Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Άνοιξε» το κυνήγι στον κάμπο

«Άνοιξε» το κυνήγι στον κάμπο

0
kynigi-empros

150 έλεγχοι από τους θηροφύλακες την πρώτη ημέρα της κυνηγετικής περιόδου

Τα αυστηρά μέτρα αποθαρρύνουν επίδοξους λαθροθήρες. Κομβική η συμβολή του δασαρχείου στους ελέγχους

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος για τη φετινή χρονιά και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Η ρυθμιστική απόφαση που ορίζει τα σχετικά με τους κανόνες έκδοσης των αδειών και τα θηράματα κοινοποιήθηκε εγκαίρως στα κατά τόπους δασαρχεία κι έτσι ξεκίνησε χωρίς προβλήματα και η έκδοση των αδειών κυνηγιού στους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση έως τις 15 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται μόνο το κυνήγι τρυγονιού και ορτυκιού και μετά από αυτή την ημερομηνία «ανοίγει» και το κυνήγι για το τριχωτό θήραμα (αγριογούρουνα, λαγοί κλπ). Αναλυτικά, αναφέρονται στον πίνακα της σχετικής απόφασης τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

Ξεκίνησε η έκδοση αδειών από τον κυνηγετικό σύλλογο
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Καραγιάννης μας ενημερώνει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η προσέλευση των κυνηγών στο σύλλογο, προκειμένου να εφοδιαστούν με τη σχετική άδεια. «Η ρυθμιστική απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι ίδια με την περσινή και ως προς τα θηρεύσιμα και ως προς την τιμή, επομένως δεν είχαμε προβλήματα. Επιπλέον, κάναμε μία προσπάθεια ως σύλλογος και μειώσαμε την τιμή της άδειας κατά 6 ευρώ, ώστε να διευκολύνουμε τα μέλη του συλλόγου», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ότι: «πέρυσι εκδόθηκαν 1.690 άδειες. Μαζί με τα μη ενεργά μέλη, ο σύλλογος της Ξάνθης φτάνει τα 2.500 περίπου. Εκτιμούμε ότι και φέτος θα κυμανθούμε στα ίδια επίπεδα αδειών, αν και αυτό θα φανεί περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και για το τριχωτό θήραμα.

Επίσημη πρώτη με 150 ελέγχους τη Δευτέρα
Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου ξεκίνησαν και οι έλεγχοι λαθροθηρίας από τα κλιμάκια της Ξάνθης, που από πέρυσι είναι ενισχυμένα με ένα δασικό υπάλληλο, η παρουσία του οποίου πιστοποιεί και τη συμβολή του δασαρχείου στην όλη προσπάθεια. Οι θυροφύλακες της Ξάνθης προχώρησαν από τη Δευτέρα σε 150 ελέγχους στην περιοχή της Ξάνθης και δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Κατά τον έλεγχο, οι θηροφύλακες ελέγχουν την άδεια, το όπλο, το δελτίο κατοχής, ενώ προβαίνουν και σε έλεγχο του σακιδίου και του αυτοκινήτου για την περίπτωση που κρύβουν απαγορευμένα θηράματα.
«Τα κρούσματα λαθροθηρίας δεν είναι τόσο έντονα κατά την κυνηγετική περίοδο, αφού και οι επίδοξοι δράστες γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι είναι αυξημένοι και η παρουσία του δασικού υπαλλήλου έχει συμβάλει αποθαρρυντικά για τέτοιες ενέργειες», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης που τονίζει ότι οι λαθροθήρες δρουν σε απαγορευμένες περιόδους και κυρίως νύχτα για να μην υπάρχει κόσμος. Υπενθυμίζει δε, την πρόσφατη περίπτωση του τραυματισμού ομοσπονδιακού θηροφύλακα, ο οποίος τραυματίστηκε κυνηγώντας λαθροθήρες στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν.
Ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι για τον κυνηγετικό σύλλογο και τα μέλη του προέχει η λήψη των μέτρων προφύλαξης και ασφαλείας, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και του άλλου.

Τόπος προσέλκυσης κυνηγετικού τουρισμού η Ξάνθη
Τέλος, ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται και στην παράμετρο της τόνωσης του κυνηγετικού τουρισμού της περιοχής μας, αφού η ύπαιθρος Ξάνθης και Ροδόπης αποτελεί παραδοσιακά τόπο προσέλκυσης κυνηγών, οι οποίοι πραγματοποιούν ολιγοήμερες εκδρομές στην Ξάνθη κατά την κυνηγετική περίοδο και διαμένουν είτε σε καταλύματα της υπαίθρου, είτε στην πόλη. «Είμαστε νομός που δέχεται αρκετό κυνηγετικό τουρισμό. Ήδη από τους ελέγχους που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε ότι έχουν έρθει κυνηγοί, όχι μόνο από τους όμορους νομούς, όπως της Καβάλας, αλλά και από Θεσσαλονίκη και Αθήνα», σημειώνει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου που ήταν παρών στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα που βγήκαν για ελέγχους.

Τι ορίζει η ρυθμιστική απόφαση για άδειες, θηράματα και μέτρα προφύλαξης
Για την έκδοση της άδειας ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος, να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής που επιβεβαιώνεται έπειτα από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Στο μεταξύ, στα 60 ευρώ ορίστηκε από το Υπ. Περιβάλλοντος το ύψος της εισφοράς των κυνηγών στους αναγνωρισμένους συνεργαζόμενους κυνηγετικούς συλλόγους για την περίοδο 2012-2013. Στην ίδια απόφαση καθορίζεται ότι η ετήσια εισφορά των κυνηγετικών συλλόγων στις κυνηγετικές ομοσπονδίες και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία διαμορφώνεται σε ποσοστό 8,35% (5 €) και 66,83% (40,10 €) αντίστοιχα, από τις καταβαλλόμενες συνδρομές των κυνηγών – μελών τους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις απαγορεύεται το κυνήγι:
1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.
1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθ. 414985/29.11.1985 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.1985) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415Β 23/2/2012 και ισχύει.
1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών, όπως αναφέρεται στο σημείο 23 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.
2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
3. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 168042/1277/30.4.2012 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 1581/Β΄/2012).
4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
5. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …