Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σημείο αιχμής η ματαίωση πρόσληψης συμβούλου στο ΕΒΕ

Σημείο αιχμής η ματαίωση πρόσληψης συμβούλου στο ΕΒΕ

0
eve_07_2012-empros

Νέα διαδικασία με πρόσκληση ενδιαφέροντος μετά από τρεις καταγγελίες στον ΑΣΕΠ

Η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης για τα προγράμματα ΟΠΑΧΧ αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Αντιπαραθέσεις μεταξύ Τσιακίρογλου- Μωραΐτη εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης, παρόλο που η πρόθεση ήταν να διεξαχθεί μία σύντομη συνεδρίαση εξαιτίας της νηστείας των μουσουλμάνων μελών του ΔΣ λόγω του μπαϊράμ.

Συνεργασία με Αναπτυξιακή Ροδόπης για τα ΟΠΑΧΧ
Συναίνεση επιτεύχθηκε στο θέμα της συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Ροδόπης για τα προγράμματα ΟΠΑΧΧ. Όπως σημειώθηκε στο αίτημα συνεργασίας της Αναπτυξιακής Ροδόπης, εξαιτίας των προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Αναπτυξιακή Ξάνθης η Αναπτυξιακή Ροδόπης οφείλει, ως Κεντρική Δομή Υποστήριξης του έργου στηνΑΜΘ, να υποκαταστήσει στις υποχρεώσεις της την Αντένα του νομού Ξάνθης (ΑΝΞΑ) έως την επίλυση των προβλημάτων της, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του Υποστηρικτικού Μηχανισμού για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις) του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2007-2013 στην ΑΜΘ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΡΟ ζήτησε τη συνεργασία του ΕΒΕ Ξάνθης για την παραχώρηση χώρου εντός των γραφείων του για την υποδοχή και διαχείριση των φακέλων ιδιωτικών έργων που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στον Άξονα 3.
Στο πλαίσιο της συνδρομής του ΕΒΕ, ώστε «να μη χαθεί ούτε ένα σεντς» από  τους ξανθιώτες επιχειρηματίες Μωραΐτης και Τσιακίρογλου συμφώνησαν να αποδεχθούν την πρόταση συνεργασίας και να εξεταστεί ο βαθμός που το ΕΒΕ μπορεί να έχει έσοδα από αυτή τη συνεργασία και αν το προσωπικό του ΕΒΕ ή κάποιο νέο πρόσωπο θα αναλάβει τη διαδικασία. Ο κ. Τσακίρογλου στην τοποθέτησή του θέλησε να διευκρινίσει ότι το ΕΒΕ δεν αντικαθιστά την ΑΝΞΑ ως Αντένα, απλά συνδράμει με τη μορφή άτυπης συμφωνίας.

100 ιστοσελίδες σε μέλη από το «Ψηφιακό Επιμελητήριο»
Για την προώθηση της δράσης της δημιουργίας 100 ιστοσελίδων για τα μέλη του ΕΒΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακό Επιμελητήριο» ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης, ο οποίος έδωσε βαρύτητα στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή των επιχειρήσεων ανάμεσα σε 6.500 μέλη. Πρότεινε να υπάρξει κληρωτίδα που θα κληρώσει αναλογικά από κάθε τμήμα του ΕΒΕ. Μαζί θα κληρώσει και 100 επιλαχόντες, σε περίπτωση που κάποιοι δε θέλουν να επωφεληθούν από την παροχή. Η κ. Χρυσούλα Γρηγορίου πρότεινε να εξεταστεί πρώτα πόσοι ενδιαφέρονται, αλλά ο κ. Νίκος Κουστουρίδης εξήγησε ότι λόγω πίεσης χρόνου πρέπει να μην καθυστερήσει η διαδικασία. Συμφωνήθηκε λοιπόν, η κλήρωση να διενεργηθεί την προσεχή Δευτέρα στις 8 μμ παρουσία όσων μελών ΔΣ και ΜΜΕ το επιθυμούν, για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Ο κ. Κουτσουρίδης πρότεινε ακόμη να εξαιρεθούν από την παροχή τα 21 μέλη του ΕΒΕ, όχι για λόγους διαφάνειας αφού πρόκειται για κλήρωση, αλλά για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο περισσότερα μέλη να επωφεληθούν. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή. Τέλος, ο κ. Μωραΐτης έθεσε την προϋπόθεση της οικονομικής τακτοποίησης όλων όσων θα επιλεγούν, καθώς το ΕΒΕ δεν μπορεί και βάσει της νομοθεσίας να παρέχει τις υπηρεσίες του σε μέλη που δεν είναι ταμειακώς εντάξει.

