Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το πήραν το κορίτσι… στο ΕΒΕ

Το πήραν το κορίτσι… στο ΕΒΕ

0

Εγκρίθηκε η πρόσληψη της ειδικής συμβούλου σε έκτακτη συνεδρίαση με αποχή της αντιπολίτευσης

Κορυφώθηκε η κόντρα Μωραΐτη- Τσιακίρογλου. Γραπτή επιστολή της Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης με αντιρρήσεις επί της διαδικασίας

Με ηχηρό τρόπο, αν και με απούσα την αντιπολίτευση, εγκρίθηκε τελικά σε έκτακτη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης η πρόσληψη της ειδικής συμβούλου, μετά από προβλήματα που σημειώθηκαν στη διαδικασία και τελικά καθυστέρησαν την έγκριση της πρόσληψης. Η Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη ενημερώνοντας από θα απέχει από τη συνεδρίαση και ζητώντας οι λόγοι της αντίρρησης να αναγνωστούν στη συνεδρίαση και να καταγραφούν στα πρακτικά. Προκειμένου να διασφαλίσει απαρτία η διοίκηση, για πρώτη φορά το παρών έδωσαν και οι 11 σύμβουλοι του συνδυασμού, που ενέκριναν τελικά ομόφωνα και χωρίς ερωτήσεις ή παρατηρήσεις την πρόσληψη της ειδικής συμβούλου, κ. Ανθής Παναγιώτου.

Τρεις καταγγελίες στον ΑΣΕΠ
Η καθυστέρηση στην πρόσληψη της ειδικής συμβούλου που θα διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα σημειώθηκε γιατί η διοίκηση του Επιμελητηρίου αναγκάστηκε να επαναλάβει τη διαδικασία πρόσληψης, καθώς την πρώτη φορά δεν είχε προβεί σε δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος και μετά την κατάθεση τριών καταγγελιών στον ΑΣΕΠ, κατέστη απαραίτητο να διεξαχθεί εκ νέου και με τον απαραίτητο τύπο η όλη διαδικασία για την πρόσληψη.
Να σημειωθεί ότι σε αίτηση του προέδρου ο ΑΣΕΠ αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των καταγγελλόντων, ένας εκ των οποίων τουλάχιστον επικαλέστηκε έννομο συμφέρον.

Απείχε η παράταξη Τσιακίρογλου
Η παράταξη του Σωτήρη Τσιακίρογλου είχε εξαρχής εκφράσει τις αντιδράσεις της για τον τρόπο που προωθείται η πρόσληψη, τονίζοντας ότι η ένσταση δε γίνεται επί προσωπικού, αλλά για να διαφυλαχθεί το νόμιμο των ενεργειών του φορέα. Στην επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του ΕΒΕ η Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση αναφέρει: «Κύριε Πρόεδρε, η παράταξή μας θεωρεί υποχρέωσή της να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει τα εξής για τη σημερινή συνεδρίαση:
Θεωρούμε, και το έχουμε τονίσει και κατά το παρελθόν στο ΔΣ, ότι η πρόσληψη ειδικού συμβούλου είναι απαραίτητη, πλην όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε την φωτογραφική διατύπωση του κειμένου της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για το οποίο δε μας δόθηκε ούτε ο χρόνος για να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας, καθώς και την απόρριψη του αιτήματός μας για συμμετοχή μέλους της παράταξής μας στην επιτροπή αξιολόγησης, ενέργεια μέσω της οποίας υπηρετείται ο θεσμικός μας ρόλος ως αντιπολίτευσης. Για τους παραπάνω λόγους, τα μέλη της παράταξής μας αποφάσισαν να απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Παρακαλούμε η παρούσα επιστολή να αναγνωστεί στη συνεδρίαση και να καταχωρηθεί στα πρακτικά».

Με δηκτικό τρόπο απάντησε ο Μωραΐτης
Με θυμό σχολίασε την επιστολή της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση ο Στέλιος Μωραΐτης, εκφράζοντας την ενόχλησή του που το συγκεκριμένο θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις. Τόνισε δε ότι ενώ εκκρεμούν άλλα πολύ σοβαρά θέματα για τις επιχειρήσεις, το ΕΒΕ ασχολείται με μικρότερης σημασίας διαδικαστικά θέματα. Μάλιστα, κατηγόρησε ως «ψεύτη» το Σωτήρη Τσιακίρογλου, σχετικά με το θέμα της μη συμμετοχής της αντιπολίτευσης στην επιτροπή αξιολόγησης, αναγιγνώσκοντας και ένα μέρος από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου ο Νίκος Κουτσουρίδης προτείνει την συμμετοχή ενός μέλους της αντιπολίτευσης στην επιτροπή, αλλά ο Σωτήρης Τσιακίρογλου αρνείται, εξηγώντας ότι εφόσον η διαδικασία πήρε αυτή την τροπή και καταψήφισε η παράταξη το θέμα δεν μπορεί να συμμετέχει στην επιτροπή.
Η πρόσληψη της ειδικής συμβούλου εγκρίθηκε ομόφωνα, αλλά άγνωστο παραμένει αν η κόντρα θα συνεχιστεί μεταξύ της διοίκησης και της αντιπολίτευσης και αν θα δυναμιτίσει το κλίμα στο ΕΒΕ και για άλλα θέματα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …