Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Τιτανικός» στους δήμους

«Τιτανικός» στους δήμους

0
ped_panel_08_2012-empros

Το «Ε» στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ – ΑΜΘ στην Δράμα
Σε απόγνωση οι δήμαρχοι από τις νέες περικοπές στους ΚΑΠ

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για «λουκέτα» και παραιτήσεις. Η τελική απόφαση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη

Στην κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική κατάσταση των δήμων εξελίσσεται σ’ ένα «Τιτανικό», με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους και την αδυναμία πληρωμής του προσωπικού τους αλλά και της λειτουργίας των κοινωνικών τους δομών, εξαιτίας των περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που είναι η βασική πηγή χρηματοδότησής τους, καθώς  – όπως ειπώθηκε –   από το 2009 οι μειώσεις ξεπερνούν το 80%, ενώ παράλληλα έχουν επωμιστεί με περισσότερες αρμοδιότητες ιδιαίτερα στο τομέα του κοινωνικού κράτους, κατέληξαν οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά την έκτατη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Αυγούστου στο Δημαρχείο της Δράμας, παρουσία και του προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Δ. Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη. Έτσι αποφάσισαν να θέσουν «κόκκινη γραμμή» τα 2,7 δις  ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση μέσω κινητοποιήσεων ενώ παράλληλα συγκεκριμενοποίησαν το διεκδικητικό πλαίσιο θέτοντας μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των δήμων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών αλλά και των υπόλοιπων δήμων της περιφέρειας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Ξάνθης κ. Στυλιανίδη καθώς και το γεγονός ότι δεν εκπροσωπήθηκε από αντιδήμαρχό του, σε αντίθεση με τους άλλους δημάρχους του νομού που έδωσαν το παρών(Τσολακίδης, Χατζηευαγέλου, Τζουκάλ) ενώ παρών επίσης ήταν και ο Μουσταφά Αγγά, πρώην δήμαρχος Μύκης που τώρα είναι στην αντιπολίτευση. Επίσης συμμετείχε και μίλησε και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης από την Θεσσαλονίκη κ.Λάζαρος Κυρίζογλου.

S.O.S. από δημάρχους: «Βουλιάζουμε…»
«Φτάσαμε στο μη παρέκει» ήταν η κοινή συνιστάμενη των απόψεων όλων των δημάρχων που πήραν το λόγο και περιέγραψαν με τα  μελανότερα  χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους τους. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι 40 δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν άμεσα το Σεπτέμβριο το ενδεχόμενο να «βάλουν λουκέτο» κηρύσσοντας στάση πληρωμών αφού αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο δήμος Αβδήρων που όπως σημείωσε ο κ. Τσολακίδης η μισθοδοσία των υπαλλήλων στο δήμο του είναι 193.000 ευρώ το μήνα και του αποδίδονται 120.000 ευρώ.  Επίσης, τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη όσο και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ – ΑΜΘ, δημάρχου Καβάλας κ. Κώστα Σιμιτζή ότι με τις νέες περικοπές στους ΚΑΠ και γενικότερα με την υποχρηματοδότηση των δήμων πλήττονται καίρια οι κοινωνικές δομές (, Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί, ΚΑΠΗ, κ.λ.π.) και κατ’ επέκταση οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει όλο το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Συμφώνησαν όλοι να διεκδικήσουν ως πλαφόν στις περικοπές το ποσοστό του 30% που ισχύει στην κεντρική διοίκηση και όχι να καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να πληρώνει υπερδιπλάσιες περικοπές. Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις στην κατεύθυνση διεκδίκησης πόρων του ΕΣΠΑ με μείωση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και ελέγχων ώστε να ξεμπλοκαριστούν πόροι  που είναι καθηλωμένοι και απροσπέλαστοι από τους δήμους και να χρησιμοποιηθούν σε έργα αναπλάσεων. Τέλος σ’ ότι αφορά τα οικονομικά των δημάρχων, τονίστηκε ότι με τον Καλλικράτη έχει μειωθεί το πολιτικό προσωπικό των δήμων, έχει γίνει μείωση 54% στο κόστος μισθοδοσίας των αιρετών και για το λόγο αυτό κατέθεσαν την αντίθεσή τους σε περαιτέρω μείωση των μισθών των δημάρχων σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων που δρομολογείται από την κυβέρνηση και  – όπως ειπώθηκε – θα είναι 1.440 ευρώ.     

