Σχόλια 27/08/2012

0

Η Μέρκελ συνάντησε τρομοκρατημένη τον Ολάντ για να δουν πώς θ’ αντιμετωπίσουν το Σαμαρά!!!
Θωμάς Βουγιουκλής


Παράταση; Ναι, αλλά…


Συζητάει ο πρωθυπουργός με τους τροϊκανούς για να πάρει η χώρα παράταση στις δανειακές της υποχρεώσεις. Υπάρχουν ελπίδες δύο χρόνια να μας δοθούν.
Όμως, υπάρχει μια δέσμευσή μας που θα πρέπει να υλοποιηθεί και αυτή δεν είναι άλλη από το να υλοποιήσουμε ως χώρα – ως κυβέρνηση – τις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Ε»    

Εσείς τι κάνατε;  


«Μα», θα πουν οι τροϊκανοί, «εσείς ακόμη δεν έχετε κάνει παρά ελάχιστα από αυτά που οφείλατε, βάσει Μνημονίου, για να τονώσετε την ανάπτυξή σας. Δεν έχετε προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχετε ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, δεν έχετε πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να απορροφήσετε τα δισ. του ΕΣΠΑ που δικαιούστε και λιμνάζουν. Από την παράταση περιμένετε να πάρετε ανάσα;»
Δυστυχώς για μας, δεν θα έχουν άδικο να μας τα πουν αυτά.
Πράγματι, με τα χίλια ζόρια κι αν η διεθνής συγκυρία βοηθήσει, μπορεί και να πάρουμε την παράταση, να πάμε για ηπιότερη, πιο σταδιακή εφαρμογή των μέτρων.
Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως μετατεθεί γι’ αργότερα και η εξόφληση δανείων στην τρόικα ή ακόμη και να κουρευτούν κάποια από αυτά.
Όλα αυτά προσφέρουν αναμφίβολα ανάσα στην οικονομία. Αλλά αν η οικονομία εξακολουθεί να προστατεύει τις συντεχνίες, να λειτουργεί με αρτηριοσκληρωτικές, γραφειοκρατικές δομές, να μην αποδίδει δικαιοσύνη στον αιώνα τον άπαντα, να επιτρέπει διορισμούς ημετέρων δια της πλαγίας οδού, να κλείνει τα μάτια στη σπατάλη και ούτω καθ’ εξής, η ανάσα θα κοπεί και πάλι πολύ σύντομα.
«Ε»    

Οι συντάξεις μαϊμού  


Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια από την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υποστούν όλοι οι Έλληνες τα δεινά της λιτότητας για να κλείσει ένα θέμα που κάνει κάθε σκεπτόμενο πολίτη να ντρέπεται και να οργίζεται.
«Μέχρι το Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία σύνταξη μαϊμού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος του γραφείου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τον οποίο ζήτησε να διωχθούν με γρήγορες διαδικασίες όσοι εισέπρατταν επί σειρά ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο συντάξεις ή επιδόματα που δεν δικαιούνταν.
«Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εντοπιστεί άπαντες» υποσχέθηκε ανακοινώνοντας  ταυτόχρονα ότι κόβονται .2.730 συντάξεις του ΟΓΑ καθώς οι «δικαιούχοι» – υπερήλικοι ομογενείς δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή.
«Ε»        

Και οι υπεύθυνοι  


Μέχρις εδώ όλα καλά. Μια νέα κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν πάρει οι προηγούμενες, αφού σε όλους ήταν γνωστό το νοσηρό αυτό φαινόμενο, προϊόν της διάλυσης της κρατικής μηχανής και του ρουσφετιού.
Όμως είναι σε όλους γνωστό, και πολύ περισσότερο στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ότι εκτός από αυτούς που εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις, ευθύνες και μάλιστα πολύ σοβαρές – ίσως μεγαλύτερες – έχουν και όσοι γνώριζαν εδώ και χρόνια το φαινόμενο αυτό και δεν έπραξαν όσα προβλεπόταν από τον νόμο και τη θέση τους.
Ίσως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να στραφεί κατά των υπευθύνων της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή των διορισμένων διοικητών Ταμείων, για  παράβαση καθήκοντος και κατά όλων εκείνων – επιτροπές, δήμαρχοι, νομάρχες – που εμπλέκονται στο μεγάλο φαγοπότι, μοιράζοντας συντάξεις και επιδόματα.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ζακύνθου, όπου αποκαλύφθηκαν 61 «τυφλοί» με δίπλωμα οδήγησης!
Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έκαναν – τουλάχιστον – σωστά τη δουλειά τους και είναι υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο και την κοινωνία.
Απ’ αυτούς πρέπει να ξεκινήσουν οι διώξεις.
Ζ.Τ.    

Δεν πέφτουν οι τιμές  


Μπορεί κάποια σουπερμάρκετ, κυρίως τοπικά, να ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών και να μείωσαν τις τιμές κατά 2,5% τον τελευταίο χρόνο (όπως έδειξε η έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), όμως η γενική διαπίστωση είναι ότι, παρά την ύφεση, η ακρίβεια δεν υποχωρεί.
Κι ενώ μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των καταναλωτών, οι τιμές δεν πέφτουν, χώρια που υπάρχουν και αυξήσεις σε πολλά είδη!
Κι αυτό, διότι δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
«Ε»      

Ξεκίνησε η διανομή βιβλίων  


Έφτασαν από την Πέμπτη και ξεκίνησε ήδη η διανομή των σχολικών εγχειριδίων για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πολλές πόλεις της χώρας.
Ήδη τα βιβλία έχουν αρχίσει να μοιράζονται στα σχολεία του κάθε νομού και αναμένεται η διανομή τους να ολοκληρωθεί πριν το πρώτο κουδούνι.
Εντυπωσιακή διαφορά σε σχέση με πέρσι που είχαμε τα γνωστά σε όλους προβλήματα και τη διανομή cd αντί βιβλίων στα περισσότερα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός παιδείας κάτι έμαθε από το πάθημα της προκατόχου του κας Διαμαντοπούλου…
«Ε»      

Επιτέλους μια δημόσια υπηρεσία ανοιχτή στην ενημέρωση


Αξίζουν συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης και στο προσωπικό της όχι μόνο για την άμεση παρέμβαση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα σύνορα καθώς αυτό είναι στα πλαίσια της δουλειάς και της εκπαίδευσής τους αλλά και στο επίπεδο της ενημέρωσης. Η πυροσβεστική υπηρεσία αποδεικνύει  ότι δεν είναι μια «κλειστή» δημόσια υπηρεσία, με αγκυλώσεις και ευθυνοφοβικούς υπαλλήλους αλλά ότι δίνει βαρύτητα στη ενημέρωση σε συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία και είχαν άμεση πρόσβαση και πληροφόρηση από τον Πυραγό κ. Τσιακμάκη, γεγονός που διευκόλυνε την δουλειά μας αλλά και έδωσε τη δυνατότητα υπεύθυνης και σωστής ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία.
Μ.Ξ.      

Ξεχάστηκε η Αναπτυξιακή…


Σε τέλμα βρίσκεται η υπόθεση της Αναπτυξιακής καθώς μετά την ακύρωση της απόφασης Μαραβέγια από τον νέο υπουργό κ. Τσαυτάρη για τα 2,9 εκ .ευρώ που έκαναν φτερά…ουδείς ασχολείται και ουδείς ενδιαφέρεται πλέον. Και έτσι τα πράγματα παραμένουν ως είχαν με τα γραφεία σφραγισμένα τους υπαλλήλους σε επίσχεση εργασίας ενώ ένα θολό τοπίο υπάρχει γύρω από το θέμα της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε (αν κατατέθηκε) και αν τελικά έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για λύση της εταιρεία και αν θα γίνει έλεγχος διαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων. Μια κατάσταση δηλαδή πλήρους ακινησίας …
Το λυπηρό βέβαια εκτός των άλλων είναι ότι τα χρήματα αυτά χάθηκαν από τον νομό όπως και τα 5,5 εκ. ευρώ του Leader Αλιείας αλλά εδώ που τα λέμε δεν έκαναν και τίποτε για να τα κρατήσουν οι μέτοχοι…
Μ.Ξ.      

