Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Βρόγχος θανάτου» στην τοπική αυτοδιοίκηση

«Βρόγχος θανάτου» στην τοπική αυτοδιοίκηση

0
dimarxio_xanthi2-empros

Έτοιμοι έως και να παραιτηθούν οι δήμαρχοι αν μειωθούν κι άλλο οι ΚΑΠ. Έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ – ΑΜΘ στη Δράμα

Σε απόγνωση οι δήμαρχοι του νομού μας. Στάση πληρωμών από τον δήμο Αβδήρων τον άλλο μήνα. Σε περικοπές μισθών των υπαλλήλων προχωρά ο δήμος Ξάνθης

Λίγο πριν να πουν «τετέλεσται» βρίσκονται οι 325 δήμοι της χώρας που βιώνουν «στο πετσί τους» το «Λεφτά δεν υπάρχουν»! Το πρόγραμμα «Ελλάδα» που επρόκειτο να στηρίξει οικονομικά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έχει πάει στις καλένδες και οι δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης η ΣΑΤΑ και οι ΚΑΠ έχουν στερέψει επικίνδυνα με αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες των δήμων. Σε ρόλο «σάκου του μποξ» ανάμεσα στους πολίτες και την κεντρική διοίκηση η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προσπαθώντας ν’ ανταποκριθεί εκ των ενόντων στις υποχρεώσεις και να παράγει το κοινωνικό έργο που της έχει ανατεθεί.

Έτοιμοι για όλα οι δήμαρχοι
Οι δήμαρχοι έχουν ξεπεράσει – όπως λένε –  τα όριά τους και ετοιμάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα έχοντας τρεις επιλογές: Ή να βάλουν «λουκέτο» στους δήμους ή να κάνουν στάση πληρωμών στο προσωπικό τους και στις υποχρεώσεις τους ή να παραιτηθούν ώστε να πειστεί το υπουργείο Οικονομικών ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καταρρέει και να αναστείλει τη νέα μείωση σε ποσοστό 30% των ΚΑΠ που έχει αποφασιστεί καθώς όπως λένε η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από κάθε άλλο φορέα της κεντρικής διοίκησης και ότι δεν αντέχει άλλο!
Και είναι γεγονός ότι η ΣΑΤΑ που αφορούσε μικρά έργα των δήμων έχει κοπεί ενώ υπήρξε μια μείωση της τάξης του 55 – 60% στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) από το 2008 στην οποία προστίθεται και η νέα μείωση του 30%. Κατά συνέπεια οι περικοπές στους ΚΑΠ φτάνουν στο 90% που μεταφράζεται σε 900 εκ. ευρώ που έχουν κάνει …φτερά από τους δήμους ενώ την ίδια στιγμή δεν τους αποδίδεται και από τους φόρους αναλογικά το ποσό που εισπράττεται για την τοπική αυτοδιοίκηση(π.χ., τέλη κυκλοφορίας ). Τουτέστιν,  τα λόγια είναι περιττά και η γκρίνια των δημάρχων αρχικά, έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση καθώς είναι αυτοί που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους δημότες τους και γνωρίζουν τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι περικοπές όσον αφορά π.χ. στην λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», των νομικών προσώπων όπως ΚΑΠΗ, που έχουν κοινωνική προσφορά αλλά και γενικότερα στη συνολική λειτουργία του δήμου (μισθοδοσία, πληρωμές προμηθευτών έργα κ.λ.π.).

Έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ – ΑΜΘ στη Δράμα
Στο πλαίσιο και εν’ όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιεί στις 30 Αυγούστου , πραγματοποιείται το προσεχές Σάββατο 25 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Νέου Δημαρχείου Δράμας (Βερμίου 2 και 1ης Ιουλίου). Έκτακτη Γενική Συνέλευση, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην οποία θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Κώστας Ασκούνης, Δήμαρχος Καλλιθέας. Τόσο στη σύσκεψη της ΠΕΔ – ΑΜΘ όσο και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κυρίαρχο θέμα θα είναι τα οικονομικά των δήμων και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ – ΑΜΘ «Μοναδικό μας θέμα η  αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους των Δήμων. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια των μειώσεων της τελευταίας τριετίας που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, στο σταμάτημα των Προγραμμάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ακύρωση κάθε προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης να σταθεί στο πλευρό των πολιτών διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και τη βιώσιμη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών τους».  

Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης: «Περικοπές μισθών σε υπαλλήλους και 2 αντιδημάρχους


 «Η κατάσταση των δήμων είναι απελπιστική. Σκεφτόμαστε να δώσουμε τις παραιτήσεις μας προκειμένου να δείξουμε ότι  δεν πάει άλλο. Το να κλείσουμε τους δήμους είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί έτσι θα ταλαιπωρήσουμε τους δημότες μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης και τ’ αποτελέσματα θα τα βιώσουν οι πολίτες. Εμείς σκεφτόμαστε να κλείσουμε ένα από τους τρεις βρεφικούς σταθμούς και να περιορίσουμε τη λειτουργία του δήμου. Θα κάνουμε περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων και αφαίρεση μισθού σε δύο αντιδημάρχους.  Είμαστε αναγκασμένοι να οδηγηθούμε σε τέτοιες ενεργειες γιατί έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας».

Βασίλης Τσολακίδης, δήμαρχος Αβδήρων: «Πάμε σε στάση πληρωμών τον άλλο μήνα»


«Θα πάμε στη σύσκεψη της ΠΕΔ να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν και οι επιλογές μας είναι περιορισμένες. Σκεφτόμαστε έως και την παραίτηση. Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στο δήμο Αβδήρων τον άλλον μήνα οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το προσωπικό μας.  Είμαστε η προμετωπίδα της κεντρικής διοίκησης ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με το δημότη και είμαστε στην πιο δεινή θέση να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Στέλιος Χατζηευαγγέλου, δήμαρχος Τοπείρου: «Πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα γιατί δεν πάει άλλο…»


«Έχουμε ξεπεράσει τα ανθρώπινα βιολογικά μας όρια. Είμαστε κυριολεκτικά σε απόγνωση. Δεν είμαστε απρόσωποι πολιτικοί . Έχουμε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Τι να πω στο παππού που περιμένει «Βοήθεια στο Σπίτι»; Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τις κοινωνικές δομές με  νύχια και με δόντια. Πόσο όμως μπορούμε ν’ αντέξουμε; Έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές σε πόρους  την στιγμή που στα υπουργεία έχουν γίνει περικοπές μόνο 25% και σ’ άλλα καθόλου. Εμείς λέμε ας ισχύσει η περικοπή του 25% που ισχύει για την κεντρική διοίκηση όχι όμως και το 90% όταν λειτουργούμε το ¾ των δομών του κράτους! Αρχίζουν τα σχολεία. Πως θ’ ανταποκριθούμε στα λειτουργικά έξοδα στη θέρμανση; Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να πάρουμε δραστικές αποφάσεις και οι παραιτήσεις μας θα είναι μια συλλογική απόφαση».

Τζουκάλ Μουσταφά, δήμαρχος Μύκης: «Είναι μια αδικία που στρέφεται εναντίον του πολίτη»


«Οι δήμοι μπορούν να συμβάλλουν στη αναστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στη χώρα. Όμως με τις μειώσεις αυτές δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι μια αδικία που στρέφεται κατά του δημότη. Εμείς για την ώρα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στις πληρωμές προσωπικού γιατί έχουμε λίγο προσωπικό όμως αν αυτό συνεχιστεί σίγουρα θα έχουμε. Μας στερούν το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων μας».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…