Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κρίση, η «Αθηνά» και η (φοιτητική) Εστία

Η κρίση, η «Αθηνά» και η (φοιτητική) Εστία

0
DPTH-empros

Το τρίπτυχο που απασχολεί το ΔΠΘ ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Συνωστισμός για φοιτητική σίτιση και στέγαση. Δεν αναμένονται εκτεταμένες συνενώσεις στα τμήματα του ΔΠΘ εκτιμά ο αντιπρύτανης Γ. Κώστα

Με αγωνία για την επιβίωσή τους, μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους, το «κούρεμα» των αποθεματικών τους και τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση που σημειώθηκαν πέρυσι και κυριολεκτικά «στέγνωσαν» τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με το ενδιαφέρον στραμμένο στον «Καλλικράτη» των πανεπιστημίων, με το κωδικό όνομα «Αθηνά», η συζήτηση για την οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του έτους.

Πολλαπλάσιες αιτήσεις για φοιτητική σίτιση και στέγαση
Το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης αναμένει φέτος 3.800 νέους φοιτητές περίπου, όσους σχεδόν και πέρυσι (3.900), οπότε δεν απαιτήθηκε να προβεί σε ανακατατατάξεις ή να κάνει κάποια επιπλέον προετοιμασία. Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία έχει αλλάξει τα δεδομένα στη φοιτητική ζωή και τις σπουδές. Από τη μια πλευρά, όπως και πέρυσι όταν και απαγορεύτηκαν οι μετεγγραφές, κάποιοι επιλέγουν να μην εγγραφούν καν, τάση που αναμένεται να παρατηρηθεί και φέτος (100-200 εγγραφές). Από την άλλη πλευρά, όπως μας πληροφορεί ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα, αρμόδιος για φοιτητικά και εξωτερικά θέματα, «πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει στις υπηρεσίες οι πολλαπλάσιες αιτήσεις για φοιτητική σίτιση και στέγαση, όταν μάλιστα το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας έχει μειωθεί στο 50%. Και την προηγούμενη χρονιά είχε ξεκινήσει να αυξάνεται η ζήτηση στις παροχές του πανεπιστημίου, ωστόσο φέτος αναμένεται να εκτιναχθεί.
Όσον αφορά στη στέγαση το ΔΠΘ διαθέτει 500 περίπου κλίνες στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, άλλες 600 στην Κομοτηνή, 100 στην Ορεστιάδα και νοικιάζει χώρους στην Αλεξανδρούπολη, όπου δε διαθέτει ιδιόκτητες εστίες. «Για πρώτη φορά θα έχουμε και απορρίψεις», σημειώνει ο κ. Κώστα, αναφερόμενος στον όγκο των αιτήσεων. Εξηγεί, ότι το Ν+2 (δηλαδή τα έτη σπουδών συν δύο επιπλέον) θα εφαρμοστεί και για τη στέγαση, προκειμένου και οι νέοι φοιτητές να αξιοποιήσουν τις παροχές του πανεπιστημίου, αφού οι διαθέσιμοι χώροι δεν επαρκούν για όλους. Ακόμη θα ισχύσουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο έως τώρα. «Ξέρουμε ότι και οι μεγαλύτεροι φοιτητές δεν το κάνουν από πολυτέλεια, που θέλουν να παραμείνουν, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε το χώρο γιατί έτσι παίρνουν τη θέση από κάποιο πρωτοετή», προσθέτει ο αρμόδιος αντιπρύτανης.
Και στον τομέα της σίτισης η δαπάνη έχει υποστεί περικοπή από τα 70.000 ευρώ, στα 45.000 ευρώ για τη φετινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το συσσίτιο θα είναι περιορισμένο και άρα θα επιβληθούν κανόνες, ώστε να το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη. Για το λόγο αυτό, θα ισχύσει και η κάρτα σίτισης, μέσω της οποία θα παρέχεται το συσσίτιο. Άλλοι φοιτητές και εξωσχολικοί που έως τώρα τρώγανε στη λέσχη δε θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, αφού ο εργολάβος θα πληρώνεται για περιορισμένο και μειωμένο αριθμό μερίδων.

Μείωση σε οικονομικά και προσωπικό
Για «τρομακτικές οικονομίες» που έγιναν στο ΔΠΘ την προηγούμενη χρονιά μίλησε ο κ. Κώστα αναφερόμενος τόσο στη μείωση του προϋπολογισμού, όσο και στην καθυστέρηση εκταμίευσης που ανάγκαζε το πανεπιστήμιο να πληρώνει με πίστωση τουλάχιστον τριών μηνών. «Τώρα πληρώνουμε για Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο. Αν το υπουργείο δε στείλει τα χρήματα Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα έχουμε πρόβλημα. Σε αυτό βέβαια συντέλεσε και η αυθαίρετη ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδος που μετέτρεψε σε ομόλογα τα αποθεματικά μας και ουσιαστικά μας «τιμώρησε» που ήμασταν «καλοί νοικοκυραίοι» και είχαμε αφήσει κάποια λεφτά στην άκρη, προγραμματίζοντας ότι θα χρειαστούν αργότερα», σημειώνει ο κ. Κώστα.
Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι στον τομέα του διδακτικού προσωπικού και κυρίως για τις προσλήψεις αποσπασμένων διδασκόντων με βάση του π.δ.407 όταν δεν επαρκούν τα μέλη ΔΕΠ, αυτές βαίνουν συνεχώς μειούμενες και εκτιμάται ότι και φέτος θα υπάρξει μείωση στον αριθμό τους. «Προέχει η ακαδημαϊκή ποιότητα και γι’ αυτό είναι απαραίτητη μία προσαρμογή του προγράμματος σπουδών, ώστε να διεκπεραιωθεί το εκπαιδευτικό έργο με βάση τη νέα πραγματικότητα», επισημαίνει.
Ακόμη, μειούμενος βαίνει και ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων, αφού αυτή την περίοδο συμπληρώνεται ένας κύκλος και πολλοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ παράλληλα εδώ και τρία χρόνια το ΔΠΘ δεν έχει προβεί σε προσλήψεις.

Αθηνά: Ο Καλλικράτης των πανεπιστημίων έρχεται Χριστούγεννα
Παρόλα αυτά, την αναστάτωση στα πανεπιστήμια επιτείνει και η συζήτηση που ξεκίνησε, χωρίς επίσημο σήμα, αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά», που αποτελεί τον Καλλικράτη για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις θα επιχειρηθεί περιστολή των δαπανών, με βαρύτητα βέβαια στο διοικητικό κομμάτι.
Εκφράζοντας την άποψή του για το εγχείρημα ο κ. Κώστα εξηγεί: «εμείς είμαστε υπέρ ενός τέτοιου συμμαζέματος εφόσον όμως γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και συναίνεση. Διαφορετικά μπορεί να γίνει πολύ άκομψα», με δεδομένο ότι τα τμήματα θα καταστούν σχολές, ενώ συμπληρώνει ότι το ΔΠΘ δεν αναμένεται να «πειραχτεί» πολύ, αφού αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην ΑΜΘ. Ακόμη, εκτιμά ότι μέχρι και τα Χριστούγεννα ενδεχομένως να ολοκληρωθεί το σχέδιο, ώστε και οι τελειόφοιτοι να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον τρόπο που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Στην κατάστρωση αυτού του σχεδιασμού, ο κ. Κώστα θεωρεί ότι θα συμβάλει και η λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία παραμένει ακέφαλη εδώ και ένα χρόνο, αν και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αξιολόγηση και την τελική μορφή.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…