Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τώρα …τρέχουν για τη ΣΕΚΑΠ

Τώρα …τρέχουν για τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

Πήραν «φωτιά τα μπατζάκια» των πολιτικών μας τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι

Άλλοι θέλουν να την πουλήσουν άλλοι να τη κρατήσουν συνεταιριστική άλλοι να την εξυγιάνουν…το θέμα είναι: Θα προλάβουν;

«Πήραν φωτιά τα μπατζάκια» των πολιτικών του νομού μας στο άκουσμα πως η ΣΕΚΑΠ «πνέει τα λοίσθια», ιδιαίτερα μετά την τελευταία δυσμενέστατη εξέλιξη με την απόφαση της ΑΤΕ να καταγγείλει όλες τις δανειακές της συμβάσεις ύψους 70 εκ. ευρώ που την καθιστά έρμαιο σε κάθε προμηθευτή της που θα θελήσει  να κάνει απαιτητές τις οφειλές της. Πέραν λοιπόν του δεδομένου κοινωνικοοικονομικού προβλήματος που δημιουργεί για την περιοχή μας ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του τελευταίου βιομηχανικού «κάστρου» της περιοχής μας αποτελεί και ένα εξόχως σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για τους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού μας αν θα «σκάσει» στα χέρια τους …Για το λόγο αυτό και  βλέπουμε τελευταία να γίνεται «συνωστισμός» στην εταιρεία από βουλευτές και τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους κομμάτων οι οποίοι έχουν συναντήσεις με στελέχη και εργαζομένους προκειμένου να σχεδιάσουν το πλάνο των κινήσεων τους προς αποτροπή του απευκταίου…

Ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέλει συνεταιριστική
Έτσι την Πέμπτη επισκέφτηκε τη ΣΕΚΑΠ ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ο οποίος και εξέφρασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που συνίσταται στη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα  της ΣΕΚΑΠ ώστε να διατηρηθεί ο κρατικός έλεγχος και στην εξυγίανσή της ώστε να καταστεί βιώσιμη. Ο κ. Ζεϊμπέκ δεσμεύτηκε να αγωνιστεί εντός και εκτός βουλής προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μη κλείσει αυτή η τόσο σημαντική για το νομό μας καπνοβιομηχανία. Απεύθυνε δε την πρόσκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να πραγματοποιήσουν κοινή σύσκεψη για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει άμεσα πολιτική λύση
Μαραθώνιες συζητήσεις είχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Σαλτούρος το απόγευμα της Πέμπτης με τους εργαζόμενους και  το πρωί της Παρασκευή με στελέχη της εταιρείας. Κύριος στόχος αυτών των επαφών είναι να συνεκτιμηθεί η κατάσταση, να του δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες ώστε να καταθέσει ένα ενημερωτικό υπόμνημα για την κατάσταση της εταιρείας προς τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλο καθώς επίσης και προτάσεις για την συνέχιση της λειτουργίας της: «Αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί πάση θυσία το κλείσιμο της ΣΕΚΑΠ και  να βρεθεί μια βιώσιμη λύση άμεσα. Γνωρίζω ότι  ο χρόνος πιέζει γι αυτό και θα κινηθώ άμεσα ενημερώνονται για την κατάσταση τα όργανα και τον πρόεδρο του κόμματος. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σωθεί η ΣΕΚΑΠ είναι μια ιστορική βιομηχανία και ο νομός μας δεν έχει περιθώρια να την χάσει. Αν συμβεί αυτό θα μείνουν μόνο κουφάρια…Θα συνεργαστούμε μ’ όλες εκείνες τις δυνάμεις για να βρούμε λύση. Χρειάζεται πολιτική λύση», τονίζει με έμφαση ο κ. Σαλτούρος. 

Η ΝΔ βλέπει λύση στην πώληση
Η θέση της ΝΔ όπως της εξέφρασε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Σούλα Ιακωβίδου είναι «πώληση το συντομότερο»: «Η επιβίωση της ΣΕΚΑΠ είναι ύψιστης σημασίας θέμα για το νομό μας και  ο μόνος τρόπο για να γίνει αυτό είναι να πωληθεί το συντομότερο χωρίς να θιγούν οι εργαζόμεναι. Χρόνια απραξίας και οι ανεπίτρεπτες λογικές διαχείρισης που επικράτησαν την έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Η τακτική των κρατικοποιήσεων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση. Η μόνη λύση είναι άμεση πώληση…».

Όχι στην πώληση ναι στην εξυγίανση λένε οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες»
«Ψηλά» το θέμα στην ατζέντα τους έχουν το θέμα της ΣΕΚΑΠ και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, συνδέοντάς το άμεσα με την ΑΤΕ για την οποία έχουν αρνητική θέση για τη πώλησή της. Ο πολιτευτής κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου μιλώντας στο «Έ»υποστήριξε ότι η ΣΕΚΑΠ χρειάζεται άμεσα εξυγίανση με χρηματοδότηση από ένα ειδικό Ταμείο σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος και δήλωσε αρνητικός για την πώλησή της: «Αν πωληθεί το βέβαιο είναι ότι μετά από λίγο καιρό θα φύγει. Ο αγοραστής ενδιαφέρεται μόνο για το σήμα της. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Η ΣΕΚΑΠ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία και αν εξυγιανθεί μπορεί να καταστεί βιώσιμη». Στο μεταξύ δήλωση για το θέμα έκανε και ο συντονιστής γραμματέας εργασιακών κοινωνικών θεμάτων και αυτοδιοικητικών υποθέσεων κ. Γιάννη Μανώλης. Ειδικότερα για τη ΣΕΚΑΠ ανέφερε: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ. Θεωρούμε ότι η ΑΤΕ, στην οποία είναι υποθηκευμένα τα 2/3 της αγροτικής γης μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Η δημόσια ΑΤΕ μαζί με τις θυγατρικές της Ε.Β.Ζ, «ΔΩΔΩΝΗ», ΣΕΚΑΠ μπορεί και πρέπει να στηρίξει αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και τον αγροτικό κόσμο. Η συγκυβέρνηση των προθύμων προωθεί το διαχωρισμό της ΑΤΕ σε ένα κομμάτι, που θα αναλάβει όλα τα χρέη και μαζί με αυτά τα περίπου 200 εκατ. Ευρώ που χρωστούν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, το οποίο θα φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού και το άλλο, το υγιές ( χαρτοφυλάκιο δανείων, καταθέσεις δεκάδων δις ευρώ και ακίνητη περιουσία), θα χαριστεί στον ιδιώτη. Η λύση αυτή μας βρίσκει αντίθετους και θα δώσουμε μάχη να μην περάσει»

Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ-ΣΕΚΑΠ-ΔΩΔΩΝΗ.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ-ΣΕΚΑΠ-ΔΩΔΩΝΗ.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου που υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στον αγροτικό τομέα: «Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εποχιακούς και μόνιμους, για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό γενικότερα. Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους απομείνουν προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το λεγόμενο μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορία του. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θα κινδυνέψουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις.
Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέα και την μεταποίηση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστολή Χατζηγκενέ στον πρωθυπουργό για το φοιτητικό επίδομα στους φοιτητές από την ΑΜΘ

Ζητά τα κίνητρα που ισχύουν για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο ΔΠΘ να υποστηρίζουν και τ…