Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το «μπαλάκι» των υπηρεσιών κρατά κλειστή την πεζογέφυρα των Κιμμερίων

Το «μπαλάκι» των υπηρεσιών κρατά κλειστή την πεζογέφυρα των Κιμμερίων

0
Kimeria_pezogefyra-empros

Νέα απάντηση στον Φώτη Καραλίδη από το Χρήστο Μούρκα

Στο όνομα της αναρμοδιότητας παραμένει η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος για τους κατοίκους τους Κιμμερίων
 
Συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης και της Περιφερειακής Ενότητας δίνεται στο ζήτημα της επισκευής και της συντήρησης της πεζογέφυρας των Κιμμερίων, με επιστολή που απέστειλε ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. προς τον Φώτη Καραλίδη, εμμένοντας στη θέση ότι την αρμοδιότητα για τα έργα συντήρησης την έχει η Περιφέρεια.
Το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ στο φύλλο της 20ης Ιουλίου το «Ε», τονίζοντας την παράμετρο της αυξημένης κίνησης στην πεζογέφυρα λόγω της εορτής του Μπαϊραμιού και ενώ οι γιορτές τελείωσαν και η κόντρα μεταξύ των υπηρεσιών καλά κρατεί, οι Κιμμεριώτες συνεχίζουν να έρχονται… αντιμέτωποι με τη σιδερένια πόρτα που έχουν τοποθετήσει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, λόγω επικινδυνότητας.
Η προϊσταμένη της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης κ. Καραθανάση επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά με δηλώσεις της στο «Ε», τα όσα φέρεται να είπε ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης σχετικά με τη μη αποδοχή της αρμοδιότητας από την πλευρά της Π.Ε. «Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Εφόσον δεν πρόκειται για επαρχιακό ή εθνικό δρόμο την ευθύνη για τη συντήρηση των έργων την έχει ο δήμος, αφού πρόκειται για το δημοτικό-κοινοτικό δίκτυο», τονίζει η κ. Καραθανάση.
Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν άλλη άποψη, υπογραμμίζοντας το επιχείρημα που από την αρχή προέβαλαν σχετικά με την κατασκευή της εν λόγω πεζογέφυρας από υπηρεσία της Περιφέρειας (ΔΕΚΕ). Για το λόγο αυτό απέστειλαν και επιστολή προς το Φώτη Καραλίδη θέτοντάς του ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων θεωρούν ότι θα ξεκαθαρίσουν επιτέλους την κατάσταση.
Το πολιτικό ή διοικητικό σκέλος πολύ λίγο όμως αφορά τους κατοίκους των Κιμμερίων, για τους οποίους η ταλαιπωρία, αλλά και ο κίνδυνος συνεχίζεται. Στο όνομα της αναρμοδιότητας η επίλυση ενός προβλήματος του οικισμού καθυστερεί, ενώ από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να προωθηθεί η συνεννόηση των υπηρεσιών δήμου και αντιπεριφέρειας, ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη. Διαφορετικά, για την καθυστέρηση είναι συνυπεύθυνοι, πράγμα που δείχνει να αναγνωρίζει και μέσω της επιστολής του ο κ. Μούρκας.

Επιστολή Μούρκα: Θα μας απαντήσετε κ. Καραλιδη;          
κ. Αντιπεριφεριάρχη του Νομού Ξάνθης,
Θα περιμέναμε να αντιμετωπίσετε με ευθύτητα και τουλάχιστον συνευθύνη το ζήτημα της πεζογέφυρας των Κιμμερίων, το οποίο απασχολεί τους συνδημότες μας στον προαναφερόμενο οικισμό. Είναι γνωστή η θέση του Δήμου μας όπως και η διάθεσή του να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες σας για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε μέσω Τύπου μια επιθετική διάθεση που αν μη τι άλλο  δεν προσφέρει την προσδοκώμενη λύση παρουσιάζοντας ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την επανακατασκευή τον Δήμο μας.
Για την σωστή όμως ενημέρωση των συμπολιτών μας, παρακαλούμε να μας απαντήσετε υπεύθυνα στα εξής ερωτήματα που θα σας θέσουμε κι εμείς δημόσια;
Αν γνωρίζετε ποιος κατασκεύασε την συγκεκριμένη πεζογέφυρα και γιατί;
Αν υπάρχουν σχέδια κατασκευαστικά και ποιος τα έχει;
Αν η γέφυρα που υφίσταται στο τοπικό επαρχιακό δίκτυο θα έπρεπε να διέπεται και από κανόνες σύνδεσης και κυκλοφορίας και πεζών βάση της κείμενης νομοθεσίας;
Αν το έργο αυτό αποτελεί μερική παράλληλη λύση κυκλοφορίας των πεζών διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσπέλασης;
Αν γνωρίζετε ποιος έχει την αποκλειστική ευθύνη έγκρισης εργασιών εντός των ορίων των ρεμάτων, έστω και εάν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών;
Αν λειτουργεί σηματοδότηση στον κόμβο της επαρχιακής οδού Ξάνθη -Κιμμερίων – Πηγαδίων – Λευκόπετρας και τίνος ευθύνη είναι;
Οι συνδημότες μας δεν είναι και συντοπίτες σας;
Γιατί τελικά ο Δήμος Ξάνθης  είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την συντήρηση, ή την έπανακατασκευη της πεζογέφυρας και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο και όχι και ή αντικατάσταση της γεφύρας του οδικού δικτυού;
Θα περιμένουμε κ. Αντιπεριφεριάρχη να μας αποδείξετε την αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου για το θέμα αυτό βάσει των διατάξεων και της νομοθεσίας, ειδάλλως θα πρέπει να ανακαλέσετε τις δηλώσεις σας.
Παρ ’όλα αυτά σας τονίζουμε για ακόμη μία φορά πως για μας  προτεραιότητα έχουν οι συνδημότες μας και η ασφάλειά τους και γι’ αυτό το λόγο είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε  με τις υπηρεσίες σας ώστε να δώσουμε οριστική λύση στο επικείμενο πρόβλημα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…