Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η πιο «περιπετειώδης» ορκωμοσία!

Η πιο «περιπετειώδης» ορκωμοσία!

0
orkomosia_07_2012-empros

Για τους 130 περίπου νέους μηχανικούς που ορκίστηκαν χθες

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των ΠΡΟΚΑΤ, με πολύ κόσμο, πολλά χαμόγελα, αλλά και αφόρητη ζέστη
 
Την πιο… περιπετειώδη ορκωμοσία έζησαν οι φοιτητές της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ που αποφοίτησαν το εαρινό εξάμηνο. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των ΠΡΟΚΑΤ μέσα στην πόλη, καθώς είχε προκύψει πρόβλημα με τον κλιματισμό στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στην πανεπιστημιούπολη, όπου και είθισται να πραγματοποιούνται οι ορκωμοσίες.
Η αίθουσα του αμφιθεάτρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο και αφόρητη ζέστη και πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν από το… προαύλιο στην εκδήλωση. Ωστόσο, οι περίεργες συνθήκες δεν ήταν δυνατό να καλύψουν τα φωτεινά χαμόγελα ευτυχίας και περηφάνιας από τους ίδιους τους νέους μηχανικούς, αλλά και τους γονείς τους.
Στην ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε χθες, ορκίστηκαν 130 περίπου νέοι μηχανικοί, λίγοι περισσότεροι από το μέσο όρο στην Πολυτεχνική που είναι γύρω στα 100 άτομα σε κάθε ορκωμοσία.

Ευχές και συμβουλές από τον πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Στους φοιτητές ευχήθηκαν οι πρόεδροι των πέντε τμημάτων της σχολής που παρίσταντο παραδοσιακά με την τήβεννο. Ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθηγητής Στέφανος Σπάρταλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία, οικονομικά και κοινωνικά και στη θέση των πανεπιστημίων της χώρας σε αυτό το πλαίσιο. Τόνισε την κατάσταση της Παιδείας σήμερα και τη σχέση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έρευνα, σχολιάζοντας ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να απαγκιστρωθεί από την αγορά. Απευθυνόμενος στους γονείς των αποφοίτων σημείωσε: «σας παραδίδουμε επιστήμονες από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που δεν υπολείπεται σε τίποτα έναντι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού». Ακόμη, μιλώντας προς τους νέους μηχανικούς του ΔΠΘ τους είπε χαρακτηριστικά: «αφήνετε πίσω το πιο ευχάριστο κομμάτι της ζωής σας και μπαίνετε στο πιο δημιουργικό», αν και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον περιορισμό των ευκαιριών επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Τέλος, τους συνέστησε «θάρρος και αυτογνωσία» και τους παρακίνησε να ασχοληθούν με τα κοινά γιατί, όπως είπε: «ο τόπος το έχει ανάγκη».

Μία… ιδιότυπη ορκωμοσία με μικρές εντάσεις
Στο βήμα κλήθηκε η πρώτη των πρώτων Ιουλία Τσατσούλη με βαθμό πτυχίου άριστα 8,61 από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Η αριστούχα φοιτήτρια μίλησε για το ωραίο τέλος μιας πορείας και μια νέα αρχή και ευχήθηκε σε όλους καλή σταδιοδρομία. Στη συνέχεια, απήγγειλε τον όρκο των Μηχανικών, ωστόσο μόλις ξεκίνησε δημιουργήθηκε μικρή ένταση στο αμφιθέατρο, καθώς πολλοί γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι κάποιοι φοιτητές βρίσκονται εκτός της αίθουσας γιατί δε χωράνε να μπουν, ενώ ήταν αδύνατο λόγω του κόσμου να βρεθούν κάπου συγκεντρωμένοι. Η τελετάρχης της ορκωμοσίας ζήτησε κατανόηση και συνεχίστηκε η τελετή. Μετά την απαγγελία του όρκου οι φοιτητές προσέρχονταν ανά τμήμα στο βάθρο για να λάβουν το πτυχίο τους.
Ο προαύλιος χώρος γέμισε λουλούδια, ευχές και χαμόγελα, ενώ ακολούθησαν οι καθιερωμένοι καφέδες και γεύματα με φίλους και την οικογένεια.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…