Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναστολή λειτουργίας ενός βρεφικού σταθμού

Αναστολή λειτουργίας ενός βρεφικού σταθμού

0
paidikos-empros

«Θύμα» των περικοπών στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και  Αλληλεγγύης

Αντί για 18 βρέφη θα δεχτεί 60 νήπια και ο δήμος θα έχει λαμβάνειν 42 περισσότερα τροφεία

Το νέο «ψαλίδισμα» των ΚΑΠ στους δήμους που επιβάλλει η κυβέρνηση λειτουργεί ως… ντόμινο περικοπών στη λειτουργία των νομικών τους προσώπων κυρίως αυτών που έχουν ως αντικείμενο την κοινωνική προστασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όπως άλλωστε αναφέρθηκε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ε». Έτσι πρώτο «θύμα» αυτής την νέας κατάστασης είναι ένας από τους 3 βρεφικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης που οσονούπω αναμένεται να ληφθεί απόφαση αναστολής της λειτουργίας του για ένα έτος  και μετατροπής του σε νηπιακό.

18 βρέφη εκτός βρεφικού…
Αυτό το «τέχνασμα» επινοήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και  Αλληλεγγύης και όπως σημειώνει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπασταματίου: «στόχος ήταν να μην μετακυλιστεί το βάρος από τις περικοπές που έπρεπε να γίνουν από το Κέντρο στους δημότες», πράγμα που σημαίνει αύξηση των τροφείων στα οποία,  όπως σημειώνει , δεν έχει γίνει καμιά αύξηση εδώ και 9 χρόνια. Εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο επιλέχτηκε η αναστολή λειτουργίας του σταθμού ως βρεφικού και η μετατροπή του σε νηπιακό, ο κ. Παπασταματίου σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται 60 οικογένειες νηπίων, περισσότερες από πέρσι, καθώς μια δασκάλα σύμφωνα με τη νομοθεσία αναλαμβάνει ευθύνη για 6 μόνο βρέφη , όμως η ίδια δασκάλα αναλαμβάνει ευθύνη για 20 νήπια. Με δεδομένο ότι στον συγκεκριμένο παιδικό υπάρχουν 3 δασκάλες και 18 συνολικά βρέφη η λειτουργία του ως νηπιακού θα αυξήσει τον αριθμό των νηπίων σε 60 και επιπρόσθετα θα εξοικονομηθούν 42 περισσότερα τροφεία. Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στις 18 οικογένειες που θα βρεθούν εκτός βρεφικού όμως όπως εξηγεί ο κ. Παπασταματίου δεν υπήρχε άλλη λύση που να αφορά το γενικότερο καλό των δημοτών.

Το Σεπτέμβριο οι εγγραφές
Το Κέντρο Πολιτισμού όπως και πέρσι προτίθεται να φιλοξενήσει συνολικά 500 νήπια στους 8 παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί και 36 βρέφη. Οι επανεγγραφές των νηπίων που είχαν φιλοξενηθεί και την προηγούμενη χρονιά (περίπου 178) θα ξεκινήσουν από 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Θ’ ακολουθήσουν οι εγγραφές των 178 νηπίων που φοιτούν δωρεάν μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος Ξάνθης και στη συνέχεια θα γίνουν δεκτές οι υπόλοιπες νέες αιτήσεις. Σημειώνεται ότι το ύψος των τροφείων που πληρώνουν οι οικογένειες καθορίζεται με βάση την φορολογική τους δήλωση και ξεκινούν από 20 ευρώ έως 150 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …