Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στερούν το φάρμακο σε βαριά αρρώστους

Στερούν το φάρμακο σε βαριά αρρώστους

0

Καθυστερούν οι παραγγελίες φαρμάκων στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρείται ο κόσμος

Ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν έχει φαρμακείο αλλά και ο ΕΟΠΥΥ Καβάλας που έχει δεν δίνει… «Ζούμε ένα δράμα» , λέει ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης

Στον καθημερινό «Γολγοθά» που τον καταδίκασε η βαριά αρρώστια έρχεται να προστεθεί και η «πληγή» του ΕΟΠΥΥ που δεν του παρέχει σε καθημερινή βάση όπως απαιτεί η θεραπεία του, το φάρμακο του. Έτσι οι δυο ηλικιωμένοι γονείς του με την αγωνία στην ψυχή δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα να μη λείψει στον 38χρονο γιο τους που υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει 80% αναπηρία, και κινητικά προβλήματα, το φάρμακο!

Καθυστερούν οι παραγγελίες φαρμάκων στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, ένα δράμα που παίζεται καθημερινά τους τελευταίους μήνες και η οικογένεια προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια και εγκαρτέρηση. Αυτά που μας τα αφηγείται η μητέρα, κα Στέλλα αναδεικνύουν όλες τις στρεβλώσεις και την παθογένεια του νέου Οργανισμού Υγείας και πόσο ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους επειδή δεν μπορούν να έχουν έγκαιρα τα φάρμακά τους, ενώ παράλληλα η οικογένειά τους εξαναγκάζεται σε μια ιδιαίτερα επίπονη και ψυχοφθόρο διαδικασία αναζήτησης φαρμάκου.
«Η θεραπεία του γιου μου είναι σε ενέσιμη μορφή σε καθημερινή βάση. Την ένεση μας την χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ μετά από συνταγογράφιση ανά 3 μήνες από τους γιατρούς. Επειδή την χρειάζεται σε καθημερινή βάση εμείς καταθέτουμε 20 μέρες πριν την συνταγή ώστε να γίνει η παραγγελία από το κεντρικά του ΕΟΠΥΥ απ’ όπου έρχεται το φάρμακο και να το έχουμε έγκαιρα προκειμένου να μην διακοπεί ούτε μια μέρα η θεραπεία. Τους τελευταίους όμως μήνες έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί ενώ τα κάνουμε όλα όπως πριν από τα κεντρικά δεν στέλνουν το φάρμακο. Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Απευθυνθήκαμε στον διευθυντή αλλά όπως μας είπαν το πρόβλημα είναι γενικότερο. Προσπαθήσαμε να το προμηθευτούμε από τον ΕΟΠΥΥ Καβάλας που έχει φαρμακείο όμως και από εκεί μας είπαν ότι δεν μπορούν να το στείλουν υπηρεσιακώς στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης. Κι εγώ και άνδρας μου ζούμε με απίστευτη ταλαιπωρία…Απ’ τις 28 Ιουνίου περιμένουμε το φάρμακο και ακόμη δεν έχει  έρθει…».

Ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης δεν έχει φαρμακείο και φαρμακοποιό
Το «Ε» απευθύνθηκε στον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης κ. Νίκο Ιωσηφίδη, ο οποίος και μας δήλωσε ότι πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Στην Ξάνθη δε , σημείωσε ότι είναι πιο έντονο καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει φαρμακείο και όλες οι παραγγελίες έρχονται από τα κεντρικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς: «Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά εμείς απ’ εδώ δε μπορούμε να κάνουμε  τίποτε…Τις παραγγελίες τις κάνουμε κανονικά όμως μας τις καθυστερούν από τα κεντρικά. Δεν έχουμε φαρμακείο. Ζήτησα επανειλημμένως ένα φαρμακοποιό όμως δεν έγινε τίποτε. Τον τομέα των φαρμάκων που έχει μέσο κόστος την εβδομάδα 150.000 ευρώ τον διαχειρίζονται 2 μαίες. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δράματα…Έρχονται καρκινοπαθείς στο τελευταίο  στάδιο και ζητούν τα φάρμακά τους…Ειλικρινά μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι», τονίζει ο κ. Ιωσηφίδης με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…