Κέρδισαν την προσοχή

0
kentra_kratisis_paidia-empros

Οι φορείς της Θράκης στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την τροπολογία του Ν/Σ για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Τη στρατηγική σημασία των σχολών αστυφυλάκων τόνισε ο Α. Γιαννακίδης. Για την κρίσιμη ελάχιστη ανταποδοτικότητα για την τοπική οικονομία επέμεινε ο Σ. Μωραΐτης
 
Με αναμφισβήτητη ικανοποίηση επέστρεψαν από την Αθήνα οι τοπικοί φορείς της Θράκης που έγιναν δεκτοί για ακρόαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με την «Κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν τα κέντρα υποδοχής και εγκαταστάσεων κράτησης παράνομα διαμενόντων στην χώρα, αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών, και άλλες διατάξεις».
Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Βιρβιδάκη παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίου Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, της Ύπατης Αρμοστείας , του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ΤΕΕ.

Στην ανάπτυξη και το αίσθημα ασφάλειας συνδράμουν οι σχολές αστυφυλάκων
Ο Άρης Γιαννακίδης τόνισε στο «Ε» αρχικά την «ιερότητα και την εμβρίθεια» με την οποία έγιναν δεκτοί οι τοπικοί φορείς της Θράκης από τα μέλη της Επιτροπής. Ο ίδιος έδωσε βαρύτητα στη στρατηγική σημασία της επανελειτουργίας των σχολών δοκίμων αστυφυλάκων στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της ύπαρξής τους για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική που υποστηρίζουν. «Ανέφερα στην Επιτροπή ότι τη Θράκη αν δε τη ζήσεις δεν μπορείς να τη βιώσεις και βέβαια παρουσίασα ως αδιαπραγμάτευτη την επαναλειτουργία των σχολών», σημείωσε στο «Ε» ο περιφερειάρχης. Ακόμη, πρόσθεσε ότι βρίσκεται εν αναμονή του ορισμού ημερομηνίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πρωτοβουλία που είχε αποφασιστεί θεσμικά από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, αμέσως μετά τη μετατροπή των σχολών σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

Το ΕΒΕ διαβεβαιώνει τη δυνατότητα άμεσης διεξαγωγής πρόχειρων διαγωνισμών για τις προμήθειες
Στην ελάχιστη ανταποδοτικότητα για την τοπική οικονομία έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία λειτουργίας των σχολών και για τον πρόσθετο λόγο της τόνωσης της επισκεψιμότητας. «Δείξαμε την πρόθεση μας να συναινέσουμε στη λειτουργία των κέντρων κράτησης στην περιοχή μας προσωρινά για να λυθεί το ζήτημα, αλλά θέσαμε βασικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο κ. Μωραΐτης.
Στο υπόμνημα με τις προτάσεις του ΕΒΕ που κατατέθηκε στην Επιτροπή, αναδεικνύονται δύο σημεία, από τα οποία το ένα αφορά τις αντιρρήσεις των τοπικών επιμελητηρίων για τις απευθείας αναθέσεις και την ανάθεση των προμηθειών σε εταιρίες εκτός Θράκης και το άλλο την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρία security. Να σημειωθεί ότι κατόπιν πιέσεων του ΕΒΕ Ξάνθης, η σίτιση σε Ξάνθη και Κομοτηνή ανατέθηκε σε τοπική εταιρία catering, αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση και ποια είναι η διασφάλιση για τη συνέχιση της χορήγησης προμηθειών από θρακιώτικες επιχειρήσεις. Και επιπλέον, όπως σχολιάζει και ο κ. Μωραΐτης, οι προμήθειες δεν περιορίζονται στη σίτιση, αλλά περιλαμβάνουν και μια σειρά από άλλα προϊόντα (ένδυση, κλινοσκεπάσματα, ακόμα και τα συρματοπλέγματα, που ανατέθηκαν επίσης σε εταιρία εκτός Θράκης!). Ο πρόεδρος του ΕΒΕ διαβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να συγκεντρώνει άμεσα προσφορές από τις τοπικές επιχειρήσεις και να διενεργείται πρόχειρος διαγωνισμός, ώστε να απορριφθούν από την πρακτική του υπουργείου οι απευθείας αναθέσεις.
Όσον αφορά στο θέμα της φύλαξης, έγινε γνωστό από την επιτροπή ότι θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα για ταχύρυθμη εκπαίδευση των εργαζομένων security. Ωστόσο, και με αυτό διαφώνησε ο κ. Μωραΐτης, εξηγώντας ότι οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι πιο έμπειροι και πιο σωστά καταρτισμένοι για να αναλάβουν αυτό το έργο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Αργυρόπουλου, προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης.

Πολλές ερωτήσεις και… έκπληξη
Τα μέλη της επιτροπής από όλα τα κόμματα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τα επιμέρους ζητήματα που έχουν τεθεί στη Θράκη εξαιτίας της λειτουργίας των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών, έκαναν πολλές ερωτήσεις για τη λειτουργία, τις αναθέσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Παρών ήταν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε σιωπηλός, επιλέγοντας προφανώς να τοποθετηθεί συνολικά κατά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.
Η φράση όμως του κ. Μωραΐτη ότι για τα όσα άκουσαν «έμειναν έκπληκτοι» αποδεικνύει αυτό που πολύ καλά ξέρουμε για τη μεταχείριση της Θράκης και τη σχέση της με το κέντρο. Δηλαδή ότι υπάρχει άγνοια για τα ζητήματα που τίθενται στην περιοχή και σπανίως η προσοχή μεταφέρεται προς τα εκεί.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…