Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φαρμακοποιοί – κυβέρνηση : Νέος γύρος «κόντρας»

Φαρμακοποιοί – κυβέρνηση : Νέος γύρος «κόντρας»

0
kalfa_2-empros

Από 1ης Σεπτεμβρίου, τέλος στην εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ και στην Ξάνθη

«Δεν είμαστε ανάλγητοι αλλά δεν αντέχουμε άλλο…», τονίζει η πρόεδρος των φαρμακοποιών της Ξάνθης

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση έρχονται εκ νέου οι φαρμακοποιοί μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ν’ αρχίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου. Και πάλι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αφού δεν θα εκτελούνται οι συνταγές ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση με τον υφ. Υγείας κ. Σαλμά να απειλεί με αναστολή των πληρωμών σ’ όσους απεργούν και ν’ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ.

Τι διεκδικούν
Να σημειώσουμε ότι ο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου αφορά:
1.  Την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν  πλέον τις 85 μέρες.
2. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών  καθώς και των όρων που αφορούν  την υπαγωγή των φαρμακείων στον « ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
3. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6%  του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ.
4.  Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον  τραπεζικό δανεισμό των  φαρμακείων και την βελτίωση της ρευστότητας τους.

Οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης συμμετέχουν στην απεργία
Η  κινητοποίηση έχει περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα αφού δεν παίρνουν μέρος οι φαρμακοποιοί των Αθηνών και του Πειραιά επειδή έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τον Μάιο. Οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης, όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην απεργία, αναστέλλοντας την εκτέλεση των συνταγών και  ζητώντας την κατανόηση των πελατών τους. Η κα Κάλφα κάνει λόγο για εκβιασμό της κυβέρνησης τη στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει πληρώσει στο 60% του Μαΐου , τον Ιούνιο και υπάρχουν οφειλές το 2011. Σημειώνει δε ότι κάνει τα χατίρια των πολυεθνικών έχοντας ελαστική πολιτική απέναντι σ’ αυτές και στις οφειλές τους προς το κράτος ενώ την ίδια στιγμή αυτές «στραγγαλίζουν» τους φαρμακοποιούς με την άρνησή τους να επιμηκύνουν το χρόνο πληρωμής των επιταγών τους δίνοντας  τους έτσι ανάσα: «Δεν είμαστε ανάλγητοι αλλά δεν αντέχουμε άλλο…Υπάρχουν φαρμακεία που χρωστάνε στον συνεταιρισμό. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε…και επιπλέον καλούμαστε να πληρώσουμε ΦΠΑ για λεφτά που δεν εισπράξαμε. Σαν αν μην έφταναν αυτά θα γίνει και νέα υποτίμηση της τιμής των φαρμάκων χωρίς να μας δοθεί εκείνη η χρονική περίοδος για να ξεστοκάρουμε», σημειώνει η κα Κάλφα αιτιολογώντας του λόγους για την απόφαση των φαρμακοποιών στην Ξάνθη να συμμετέχουν στην νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…