Κόντρα για τη ματαίωση της πρόσληψης συμβούλου
Σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης αποτέλεσε η απόφαση του ΑΣΕΠ να ματαιώσει την πρόσληψη συμβούλου στο ΕΒΕ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε ότι η διαδικασία μπλοκαρίστηκε εξαιτίας τριών ανώνυμων καταγγελιών στον ΑΣΕΠ και κατηγόρησε τον οργανισμό για δημοσιοϋπαλληλίστικη λογική, αφού η αιτιολογία βασίστηκε μόνο στις καταγγελίες και δεν ελέγχθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το Επιμελητήριο Ξάνθης. Επίσης, σημείωσε ότι άλλα τρία επιμελητήρια ακολούθησαν την ίδια διαδικασία και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι και κατά τη συζήτηση του θέματος η παράταξή του μειοψήφισε και γι’ αυτό η εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί μία δικαίωση γι’ αυτούς. Καταδίκασε και ο ίδιος τις καταγγελίες, αλλά προσκόμισε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΕΒΕΑ κ. Βαρδαλά, βάσει της οποίας κρινόταν ως απαραίτητη η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικού με την υπάλληλο που θα πλήρωνε τη θέση.
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε λόγω της μη αποστολής του κειμένου της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς την αντιπολίτευση, ώστε να είναι προετοιμασμένα τα μέλη. Ο κ. Τσιακίρογλου έκανε λόγο για πλήρη αδιαφάνεια, ενώ και ο κ. Ζερζελίδης μίλησε για φωτογραφική προκήρυξη, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος». Ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε επιφανειακές της κατηγορίες Τσιακίρογλου, λέγοντας ότι είναι άνευ ουσίας η κριτική του για το αν υπήρχαν ή όχι έγγραφα στην εισήγηση ή αν τηρήθηκαν οι ημερομηνίες αποστολής του φακέλου της συνεδρίασης, ενώ το ΕΒΕ έχει να αντιμετωπίσει σημαντικότερα θέματα, όπως το παρεμπόριο (!).
Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να οριστεί 3μελής επιτροπή από τη Δ.Ε. για να δρομολογήσει τη νέα διαδικασία.

Δεν έδωσαν στοιχεία για ΟΣΑΑ- Την άλλη φορά για VITO
Έντονα αντέδρασε στην άρνηση του προέδρου να προσκομίσει στοιχεία για τη συνδρομή του ΕΒΕ στο πρόγραμμα ΟΣΑΑ που υλοποιεί ο δήμος ως βασικός εταίρος, ο Σωτήρης Τσιακίρογλου παρότι ήδη είχε σταλεί αίτηση ενημέρωσης εγγράφως στη γραμματεία από τις 22/6. Ο ίδιος τόνισε ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν ώστε και η αντιπολίτευση να μετέχει επικοδομητικά στις προσπάθειες και τις δράσεις που αναλαμβάνει το ΕΒΕ. Ο Στέλιος Μωραΐτης αρνήθηκε να απαντήσει και παρέπεμψε στο δήμο για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι ζητά να μάθει τη συνδρομή του ΕΒΕ ως εταίρου στο πρόγραμμα και άρα ο πρόεδρος πρέπει και έχει αρμοδιότητα να απαντήσει, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν άξονες που μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το ΕΒΕ.
Σχετικά με το δεύτερο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με το VITO, ο κ. Μωραΐτης είπε ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρουσίαση στην επόμενη συνεδρίαση.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…