Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όλα του γάμου έξοδα…

Όλα του γάμου έξοδα…

0
politikos_gamos-empros

100 ευρώ η «ταρίφα» του δήμου Ξάνθης για πολιτικό γάμο. Από 50 ευρώ στους υπόλοιπους δήμους. Στις εκκλησίες ισχύει το «ότι προαιρείσθαι»

100 ευρώ και στους δήμους Κομοτηνής και Καβάλας ενώ στην Δράμα ο δήμος κάνει «σκόντο» στους νεόνυμφους που πληρώνουν μόνο 30 ευρώ

«Βίον ανθόσπαρτον» εύχονται στους νεόνυμφους, όμως ο βίος τους από την μέρα του γάμου τους είναι… «ευρώσπαρτος» είτε πρόκειται για πολιτικό είτε για θρησκευτικό γάμο! Το «ους ο αντιδήμαρχος συνέζευξεν» έχει κάποιο αντίτιμο που δίνεται υπέρ δήμου, ενώ για το «ους ο Θεός συνέζευξεν» επικρατεί το «ότι προαιρείσθαι»!  
Πόσο …ξυρίζουν» τον γαμπρό…
Ακρίβαινε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου από τα 50 στα 100 ευρώ  η «ταρίφα» του δήμου Ξάνθης για να τελέσει ένα πολιτικό γάμο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μπένης και αυτό ισχύει είτε για τους δημότες είτε για τους ετεροδημότες. Όπως ο ίδιος μας πληροφορεί αυτό το αντίτιμο ζητείται για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα δηλ. οι υπερωρίες των υπαλλήλων γιατί πολλοί γάμοι γίνονται το απόγευμα εκτός ωραρίου υπαλλήλων ή Σαβατοκυριακα,  η γραφειοκρατική δουλειά της έκδοσης αδειών καθώς επίσης και ένα δώρο προς τους νεόνυμφους, ενώ ο στολισμός της αίθουσας αναλαμβάνεται κατά προαίρεση από τους νεόνυμφους.
Όμως αυτό δεν είναι το μόνο έξοδο καθώς απαιτούνται 36 ευρώ (από 18 για κάθε άδεια) παράβολο από την Εφορία καθώς επίσης και τα έξοδα της δημοσίευσης σε εφημερίδα που κυμαίνονται από 30 – 50  ευρώ. Παρόλα αυτά ο πολιτικός γάμος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπένης από τις αρχές του έτους έχουν εκδοθεί 213 άδειες γάμου.  
Στις εκκλησίες «ότι προαιρείσθαι»
Να σημειώσουμε όμως ότι πολλοί απ’ αυτούς που κάνουν πολιτικό γάμο τελούν μετά και θρησκευτικό. Αναφορικά με το τί πληρώνουν στις εκκλησίες όπως μας ενημερώνει ο πρωτοσύγκελος κ. Παντελεήμων σ’ όλες τις εκκλησίες της πόλης ή των χωριών οι νεόνυμφοι προσφέρουν ότι έχουν ευχαρίστηση και αν δυσκολεύονται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τα λειτουργικά έξοδα του γάμου (ψάλτης, νεωκόρος, φωτισμός , θέρμανση κ.λ.π.) που υπολογίζονται σε 90 – 100 ευρώ. Επίσης πληρώνεται χαρτόσημο των 10 ευρώ στη Μητρόπολη για την έκδοση της άδειας. Και μπορεί μεν τα διαδικαστικά του θρησκευτικού γάμου να φαίνεται ότι είναι πιο περιορισμένα ωστόσο το κοστολόγιο ανεβαίνει από τη μόδα αμερικανοποίησης που έχει επικρατήσει (στολισμούς εκκλησίας , σπιτιών κ.λ.π. δεξιώσεις, τούρτες και …πυροτεχνήματα)!  
Φτηνότερος ο πολιτικός γάμος στους άλλους δήμους του νομού
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το «Ε» στο δήμο Αβδήρων ο γάμος κοστίζει 50 ευρώ. Και στο δήμο Τοπείρου το ίδιο για τους δημότες ενώ για τους ετεροδημότες κοστίζει 70 ευρώ.  Και από 18 ευρώ το παράβολο της εφορίας. Αλλά και στο δήμο Μύκης η «ταρίφα» είναι στα 50 ευρώ και 40 ευρώ το παράβολο(από 20 ευρώ).  
Ο φτηνότερος γάμος στη Δράμα
Η έρευνα μας επεκτάθηκε και στους μητροπολιτικούς δήμους της περιφέρειας προκειμένου να συμπληρώσουμε το …τιμολόγιο του πολιτικού γάμου. Έτσι στο Δήμο Κομοτηνής οι νεόνυμφοι δημότες πληρώνουν 100 ευρώ και οι ετεροδημότες 150 ευρώ. Στο δήμο Καβάλας, 100 ευρώ οι δημότες και οι ετεροδημότες και όλη την υπόλοιπη διαδικασία (παράβολο από 15 ευρώ και δημοσίευση). Στο δήμο Αλεξανδρούπολης είναι πιο πεσμένες οι τιμές καθώς οι δημότες πληρώνουν 60 ευρώ και οι ετεροδημότες 80 ευρώ ενώ ο δήμος Δράμας έχει ρίξει ακόμη περισσότερο την τιμή του πολιτικού γάμου αφού οι νεόνυμφοι δημότες πληρώνουν μόνο 30 ευρώ και  οι ετεροδημότες 50 ευρώ! Η διαφορά στις τιμές δείχνει ότι δεν τίθεται τόσο θέμα λειτουργικών εξόδων (υπερωρίες υπαλλήλων) και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά ότι οι  δήμοι πράττουν κατά το δοκούν και ίσως εν καιρώ κρίσης οι ακριβοί δήμοι όπως οι δήμοι Ξάνθης, Καβάλας και Κομοτηνής θα’ πρεπε παραδειγματιστούν από το παράδειγμα της Δράμα ή της Αλεξανδρούπολης.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…