδαν αποδείξεις και είχαν λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.
-Επιτέλους, καλή αρχή!…
«Ε»        

Το Δημόσιο  


«Ακραία αναποτελεσματικό κράτος», «Υπηρεσίες αντίπαλοι και εχθροί του επιχειρηματία και επενδυτή» και άλλα πολλά καθόλου κολακευτικά για το ελληνικό δημόσιο.
Το οποίο αποδεδειγμένα δεν είναι φίλος και βοηθός του ιδιώτη, κυρίως του επιχειρηματία.
Μάλιστα είναι τέτοια η αντίληψη σε μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απέναντι στους επιχειρηματίες, μια αντίληψη αντιπαλότητας έως εχθρότητας, δυστυχώς.
Επικρατεί μια καχυποψία, ζήλεια και αντίληψη ότι ο ιδιώτης τα κονομάει, άρα ας του πάρουμε κι εμείς κάτι, ας τον ταλαιπωρήσουμε!
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι μερίδα ιδιωτών επιχειρηματιών πως θεωρούν ως ταξικούς τους αντιπάλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο!
Αυτή όμως η ιστορία θα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του ρόλου και της αποστολής της κάθε πλευράς. Με την εφαρμογή των νόμων και των κανόνων και για τα δύο μέρη χωρίς διακρίσεις και με τιμωρία σε όσους παραβαίνουν τους κείμενους νόμους.
Το δημόσιο είναι βέβαιο ότι θα πρέπει ν’ αλλάξει. Κι αυτό δεν είναι ένα αφηρημένο αίτημα ή μία διαπίστωση ακόμη. Πρόκειται για θέμα επιβίωσης αυτής της ίδιας της χώρας για ν’ αλλάξει, να πάει μπροστά, να γίνουν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία, να ξεκινήσει η πρόοδος.
«Ε»      

Προβλήματα με την ΕΛΒΙΖ  


Σε ναυάγιο απειλείται να οδηγηθεί το ντιλ ανάμεσα στην ΑΤΕ και στην Ευρωφάρμ που αφορά την πώληση της ΕΛΒΙΖ.
Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς του 99,98% της ΕΛΒΙΖ ΑΕ από τον βορειοελλαδικό όμιλο Ευρωφάρμ ΑΕ, οι σχέσεις μεταξύ πωλητή και αγοραστή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα τεταμένες.
Ο τελευταίος ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλει τη συμφωνία, η οποία υπολογίζεται ότι θα του στοιχίσει συνολικά περί τα 10 εκατ. ευρώ, μαζί με τα ποσά που έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις και φορολογικές εκκρεμότητες παλαιότερων ετών.
«Ε»    

Υπάρχουν και έντιμοι  


Δεν είναι όμως όλα μαύρα και παραβατικά στην αγορά.
Ως πλέον  «έντιμοι» φορολογούμενοι, με βάση τα ποσοστά παραβατικότητας αναδείχτηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά το διάστημα 31/8 έως 3/9, οι επαγγελματίες της Καβάλας και της Ξάνθης.
Το ποσοστό φοροδιαφυγής είναι «μόνο» 2 στους 10!
Να λοιπόν που ο νομός μας διακρίνεται θετικά σε κάτι.
«Ε»  

Αποχώρηση τώρα  


Το έδαφος για την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων ανοίγει η υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Το κράτος θα μπορεί να πωλεί ακόμη και το 100% της συμμετοχής του στις εν λόγω ΔΕΚΟ, σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής..
Έτσι, σύντομα το Δημόσιο θ’ αποχωρήσει από τις ΔΕΚΟ ανοίγοντας το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις έως 100% γιατί καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του κράτους σε αυτές.
Καιρός ήταν να εξυγιανθεί το τοπίο στις ΔΕΚΟ διότι με την λειτουργία τους είχαν πάρει λάθος δρομολόγιο υπέρ μόνον των συμφερόντων των εργαζομένων σ’ αυτές.
«Ε»    

Η Ευρώπη προχωρά  


Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Μάριο Ντράγκι, για την απεριόριστη αγορά ομολόγων έγινε προχθές δεκτή ως η αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι παρότι επιδρούν άμεσα υπέρ της Ιταλίας και της Ισπανίας ωστόσο θα είναι θετικές και για την Ελλάδα. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» δήλωσε ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κι αποφάσισε –επιτέλους – να αναλάβει δράση και να στείλει το μήνυμα στις αγορές. Απογειώνοντας τα χρηματιστήρια σ΄όλο τον κόσμο.
Η ΕΚΤ, το «μπαζούκας» της ευρωζώνης όπως το ονομάζουν οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι, οι οποίοι πίστευαν από την αρχή της κρίσης ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο των αγορών κατά του κοινού μας νομίσματος, επιτέλους όπλισε παρά τις αντιρρήσεις των Γερμανών.
Όμως, την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η τόσο ευνοϊκή εξέλιξη στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι προτιμάει εμείς να γίνουμε Αργεντινή για να έχουμε λέει τουλάχιστον αξιοπρέπεια!
Δυστυχώς, αυτά είναι τα σχέδια του κ. Τσίπρα για τη χώρα, μια «πτωχή πλην τίμια Ελλάς»…    
Δημοσκόπηση – σοκ  

 


Νέα δημοσκόπηση έρχεται να ταράξει τα νερά της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, από την εφημερίδα «Το Ποντίκι» και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pulse.
Από την δημοσκόπηση φαίνεται σημαντική πτώση σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε τρίτη δύναμη (!) ενώ το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά στο 8% και στην τέταρτη θέση. Ιδιαίτερα τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εμφανίζουν σοβαρή κάμψη, απότοκο της γενικής δυσαρέσκειας από τις κυβερνητικές επιλογές.
Τη δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υποχωρεί, αλλά η Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει άνοδο 4,6% μετά την αναγωγή επί των εγκύρων! Η αύξηση του ΚΚΕ είναι οριακή και, προς το παρόν, δείχνει «φρένο» στη ραγδαία πτώση που εμφάνισε μεταξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου.
Η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο οριακό 1%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μέτρησης: Ν.Δ. – 25%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΠΑΣΟΚ 8%, ΑΝ.ΕΛ. 6,5% έναντι 7,5%, Χρυσή Αυγή 10,5%, ΔΗΜΑΡ 4,5% και ΚΚΕ 5%.      

Για το ΙΓΜΕ


Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενα των συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ αν και έκαναν πολύ σοβαρές καταγγελίες για το πώς λειτουργούν τα πράγματα με την …αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Όμως απ’ την πλευρά του και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε και τα δίκια του όταν έλεγε ότι το ΙΓΜΕ καθυστερεί επενδύσεις. Κι αυτό γιατί το ΙΓΜΕ είναι μια δημόσια υπηρεσία μ’ όλες τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία που έχουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Αδιαμφισβήτητα παρήγε πολύ σημαντικό έργο αλλά σ’ αυτή την εποχή που όλα ανατρέπονται είναι καιρός και το ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοί του να επαναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να μην βλέπουν τα πράγματα με μια μαξιμαλιστική οπτική Το νόμισμα έχει δύο όψεις και η αλήθεια για το ΙΓΜΕ βρίσκεται κάπου στη μέση
Μ.Ξ.    

60 χρόνια ΦΕΞ  


Η φετινή ήταν μία απολογιστική χρονιά για τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθη, τον πολιτιστικό φορέα που ιδρύθηκε το 1952 και έχει εξελιχθεί σε ένα μελίσσι πολιτισμού με δεκάδες δράσεις, εργαστήρια και εθελοντές που αποτελούν, την πραγματική της «ψυχή». Μαζί με το πρόγραμμα του β’ εξαμήνου που κυκλοφόρησε η ΦΕΞ κάνει και μία αποτύπωση όλου του φάσματος των δράσεων που έχει διοργανώσει και μαζί καταθέτει όλη τη φιλοσοφία των ανθρώπων της που έχει δημιουργήσει τη σημερινή φυσιογνωμία της ΦΕΞ. Οι πρόεδροι της από την τελευταία δεκαετία Γιάννης Φράγκος και Νίκος Χατζημηλιούδης στο εισαγωγικό τους σημείωμα τονίζουν το παρών που δίνει ο φορέας σε κάθε διοργάνωση της πόλης (ακόμη και αν διαφωνούν ριζικά με τις επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης) παράλληλα με το δικό της γενικό προγραμματισμό που υλοποιήθηκε στο σύνολό του, χωρίς οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τη διοργάνωση. Οι ξανθιώτες έχουν αγκαλιάσει όχι μόνο τις δράσεις, αλλά και τη στάση της ΦΕΞ, τον πολιτισμό, αλλά και το πνεύμα εθελοντισμού που προάγει, γι’ αυτό οι ευχές είναι περιττές. Επόμενος σταθμός για τη ΦΕΞ το φεστιβάλ η «Ξάνθη του Μάνου». Καλή συνέχεια…
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…