Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φλέγεται το όρος Κούλα

Φλέγεται το όρος Κούλα

0
pyrkagia-empros

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά. Επιχειρούν στην περιοχή δύο Πετζετέλ και 1 ελικόπτερο Καμώφ Δεν κινδυνεύουν οικισμοί

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Ξάνθης επιχειρούν να πλησιάσουν.
Κάηκαν, μέχρι στιγμής,  5 στρέμματα δάσους και 1 στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Αυγούστου σε δύσβατη περιοχή στο όρος Κούλα νότια από το Ωραίο και βόρεια από το Δημάριο. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης ενημερώθηκε τηλεφωνικά λίγο πριν τις 12 και άμεσα κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της πυρκαγιάς 1 υδροφόρα χωρητικότητας 2.500 τόνων νερού και 4 πυροσβεστικά οχήματα με 12 άνδρες με επικεφαλής των αν. διοικητή της Π.Υ. Ξάνθης κ. Γκίκη.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά…
Την επιχείρηση κατάσβεσης ανέλαβαν άμεσα 2 Πετζετέλ από  την Καβάλα ενώ αργότερα προστέθηκε και ένα ελικόπτερο Καμώφ που έκαναν συνεχείς ρήψεις νερού στην περιοχή. Μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ (5 μ.μ.)οι άνδρες της Πυροσβεστικής Ξάνθης δεν είχαν προσεγγίσει τον τόπο της πυρκαγιάς ενώ σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τον Πυραγό κ. Τσιακμάκη η υδροφόρα γύρισε πίσω καθώς δεν μπορούσε να πλησιάσει λόγω του δύσβατου του εδάφους και κατά συνέπεια στην επιχείρηση κατάσβεσης από εδάφους θα πάρουν μέρος 9 άνδρες, οι οποίοι και είναι εφοδιασμένοι με σκαπτικά εργαλεία ώστε ν’ διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που τη στιγμή αυτή είναι απλά σε ύφεση λόγω των  συνεχών ρήψεων νερού από αέρος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν πλησιάσει οι πυροσβέστες
Όπως σημειώνει ο κ. Τσιακμάκης η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μόνο με την επιχείρηση από εδάφους και σύμφωνα με την πληροφόρησή του από τον κ. Γκίκη σε μία περίπου ώρα τα πεζοπόρα τμήματα πρόκειται να πλησιάσουν. Να σημειώσουμε ότι τα ελικόπτερα με την δύση του ήλιου σταματούν τις ρήψεις νερού και η κατάσβεση θα ανατεθεί εξ’ ολοκλήρου στους πυροσβέστες οι οποίοι και θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στην περιοχή.
Ευτυχώς υπάρχει άπνοια και μεγάλη υγρασία
Επίσης, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας από τον κ. Τσιακμάκη μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καεί 6 στρέμματα δάσους και 1 στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Οι συνθήκες ευνοούν την κατάσβεση καθώς επικρατεί σχεδόν άπνοια ενώ υπάρχει αυξημένη υγρασία που επιβραδύνει την φωτιά. Να σημειώσουμε ότι μόλις χθες έβρεξε στην περιοχή και εκτιμάται ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό αλλά από την πυροσβεστική θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …