Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Θετικά βήματα για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου

Θετικά βήματα για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου

0
gynaikeia_omada-empros

Και στα σχολεία θα γίνεται η εκμάθηση του αθλήματος τη νέα χρονιά

Ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα η «Βασίλισσα της Θράκης»      

   
Με θετικά βήματα συνεχίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, καθώς η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προωθεί δράσεις και κινήσεις που θα προβάλλουν το άθλημα και θα προσελκύσουν περισσότερες αθλήτριες σε αυτό.  
Μπαίνει στα σχολεία το γυναικείο ποδόσφαιρο  
Το γυναικείο ποδόσφαιρο από φέτος θα μπει στα σχολεία, καθώς η Ε.Π.Ο. με έγγραφο που έστειλε σε όλες τις τοπικές ποδοσφαιρικές Ενώσεις, ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει την εισαγωγή –από φέτος- του συγκεκριμένου αθλήματος σε δημοτικά και γυμνάσια.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στις επαφές με το Υπουργείο ορίστηκε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Νέων, κ. Τσάνας.
Αναλυτικά, στην επιστολή της ΕΠΟ, αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου, παρακαλούμε όπως μέχρι τις 31/8/2012, μας ενημερώσετε για τις επιτροπές γυναικείου ποδοσφαίρου που ιδρύσατε.
Σας επισημαίνουμε ότι έχει αποσταλεί από την Ε.Π.Ο., προς το Υπουργείο Παιδείας και έχει εγκριθεί, από το σχολικό έτος 2012-2013, η εισαγωγή του γυναικείου ποδοσφαίρου στα σχολεία και στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες. Εκπρόσωπος της Ε.Π.Ο., για τις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας έχει οριστεί ο Ομοσπονδιακός προπονητής, κ. Τσάνας.
Παρακαλούμε όπως η επιτροπή γυναικείου ποδόσφαιρου κάθε Ένωσης, απευθυνθεί στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της περιφέρειας της, για να διαπιστώσει αν έχουν ενημερωθεί και τον προγραμματισμό τους.
Οποιοδήποτε έντυπο ή φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό, που αφορά σε εκδηλώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου, όπως οι φιλικοί αγώνες προβολής, εκδηλώσεις «Grassroots», αγώνες εθνικών ομάδων κλπ., παρακαλούμε να αποστέλλεται έγκαιρα στο γραφείο τύπου της Ε.Π.Ο., εντός 2-3 ημερών από την διεξαγωγή του αγώνα ή της εκδήλωσης, για να τυγχάνει από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας της καλύτερης δυνατής προβολής».  
Ψηλά ο πήχης από την Ε.Π.Ο.  
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει θέσει ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, κάτι που φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο καιρό. Αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Βασικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι να παρουσιάσει σε όλη του τη διάσταση στην ελληνική κοινωνία το γυναικείο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο, από την ηλικία των 6 ετών και άνω. Επί του παρόντος στην Ελλάδα υπάρχουν 85 αναγνωρισμένα σωματεία εκ των οποίων ενεργά είναι 40 από αυτά. Οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε αυτά τα σωματεία είναι 1.300.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί, έχουν χωριστεί σε άμεσους, μεσοπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους.
– Άμεσος στόχος της ΕΠΟ είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο έως δωδεκάμηνο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να εμπλέξει στη διαδικασία ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου, όσα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες μπορεί να προσελκύσει.
– Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, σε διάστημα ενός έως τριών ετών, είναι να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός, τόσο των σωματείων που θα ασχολούνται με την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, όσο των αθλητριών. Ιδανικά θα ήταν να φτάσει ο αριθμός των ενεργών σωματείων από τα 40 που δραστηριοποιούνται τώρα στα 400, με μέσο όρο 8 γυναικεία σωματεία ανά τοπική Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ σκοπεύει να βοηθήσει με προπονητικά προγράμματα, προγράμματα λειτουργίας υποδομών, προγράμματα marketing, με σκοπό να μπορέσουν στο μέλλον να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
– Ο μακροπρόθεσμος στόχος, σε βάθος τριετίας έως πενταετίας είναι να υπάρξει σύνθεση όλων των προηγούμενων ενεργειών και να στελεχωθούν οι εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα επάξια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με σταθερή παρουσία και, εφόσον αυτό επιτευχθεί, ακόμη και επιτυχίες.
Μεταξύ των προσπαθειών που έχουν μπει στο οργανόγραμμά της ΕΠΟ για το προσεχές διάστημα είναι να δημιουργηθούν σχολικά πρωταθλήματα ανά ηλικία σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργηθούν καλοκαιρινά καμπ υπό την εποπτεία της Ομοσπονδίας. Αυτό θα βοηθήσει για να επιτευχθεί η εξάπλωση του αθλήματος και όπως γίνεται στα αγόρια στις μικρές ηλικίες, κάθε Ένωση της ΕΠΟ να αποκτήσει τη δική της Μικτή Ομάδα Κορασίδων και Νεανίδων, προκειμένου να δημιουργηθεί μελλοντικά και το αντίστοιχο γυναικείο πρωτάθλημα Μικτών Ομάδων Ενώσεων, ενώ αποτελεί μεγάλο στόχο η δημιουργία Ακαδημίας εντός της ΕΠΟ για τα κορίτσια που θα θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.  
Περιμένει το «οκ» η «Βασίλισσα της Θράκης»  
Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο λειτουργεί και στην Ξάνθη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου και όλο αυτό το διάστημα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επικείμενη συμμετοχή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών.
Η «Βασίλισσα της Θράκης», όπως έχει χαρακτηριστεί η ομάδα, έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στην Ομοσπονδία και πλέον περιμένει το «οκ» για να βγάλει δελτία και να πάρει κανονικά μέρος την ερχόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα.
Ο προπονητής της «Βασίλισσας της Θράκης», κ. Απόστολος Κουτρουλός, με δηλώσεις του στο «Ε» αποκάλυψε ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται η επίσημη απάντηση ώστε οι αθλήτριες του να βάλουν τα… ποδοσφαιρικά τους και να μπουν στους αγωνιστικούς χώρους.
Α.Κ.: «Έχουμε ήδη καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα για τη συμμετοχή μας στο επερχόμενο γυναικείο πρωτάθλημα. Πλέον περιμένουμε την έγκριση από την Ε.Π.Ο. ώστε να λάβουμε θέση στον 1ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής Γυναικείου Ποδοσφαίρου. Συνολικά υπάρχουν τρεις όμιλοι στη χαμηλότερη κατηγορία του ελληνικού γυναικείου πρωταθλήματος, με τον 1ο, όπου θα συμμετέχουμε εμείς αν πάρουμε το «οκ» να περιλαμβάνει ομάδες από τη Θράκη, την Ανατολική/Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της ΕΠΟ, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου» τόνισε ο κ. Κουτρουλός ο οποίος συμπλήρωσε:
Α.Κ.: «Στα αγωνιστικά βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, οι αθλήτριες έχουν μάθει πολλά από τα ¨μυστικά¨ του ποδοσφαίρου και παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση, ενώ έχουν μάθει να λειτουργούν ομαδικά, καθώς το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και μόνο αν αγωνίζεσαι με αυτό τον τρόπο μπορείς να πετύχεις. Εκτός από το αγωνιστικό τμήμα, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε τμήμα εκμάθησης (ακαδημία) για κορίτσια έως 12 ετών. Στόχος μας μάλιστα είναι να δηλώσουμε συμμετοχή και στο παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης καθώς επιτρέπεται να αγωνίζονται «μικτές» ή αμιγώς γυναικείες ομάδες και να αγωνίζονται με αντιπάλους αντίστοιχες αγοριών, έως 12 ετών».  

   
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…