Άνευ ορίων  


Να το ήθος μας, να οι πολιτικοί μας, να αυτοί που κρατάν το μέλλον μας στα χέρια τους! Χωρίς ντροπή, ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής φρόντισε να «τακτοποιήσει» τους συγγενείς του στη Βουλή, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων… «εθνοπατέρων» Β. Πολύδωρα, Φ. Πετσάλνικου και άλλων πολλών που συμπληρώνουν τη φάμπρικα του βολέματος ημετέρων σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει στο μεδούλι του τις πελατειακές σχέσεις και την ξεδιάντροπη ιδιοτέλεια.
Και έρχεται ο Σαμαράς, με καθυστέρηση δεκαετιών βέβαια, να απαγορεύσει τους διορισμούς συγγενών από βουλευτές και κρατικούς λειτουργούς ως μετακλητών υπαλλήλων. Απαγορεύτηκαν τώρα που όλο το προσωπικό της Βουλής αποτελεί ένα συνδεόμενο συγγενολόι βολεμένων και προνομίων!
Ε.Δ.  

Απάντηση χρησμός  


Με… χρησμό της Πυθίας μοιάζει η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ερώτηση του βουλευτή Έβρου Γιώργου Ντόλιου για το μέλλον των αστυνομικών σχολών.
Με βάση το μικρό αριθμό νέων δόκιμων που θα εισαχθούν ο κ. Δένδιας είπε ότι: «αν λειτουργήσει μία σχολή αυτή θα είναι στη Θράκη», αλλά «δεν θα είναι στο Διδυμότειχο και κάνουμε προσπάθειες να είναι παραπάνω από μία».
Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σχεδιασμός, το υπουργείο προσανατολίζεται στο άνοιγμα της σχολής σε Ξάνθη ή Κομοτηνή ή και στις δύο. Πάντως, τόσο αιρετοί και παράγοντες όσο και οι τοπικές κοινωνίες ελάχιστα έχουν πεισθεί από τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού ότι η μετατροπή των σχολών σε κέντρα κράτησης έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Ε.Δ.  

Ενωμένοι στα μεγάλα και κρίσιμα  


Πρωτόγνωρη για την Ξάνθη είναι η υπερκομματική παρέμβαση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη, με σκοπό την προάσπιση της κοινωνίας μας από ακραία εθνικιστικά στοιχεία που καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή μας.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν όλοι οι νυν βουλευτές, ο π. βουλευτής Σ. Ξυνίδης, οι νομαρχιακές των κομμάτων, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις από το χώρο της εκπαίδευσης, χωρίς να διασαφηνίζεται ποιος υπήρξε ο εμπνευστής αυτής της παρέμβασης, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού έτσι θα διακινδύνευε να αναλωθεί σε μικρότητες, αλλά και σκοπιμότητες το όλο εγχείρημα.
Η Ξάνθη πράγματι πρέπει να σταθεί ως πολιτικές αρχές, αλλά και ως κοινωνία ενωμένη και αμείλικτη απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας και εθνικιστικής ενέργειας που βρήκε πρόσφορο έδαφος σε μία αφορμή για να διαταράξει τα θεμέλια της αρμονικής συμβίωσης στην Ξάνθη. Τις ευθύνες μας τις έχουμε όλοι και ο καθένας χωριστά. Η ενωτική αυτή κίνηση είναι ένα θετικό δείγμα γιατί δείχνει μία πρώτη διάθεση ενεργούς συνδρομής απέναντι στη βία και το ρατσισμό.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…