Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος στο εμπάργκο αιμοδοσίας στην Ξάνθη

Τέλος στο εμπάργκο αιμοδοσίας στην Ξάνθη

0
aimodosia_fiali-empros

Ειδικά αντιδραστήρια ανιχνεύουν τον ιό του Δυτικού Νείλου στο αίμα

Έκκληση σε αιμοδότες και συμπολίτες από το σύλλογο αιμοδοτών για να αναπληρωθεί το απόθεμα που περιορίστηκε λόγω της «καραντίνας»

Επιτρεπτή καθιστά ξανά, μετά από «εμπάργκο» τριών εβδομάδων, την αιμοδοσία στην Ξάνθη απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, απαγόρευση που είχε θεωρηθεί απαραίτητη εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στους τρεις από τους τέσσερις δήμους τους νομού.

Χθες τέθηκαν σε λειτουργία τα αντιδραστήρια
Η άρση της απαγόρευσης οφείλεται στην προμήθεια ειδικών αντιδραστηρίων που ανιχνεύουν τον ιό στο αίμα κι έτσι οι μεταγγίσεις γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, όπως και το προηγούμενο διάστημα. Ο εφοδιασμός των αντιδραστηρίων έγινε πριν από 10 ημέρες και τέθηκαν στη διάθεση των κέντρων αίματος για τους ελέγχους. Από χθες λοιπόν, τέθηκαν σε λειτουργία κι έτσι είναι σε θέση να πραγματοποιούν τους ελέγχους. 
Όπως είναι γνωστό, τα δείγματα της Ξάνθης ελέγχονται στο Κέντρο Μοριακού Αίματος του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στο οποίο εγκαταστάθηκε και το αντιδραστήριο, ώστε παράλληλα με τους υπόλοιπους ελέγχους, να εντοπίζεται και ο ιός του Δυτικού Νείλου. 

«Πάγωσε» η ροή για τρεις εβδομάδες, χωρίς να παρουσιαστεί ανεπάρκεια
Ανακούφιση εκφράζει ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη» Γιάννης Παπαχρόνης για την εξέλιξη αυτή, αφού τα αποθέματα μειώθηκαν αισθητά κατά το διάστημα των τριών εβδομάδων που απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες. «Οι ξανθιώτες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το πρόβλημα που παρουσιαζόταν, αλλά εμείς βλέπαμε τη ζήτηση που υπήρχε και τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων», αναφέρει ο κ. Παπαχρόνης και προσθέτει: «σε αυτό το διάστημα δεν είχαμε καθόλου προμήθεια φρέσκου αίματος, αφού και από το δήμο Μύκης, όπου έχουμε αρκετούς αιμοδότες, μειώθηκε η ροή λόγω των ημερών της νηστείας. Βέβαια, δεν ανησυχούσαμε μόνο εμείς, αλλά και οι μονάδες υγείας της Αθήνας που κατά κόρον εφοδιάζουμε, αφού διαθέτουμε πλεόνασμα χάρη στους εθελοντές μας. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και ξεκινάμε πάλι τις αιμοληψίες κανονικά». Ο πρόεδρος του συλλόγου παροτρύνει αιμοδότες και συμπολίτες να προσέρχονται καθημερινά στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου για να δίνουν αίμα, προκειμένου να αναπληρωθεί η ποσότητα που περιορίστηκε.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …