Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μακριά από τον κίνδυνο του… Δυτικού Νείλου η Ξάνθη

Μακριά από τον κίνδυνο του… Δυτικού Νείλου η Ξάνθη

0
kounoupi_dytikou_neilou-empros

Αιμοληψίες σε ιπποειδή έκανε η Κτηνιατρική Διεύθυνση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μακριά από ζώνη επικινδυνότητας ο νομός μας. Επιφυλακή μόνο για τον Έβρο στην ΑΜΘ

Παρά το γεγονός ότι το μήνα που διανύουμε εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και τα κρούσματα έχουν ήδη ξεπεράσει τα έξι, ο νομός μας δεν συντρέχει προς το παρόν κανένα κίνδυνο και γι’ αυτό δεν έχουν τεθεί και περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη δική μας περιοχή.

Σε ασφαλή ζώνη η Ξάνθη
Η κ. Δέσποινα Μούργου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης αναφέρει ότι η Ξάνθη δε βρίσκεται σε ζώνη επικινδυνότητας, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά η αρμόδια υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την εκτέλεση του έργου των ψεκασμών δίνει βαρύτητα στη σωστή και άρτια εκτέλεσή τους, έτσι ώστε να ελαττώσει όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να προκύψει κάτι στο νομό της Ξάνθης. Άλλωστε, όσο πιο αποτελεσματικό το έργο του ψεκασμού των κουνουπιών, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί και το κουνούπι του Δυτικού Νείλου.

Έλεγχοι στα άλογα
Από την πλευρά της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και ο προϊστάμενος κ. Κώστας Γκαζίνος έχουν προχωρήσει σε αιμοληψίες σε ιπποειδή, στο πλαίσιο προγράμματος που εφαρμόζεται από πέρυσι και περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη πρόληψη και έλεγχο.
Οι αιμοληψίες ξεκινούν κατά τους θερινούς μήνες και θα συνεχίζουν στην Ξάνθη, χωρίς να έχει προκύψει κάτι ανησυχητικό για την κυκλοφορία του ιού στα μέρη μας.

Ζώνες επικινδυνότητας
Ωστόσο, γι’ αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να γνωρίζουν τις ζώνες επικινδυνότητας που έχουν ορίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και τα βασικά μέτρα προστασίας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια, να ποτίζουν κατά τις πρωινές ώρες και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι:

*Επίπεδο επικινδυνότητας 3 (μέγιστος σχετικός κίνδυνος): Δήμος Ευρώτα νομού Λακωνίας
*Επίπεδο επικινδυνότητας 2: Δήμος Ορχομενού και Δήμος Θήβας Βοιωτίας, Δήμος Χαλκιδέων Εύβοιας, Δήμος Μαραθώνα και Δήμος Σαρωνικού Ανατολικής Αττικής, Δήμος Αγιάς Λάρισας.
*Επίπεδο επικινδυνότητας 1: Νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Έβρου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …