Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τάξη και ασφάλεια» στη Σχολή …Λαθρομεταναστών

«Τάξη και ασφάλεια» στη Σχολή …Λαθρομεταναστών

0
metanastes-empros

Μόνο με ελικόπτερο δυνατή η απόδραση υποστηρίζει ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης. Ολοκληρώνεται η περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ

Τους φυλάνε 140 αστυνομικοί. Κλιμάκια του ΚΕΛΠΝΟ επιλαμβάνονται θέματα υγείας και υγιεινής. Το νοσοκομείο Ξάνθης κοντά στους λαθρομετανάστες

«Όλα πήραν το δρόμο τους» στο θέμα των λαθρομεταναστών στην Ξάνθη μετά το πρώτο σοκ που υπέστη η τοπική κοινωνία και οι αρχές από την «εν μία νυκτί» μεταφορά τους στις Σχολές Αστυνομίας Ξάνθης και Κομοτηνής – «λάφυρα» του σχεδίου «σκούπα»  «Ξένιος Ζευς» που χαιρετίστηκε με διθυράμβους από τα αθηναϊκά Μέσα.

Απόδραση μόνο με …ελικόπτερο
Πλήρης «τάξη και ασφάλεια» επικρατεί στη Σχολή Αστυνομίας Ξάνθης – όπως μας διαβεβαιώνουν οι αστυνομικές αρχές –  που έχουν αναλάβει τη φύλαξη και το μόνο που υπενθυμίζει ότι εκεί υπάρχουν λαθρομετανάστες είναι προς το παρόν η συρμάτινη η περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ που έχει περικυκλώσει τη Σχολή και οι επί 24ωρου φρούρηση (τύπου «αστακού») από κλιμάκια 40 συνοριοφυλάκων (περίπου 140 αστυνομικοί στις 3 βάρδιες) ενώ την ίδια στιγμή το προσωπικό των 35 ατόμων της Σχολής έχει αποσπαστεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. «Όλα δουλεύουν ρολόι», υποστηρίζει ο αυτονομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, καθησυχάζοντας του Ξανθιώτες ότι ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει και ότι οι κινδυνολογίες για τυχόν αποδράσεις είναι παντελώς ανυπόστατες και εξυπηρετούν σκοπιμότητες εκφοβισμού της κοινωνίας.: « Η φύλαξη είναι επαρκέστατη και μόνο με ελικόπτερο μπορεί κάποιος ν αποδράσει. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα καθώς και το προσωπικό είναι επαρκέστατο όσο και οι υποδομές που καθιστούν την κράτηση  ανθρώπινη και όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την διαβίωση των λαθρομεταναστών στα κέντρα Κράτησης. Αρμόδιες επιτροπές έχουν επισκεφτεί τους χώρους και έχουν εξετάσει τις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης και δεν έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα. Σε λίγο  με την ολοκλήρωση της περίφραξης θα αρχίσουν να προαυλίζονται ενώ υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από Επιτροπές υγείας.», υπογραμμίζει ο κ. Γκοδοσίδης.

Εφησύχασαν οι πολιτικοί από τη δέσμευση Δένδια
Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές του τόπου που αρχικά επιχείρησαν κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με αποκορύφωμα το συμβολική ολιγόωρη παρουσία τους και μόνο, στον κόμβο της Εγνατίας το βράδυ της 4ης Αυγούστου καθώς και το συλλαλητήριο την επόμενη μέρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, προς στιγμήν εφησύχασαν αφού έλαβαν την προφορική δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια (σύσκεψη Δένδια με τον Θρακιώτη υπουργό Εσωτερικών κ  Ευριπίδη Στυλιανίδη και περιφερειακές αρχές 6/8) ότι το μέτρο είναι προσωρινό και ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα μεταφερθούν οι λαθρομετανάστες σε Κέντρα Φύλαξης που ετοιμάζονται σε 13 εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα εκ των οποίων σύμφωνα  – με πληροφόρηση του «Ε» από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Δημήτρη Σαλτούρο ο οποίος είχε προσωπική ενημέρωση από το υπ. Άμυνας δεν υπάρχει κανένα στην Θράκη.

«Πληρώνουμε το τίμημα του λαϊκισμού»…
σημειώνει ο κ. Σαλτούρος αναφερόμενος στο θέμα των λαθρομεταναστών που το χαρακτηρίζει ως το υπ’ 1 πρόβλημα της κοινωνία μας: «Η περιοχή μας είναι πύλη εισόδου έχουμε 1 εκ. λαθρομετανάστες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπισή του με βάση συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα. Δεν ωφελεί να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί γιατί το βρίσκουμε ολοένα και μεγαλύτερο μπροστά μας. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε προσεγγίζοντας ανθρώπινα το πρόβλημα των λαθρομεταναστών με βάση μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, απομονώνοντας ξενοφοβικές εξάρσεις που γιγαντώθηκαν από μια πολιτική λαϊκισμού για τους λαθρομετανάστες».    

Το νοσοκομείο κοντά στους λαθρομετανάστες
Παρά τις αντιδράσεις οι λαθρομετανάστες είδαν και το καλό πρόσωπο της τοπικής μας κοινωνίας μέσα από την περίθαλψη που τους παρέχεται από το προσωπικό και τους γιατρούς του νοσοκομείου Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε περιστατικό με λαθρομετανάστη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κοιλιακό άλγος το οποίο και αντιμετωπίστηκε άμεσα. Μάλιστα η φροντίδα και η περιποίηση που είχε από το προσωπικό τον έκανε να βάλει τα κλάματα,  αντιδρώντας ανθρώπινα σε μια αυτονόητη ανθρώπινη αντιμετώπιση που όμως καταδεικνύει  τις κακουχίες που έχει περάσει και όλα αυτά που έχει υποστεί. Επίσης αντιμετωπίστηκαν περιστατικά με σύνδρομα στέρησης από εξαρτημένους από ναρκωτικά. Να σημειώσουμε επίσης ότι στους 500 περίπου  λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στην Σχολή έχουν παραχωρηθεί οι 2 από τους τρεις κοιτώνες της Σχολής, σιτίζονται με κέτερινγκ ενώ υπάρχει συνεργείο καθαρισμού. Σ’ ότι αφορά θέματα υγείας και υγιεινής επιλαμβάνεται κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ που εξετάζει τους λαθρομετανάστες σε χώρο που λειτουργεί ως εξεταστήριο ενώ τους έχει παραχωρηθεί και ιματισμός (σεντόνια εσώρουχα κ.λ.π.). Επίσης όπως μας γνωστοποιήθηκε 30 απ’ αυτούς έκαναν αίτηση για να μπουν στην λίστα του προγράμματος επαναπατρισμού που προβλέπει 300 ευρώ συν το εισιτήριο της επιστροφής στην πατρίδα τους και σύντομα θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν εδώ έως ότου και αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό.

Θα τηρηθεί η δέσμευση για επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομία Ξάνθης; Ιδού το ερώτημα
Ένα άλλο θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε επίσης ο υπουργός κ. Δένδιας είναι η επαναλειτουργία των Αστυνομικών Σχολών του Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης. Ως προς αυτό τις επιφυλάξεις του εκφράζει ο κ. Σαλτούρος καθώς αυτό που προωθείται είναι η λειτουργία μίας και μόνο από τις τρεις σχολές της Θράκης και δη της Κομοτηνής. Αν συμβεί αυτό οι πολιτικές αρχές όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πρόκειται ν’ αντιδράσουν. Σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη η οποία προκαταλαμβάνει τον όποιο νέο σχεδιασμό: «Η επαναλειτουργία των σχολών είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα της περιοχής». Ωστόσο ο διευθυντής της Σχολής Αστυνομίας Ξάνθης κ. Ευάγγελος Γκίκας επισημαίνει ότι όλα ακόμη είναι έωλα, ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση αναφορικά με την επαναλειτουργία ή όχι της Σχολής στην Ξάνθη και ότι αυτό θα ξεκαθαριστεί την επόμενη εβδομάδα που θ’ ανακοινωθούν οι βάσεις και θα γνωστοποιηθούν οι επιτυχόντες στις Σχολές και που αυτοί θα φοιτήσουν

Δήλωση βουλευτή Ξάνθης και εισηγητή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Άμυνας μετά από τη συνάντηση του με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Ελευσινιώτη


 «Είχα σήμερα συνάντηση εργασίας εφ’ όλης της ύλης  με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Ελευσινιώτη. Τη συνάντηση απασχόλησαν ιδιαίτερα τα θέματα του νομού Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, με ξεχωριστή προτεραιότητα στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την αιφνίδια αποστολή παράνομων μεταναστών στις Σχολές Αστυνομίας. Με δεδομένη τη δέσμευση του υπουργού κ. Δένδια για «απολύτως προσωρινή» παραμονή των παράνομων μεταναστών στις σχολές, ζήτησα να υπάρξει άμεση μετακίνησή τους σε στρατόπεδα εκτός Ξάνθης και εκτός Θράκης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα πλαίσια των ευρύτερων σχεδιασμών αναδιοργάνωσης της αξιοποίησης των στρατοπέδων. Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Ελευσινιώτης με διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κατά απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα. Επίσης στη συνάντηση συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που αφορούν το νομό Ξάνθης, τη Θράκη γενικότερα αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους».        

   
Απόσπασμα από Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την εγκατάσταση των Κέντρων Φύλαξης  


«Η κυβέρνηση εν μέσω θέρους και εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ, αποφάσισε την επιχείρηση “Ξένιος Ζευς”. Χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται, στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων και από θύματα μετατρέπονται σε κατηγορούμενους, για όλα τα δεινά των μνημονιακών πολιτικών και της φτωχοποίησης της κοινωνίας . Η ρατσιστική βία και η ξενοφοβία γίνονται επίσημη κυβερνητική γραμμή και η μεταναστευτική πολιτική περιορίζεται στο κυνήγι των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Εκατοντάδες συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη Θράκη και κρατούνται στις αστυνομικές σχολές που εν μια νυκτί και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και φορέων, μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Οι εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις του κ. Δένδια, ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο μέτρο και πως οι σχολές θα επαναλειτουργήσουν τον Οκτώβρη, δε μας καθησυχάζουν. Η ανησυχία μας δεν αφορά, μόνο το μέλλον των σχολών, αλλά κυρίως την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρα κράτησης και στην περιοχή μας.
Μέσα στα κέντρα κράτησης κάθε έννοια νομιμότητας και δικαιωμάτων απουσιάζει. Οι μετανάστες κρατούνται στους εσωτερικούς χώρους χωρίς προαυλισμό, αγνοώντας ακόμη και που ακριβώς βρίσκονται και για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κρατούμενοι. Δε μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε με δικηγόρους, ούτε με τις οικογένειες τους και πολλοί ενώ διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα κρατούνται παρανόμως. Η αδιαφορία και το ρατσιστικό μίσος δεν αποτελούν λύση. Φορείς και σύλλογοι της πόλης οφείλουν να δράσουν για την αποκατάσταση των αδικιών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης μέχρι την τελική λύση, που δεν είναι άλλη από το οριστικό κλείσιμο των κέντρων κράτησης. Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε θεσμικό και εξωθεσμικό επίπεδο για την τελική δικαίωση τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…