Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λύση χωρίς… λύσεις για την ΕΑΠΑΞ

Λύση χωρίς… λύσεις για την ΕΑΠΑΞ

0
eapax_kyriakidis-empros

Οι δύο βασικοί μέτοχοι, δήμος και ΔΕΥΑΞ, αποφάσισαν τη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας στη ΓΣ

Συνάντηση δημάρχου, σωματείου εργαζομένων και των νομικών τους για τη δυνατότητα αγοράς των μετοχών του ΔΠΘ με παράλληλη εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων

Μόνο λύση δεν μπορεί κανείς να πει ότι δόθηκε με τη λύση και εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ που αποφασίστηκε στη ΓΣ της Πέμπτης.
Δύο συζητήσεις παράλληλες έλαβαν χώρα για την τύχη των εργαζομένων της ΕΑΠΑΞ το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ οι εξελίξεις δείχνουν ένα τοπίο θολό ακόμη για το τι τελικά έχει αποφασιστεί να γίνει με την εταιρία και ποια θέση θα κρατήσει ο δήμος της Ξάνθης για τους εργαζομένους της ΕΑΠΑΞ.
Η χθεσινή ημέρα είχε οριστεί για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, μετά την αναβολή που πήρε, λόγω της κατάληψης του κτιρίου από την πλευρά των εργαζομένων στις 29 Ιουνίου.

Οι νομικοί αναλαμβάνουν για την τύχη των εργαζομένων
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Μ. Στυλιανίδη, με τον πρόεδρο του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Δ. Γαλανόπουλο, τη νομική σύμβουλο του σωματείου Λευκή Κιοσέ καθώς και την Έλενα Χατζηλιάδου από τη νομική υπηρεσία του δήμου. Το θέμα που συζητήθηκε βέβαια ήταν η δυνατότητα και οι προσπάθειες να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας των τεσσάρων εργαζομένων της ΕΑΠΑΞ, με προϋπόθεση βέβαια να βρεθεί μία νομική οδός που να διασφαλίζει και τους υπαλλήλους και το δήμο της Ξάνθης.
Ο κ. Γαλανόπουλος επιβεβαίωσε για την πρόθεση του σωματείου να δώσει ως δωρεά στο δήμο τις 50.000 ευρώ για να αγοράσει τις μετοχές από το ΔΠΘ, ώστε να καταστεί μονομετοχική η εταιρία και να ωφεληθεί από τις κείμενες διατάξεις του πρόσφατου σχετικού νόμου για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της νομικού του συλλόγου εκφράστηκε στη συνάντηση η άποψη ότι ο νόμος είναι μεν πολύ πρόσφατος και δεν έχει ερμηνευθεί εκτενώς, ωστόσο καταρχήν θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο να αξιοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι από το δήμο Ξάνθης. Η ίδια θα καταθέσει και εγγράφως στο δήμο τη γνωμοδότησή της επί του θέματος, ώστε να καθοριστούν με περισσότερη σαφήνεια τα επίμαχα σημεία.
Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος των μετοχών του δήμου στην ΕΑΠΑΞ, Δημήτρης Μπένης είχε αναφέρει στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τους εργαζομένους, ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις αναφέρεται μόνο στα χρέη τους και όχι στο προσωπικό.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γαλανόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του θέματος των εργαζομένων και τόνισε ότι ο σύλλογος προτίθεται να πληρώσει τις 50.000 ευρώ, μόνο εφόσον διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων.
Οι δύο νομικές πλευρές θα βρίσκονται σε επαφή για να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Λύθηκε η ΕΑΠΑΞ
Η ΕΑΠΑΞ λύθηκε με τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αλλά το θέμα της εταιρίας φαίνεται να «μπλέκεται» περισσότερο.
Στη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ο δήμος Ξάνθης, που κατέχει το 48%, εκπροσωπούμενος από το Δημήτρη Μπένη και η ΔΕΥΑΞ, που κατέχει το 29%, εκπροσωπούμενη από τον Θωμά Ηλιάδη. Παρών ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλέκος Κυριακίδης. Απόντες ήταν το ΔΠΘ (10%), η Μητρόπολη (5%), η π. ΤΕΔΚ (5%) και το ΕΒΕ (3%).
Η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της εταιρίας είχε παρθεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και ουσιαστικά εκτελέστηκε κατά τη διεξαγωγή της ΓΣ. Η απόφαση ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών.
Πριν τη συνεδρίαση οι μέτοχοι είχαν έντονη συζήτηση με εργαζομένους της ΕΑΠΑΞ που προέρχονταν από τα συνεταιριστικά εργοστάσια και ζητούσαν να μάθουν για το δικό τους μέλλον.
Ωστόσο, για το ζήτημα που προκύπτει σχετικά με το πώς θα γίνουν προσπάθειες για να καταστεί μονομετοχική η ΕΑΠΑΞ, αφού αποφασίστηκε η λύση της, διοίκηση και μέτοχοι ανέφεραν ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση με εξηγήσεις.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…