Συνάντηση με Σαμαρά και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Σ’ ότι αφορά την μορφή των κινητοποιήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους δήμαρχους ότι η τελική απόφαση θα παρθεί μετά την συνάντηση που θα έχει η ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη 29 Αυγούστου το μεσημέρι. Αμέσως μετά θα συγκληθεί Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η τελική απόφαση θα παρθεί στο έκτατο συνέδριο που θα γίνει την Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Να σημειώσουμε ότι μια μέρα πριν την συνάρτηση (Τρίτη 28/8) με τον πρωθυπουργό η ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ασκούνης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αν και οι περισσότεροι  από τους δημάρχους δήλωσαν αντίθετοι με το κλείσιμο των δήμων με το σκεπτικό ότι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Από τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Σιμιτζή και τον αντιπρόεδρο κ. Τσολακίδη τέθηκε ως τελευταίο «όπλο» η ομαδική παραίτηση των δημάρχων ώστε να πεισθεί η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια  

Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης: Δεν αντέχουμε άλλο…


«Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης  της χώρας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή δεδομένου ότι έχουν μειωθεί οι πόροι από το 2009 – 2012 κατά 60% και τον Ιούλιο έχουμε μια επιπλέον μείωση του 30%. Ε δεν αντέχουμε άλλο…Το Σεπτέμβριο ένας μεγάλος αριθμός δήμων δεν θα έχει να πληρώσει του μισθούς του προσωπικού των δήμων. Θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κλείσιμο όλων των κοινωνικοπρονοιακών δομών γιατί η Τ.Α. σηκώνει στους ώμους της το κοινωνικό κράτος και αυτόματα οι πολίτες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και δη οι κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες. Έτσι δεν μας μένουν περιθώρια. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όλες οι προτάσεις πάνω στο τραπέζι. Θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη και μετά θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει τι θα εισηγηθεί στο συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα την Πέμπτη.  Εκεί θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κανένας δήμαρχος δεν θέλει να κλείσει το δήμο του δεν θέλει να τιμωρήσει τον δημότη όμως αυτό  θα γίνει εξ αντικειμένου γιατί δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει του μισθούς».

Κώστας Σιμιτζής πρόεδρος ΠΕΔ: «Βουλιάζουμε…»


«Αυτό  που πρέπει να γίνει είναι  ν’ ακολουθήσει η κεντρική διοίκηση το παράδειγμα των δήμων. Έχουμε περικόψει όλους τους πόρους μας κατά 60% αυτό σημαίνει ότι αν είχαν κάνει την ίδια οικονομία στην κεντρική διοίκηση και στις ΔΕΚΟ τότε θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα ως χώρα και δεν θα χρειαζόμαστε να τρέχουμε στην τρόικα. Έχουν καταργηθεί νομαρχίες,  νομάρχες, αντινομάρχες, σύμβουλοι και έχουν μειωθεί οι δήμαρχοι αντιδήμαρχοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Δηλαδή με τον Καλλικράτη έχουμε περικόψει τους μισθούς κατά 80%. Ταυτόχρονα έχουμε αναλάβει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας τις αρμοδιότατες της μισής νομαρχίας και οι μισθοί έχουν περικοπή άνω του 40%. Η κατάσταση στους ΟΤΑ είναι ένας «Τιτανικός είμαστε έτοιμοι να βουλιάξουμε…»

Β. Τσολακίδης, αντιπρόεδρος ΠΕΔ – ΑΜΘ: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει…


« Δεν μπορούμε να πληρώσουμε προσωπικό και να κρατήσουμε ανοιχτά τα δημαρχεία. Πρέπει η κυβέρνηση ν’ αντιληφθεί ότι δεν είναι μια απλή διεκδίκηση η κατάσταση είναι αυτή και ακόμη χειρότερη. Ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές
Θεωρώ όμως ότι έπρεπε σαν αυτοδιοίκηση να βρούμε άλλους τρόπους να διεκδικήσουμε χρήματα από άλλες πηγές π.χ. από την Εγνατία οδό,  από τους αγωγούς φυσικού αερίου και να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε συνεχώς»

Απόσπασμα από το ΨΗΦΙΣΜΑ της γενικής συνέλευσης της  ΠΕΔ ΑΜΘ για την οικονομική κατάσταση των δήμων


«….Προτρέπει στην ανάληψη πολυεπίπεδου αγώνα και πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό επίπεδο και αποφασίζει:
–           Οργανωμένη παρέμβαση ενημέρωσης των πολιτών
–           Να μην αναληφθεί καμία νέα υποχρέωση από τους Δήμους (π.χ. μεταφορά μαθητών), χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι.
–           Παρεμβάσεις από την ΚΕΔΕ με αίτημα υποστήριξης από Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς (π.χ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών κ.λ.π.)
–           Συγκεντρώσεις στην έδρα κάθε Περιφέρειας (και αν χρειασθεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα) ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά οι τοπικοί και περιφερειακοί, επιστημονικοί, παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς καθώς επίσης οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.
–           Μονοήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, εκτός και αν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης μετά την επικείμενη συνάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό.
–           Συνεχή επανεκτίμηση της κατάστασης από τα συλλογικά όργανα (ΚΕΔΕ – ΠΕΔ) και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον χρειασθεί.
Η Γ.Σ. της ΠΕΔ ΑΜΘ τονίζει την αναγκαιότητα συμπαράστασης όλων και διαφύλαξης της ενότητας του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…