Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Για το Μπαϊράμ σε Ξάνθη-Κομοτηνή ο Μπεκήρ Μποζντάγ

Για το Μπαϊράμ σε Ξάνθη-Κομοτηνή ο Μπεκήρ Μποζντάγ

0
bozdag_08_2012-empros

Ήπιες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά

Επισκέφθηκε Μετέ, το σύλλογο Τσινάρ, την εφημερίδα Μιλλέτ και μίλησε στην ΤΕΞ. Παρόντες οι παράγοντες της μειονότητας

Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, με αφορμή τη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκήρ Μποζντάγ που βρέθηκε σε Κομοτηνή και Ξάνθη το σαββατοκύριακο, έχοντας μια σειρά από επαφές με στελέχη της μειονότητας και δίνοντας ένα σαφές στίγμα θρησκευτικής χροιάς στην τόνωση των σχέσεων που επιχειρεί η γείτονα χώρα με το μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής.

Συνάντηση με Μετέ, περιήγηση στην πόλη, ομιλία στην «ΤΕΞ»
Ο Μπεκήρ Μποζντάγ ξεκίνησε τις επισκέψεις τους με κλιμάκιο βουλευτών του AKP –ανάμεσά τους και ο σύμβουλος του προέδρου Γκιουλ- από την Κομοτηνή, όπου προσευχήθηκε στο κεντρικό τζαμί και στη συνέχεια συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ στο δήμο Φιλίων, αφού επισκέφθηκε και άλλα μειονοτικά χωριά του νομού.
Το Σάββατο το πρωί έφτασε στην Ξάνθη, όπου αρχικά επισκέφθηκε τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ στην έδρα του και είχε συνομιλία μαζί του, καθώς και με παράγοντες της μειονότητας, το σύνολο των οποίων έδωσε το παρών στην επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου. Στη συνέχεια, ο Μπεκήρ Μποζντάγ πέρασε από τα γραφεία της θρησκευτικής οργάνωσης «Τσινάρ», καθώς και από την εφημερίδα «Μιλλέτ», ενώ η περιήγησή του στην πόλη ολοκληρώθηκε με τα γραφεία της «ΤΕΞ», όπου πραγματοποίησε ομιλία για τα στελέχη της μειονότητας που βρέθηκαν εκεί.
Οι επισκέψεις και οι επαφές του συνεχίστηκαν στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Βρέθηκε στο χωριό του Κενταύρου και στη συνέχεια δείπνησε στον Εχίνο. Διανυκτέρευσε στην πόλη της Ξάνθης και την Κυριακή ανήμερα της εορτής προσευχήθηκε στο τζαμί του Εχίνου κι εκεί ολοκληρώθηκε και η διήμερη ιδιωτική επίσκεψή του στην περιοχή.

Ήπιες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας προέβη σε δηλώσεις στα τουρκικά ΜΜΕ που τον ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Μετέ. Οι δηλώσεις του παρέμειναν σε ήπιους τόνους και περιορίστηκαν στις κοινότυπες και αναμενόμενες λίγο-πολύ αναφορές στους δεσμούς που η Τουρκία κρατά με τη μειονότητα και κινούνται στο φάσμα του τύπου «δε σας ξεχνάμε» και «προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων σας», ενώ ο ίδιος απέφυγε προκλητικές εκφράσεις στις επίσημες δηλώσεις του. Ακόμη, αναφέρθηκε στην θετική εκτίμηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προόδους που έχει επιτύχει η Τουρκία στο κομμάτι των μειονοτικών θεμάτων, την οποία συνέδεσε και με τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα στα άλλα, ο Μπεκήρ Μποζντάγ ανέφερε παραδειγματικά και τη χορήγηση υπηκοότητας σε μη Τούρκους για να συνεχιστεί η ύπαρξη της Πατριαρχικής Συνόδου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως ήδη πλήρες μέλος της ΕΕ –που άρα διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού των μειονοτήτων- οφείλει και αυτή να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει περαιτέρω τα αιτήματα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της.
Κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης δεν σημειώθηκαν εκδηλώσεις αντίδρασης, ενώ το μόνο πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον βουλευτή του AKP Μεχμέτ Μουεζίνογλου και το γενικό διευθυντή του IRCICA Χαλήτ Ερέν, με καταγωγή από τη Θράκη, λόγω προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…