Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μες τη χαρά οι καταστηματάρχες εστίασης

Μες τη χαρά οι καταστηματάρχες εστίασης

0
restaurant-empros

Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ

Βαθιά «ανάσα» για επαγγελματίες- Εφαλτήριο για τον τουρισμό. «Όσοι ανέβασαν τις τιμές εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ οφείλουν να τις ξαναρίξουν», λέει ο Σ. Τσιακίρογλου

Εξέλιξη που φέρνει βαθιές «ανάσες» και πλατιά χαμόγελα στον κλάδο της εστίασης αποτελεί η εξέλιξη της πρόθεσης μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13%, προκειμένου να αποτραπούν τα «λουκέτα» σε ταβέρνες και εστιατόρια και να δοθεί μία τόνωση στον τουρισμό, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού. Δεδομένη θεωρεί τη μείωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς που μαζί με τα μέλη του ΔΣ επισκέφθηκαν όλα τα κόμματα της κυβέρνησης, προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις και να πείσουν για την αναγκαιότητα της τροπολογίας.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η μείωση-αστραπή
Τελικά, οι εκκλήσεις τους «έπιασαν» τόπο και αναμένεται εντός της εβδομάδας η υλοποίηση της δέσμευσης. Ο κ. Καββαθάς σημείωσε στο «Ε» ότι: «είναι εξαιρετικά απαραίτητη αυτή η μείωση, αφού η συνέχιση της φορολόγησης με το ιλιγγιώδες ποσοστό θα οδηγούσε σε 20.000 «λουκέτα» και απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη μειώθηκαν κατακόρυφα οι τζίροι σε εστιατόρια και ταβέρνες». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι: «θέλαμε να κατανοήσουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε λιγότερα έσοδα και αύξηση της φοροδιαφυγής» και άρα γι’ αυτό αποτέλεσε ένα μέτρο που λειτούργησε αντίστροφα.
Ακόμη, αναφέρει ότι πολλοί επαγγελματίες επέλεξαν την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ για να μην ανεβάσουν τις τιμές με αποτέλεσμα το κόστος να είναι μεγαλύτερο από το κέρδος. Εξάλλου, κανείς δε ν κάνει αύξηση σε άδεια τραπέζια. Πάντως, σε έρευνα που διενεργήθηκε, υπολογίστηκε ότι για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνουν από τους πελάτες καταστήματα εστίασης ή αναψυκτήρια απαιτείται να ξοδεύουν περίπου 119-126 ευρώ», εξήγησε. Πάντως, πρόσθεσε ότι η ΠΟΕΣΕ θα προτρέψει για μείωση των τιμών στα όρια του εφικτού.
Ακόμη, για να περιγράψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τα καταστήματα εστίασης, ανέφερε: «η ταβέρνα που αποτελούσε μία κοινωνική έξοδο, πλέον λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα ιδίως, βλέπουμε περισσότερο ζευγάρια, παρά παρέες ζευγαριών κι αυτό γιατί πολλοί διστάζουν να βγουν με φίλους, μήπως και οι άλλοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα απ’ ότι οι ίδιοι».

Αναθέρμανση στον κλάδο της εστίασης
Για μια πολύ θετική και απαραίτητη εξέλιξη μιλά και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου, η οποία τονίζει ότι θα αναθερμάνει τον κλάδο και θα δώσει μία ώθηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
«Προφανώς διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι η υπερφορολόγηση δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%, αφενός θα υποβοηθηθεί ο τουρισμός και αφετέρου θα κερδίσει το ‘χαμένο έδαφος’ συνολικά ο κλάδος, που ‘μάτωσε’ εξαιτίας του υπερβολικά υψηλού φόρου», αναφέρει ο κ. Τσιακίργλου, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει οι καταναλωτές όταν ευδοκιμήσει αυτή η ρύθμιση να αναμένουν και μειώσεις τιμών στους καταλόγους εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων. «Όσοι ανέβασαν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της φορολογίας οφείλουν τώρα να κατεβάσουν πάλι τις τιμές. Η μείωση εξάλλου δεν είναι μόνο για τον επαγγελματία, αλλά και για τον πελάτη», τόνισε ο ίδιος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …