Σε ιδιώτη ο «Ηνίοχος»

0
inioxos-empros

Στο μοναδικό ενδιαφερόμενο κατακυρώθηκε η εκμίσθωση του δημοτικού καταλύματος στα Κομνηνά

12ετής η διάρκεια της μίσθωσης. Τις εργασίες επισκευής θα επιβαρυνθεί ο εκμισθωτής, με όρο τη μη αύξηση του τιμήματος του ενοικίου για 5 χρόνια

Σε ιδιώτη ανατέθηκε κατόπιν φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας η αξιοποίηση του οικοτουριστικού καταλύματος του δήμου Ξάνθης «Ηνίοχος», αφού ο δήμος έκρινε ότι δεν έχει πια τη δυνατότητα να λειτουργεί ο ίδιος με βάση τις οικονομικές απατήσεις και το ανθρώπινό δυναμικό του τη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στα ορεινά του νομού.

Ξανανοίγει ο «Ηνίοχος» στα Κομνηνά
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Δευτέρας και σε αυτή προσήλθε μόνος ένας ενδιαφερόμενος, στον οποίο και κατακυρώθηκε.
Πρόκειται για τη Χριστίνα Παπαδοπούλου που θα αναλάβει τη λειτουργία του καταλύματος με τον Στράτο Γιαννακίδη, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φέρουν «ζωή» και επισκέπτες σε μία μονάδα που παραμένει κλειστή και ερημωμένη εδώ και τρία χρόνια. Το ύψος του ενοικίου ορίστηκε στα 500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η διάρκεια της μίσθωσης σε 12 χρόνια.
Το κόστος των επισκευών που θα απαιτηθούν, κυρίως στο χώρο της πισίνας, θα αναλάβει ο εκμισθωτής, με όρο της μισθωτήριας σύμβασης να μην αυξηθεί το ύψος του ενοικίου για πέντε χρόνια.
Ο χώρος διαθέτει τρία σπιτάκια, πισίνα και αναψυκτήριο.
«Ξεκινάμε, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να δουλέψει», σημείωσαν οι πλειοδότες στη συνεδρίαση και απαντώντας στον προβληματισμό των δημοτικών συμβούλων κατά πόσο θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με τις υποδομές και τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει. «Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται βελτίωση και σκοπός μας είναι να κάνουμε μια επένδυση», πρόσθεσαν οι ίδιοι, αναφέροντας ως ένα πρώτο πρόβλημα που έχουν εντοπίσει την επισκευή στο μηχάνημα ανακύκλωσης του νερού.
Ακόμη, δέχθηκαν τις ευχές όλων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής για καλές δουλειές και μαζί με αυτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μπένης δέχθηκε και το αιχμηρό σχόλιο του Χρίστου Πούλιου για σχέδια τουριστικής προβολής του καταλύματος από την ΕΑΠΑΞ και για τη περιβόητη μελέτη που τελικά ματαιώθηκε από την Επίτροπο. Ο κ. Μπένης περιορίστηκε να απαντήσει ότι για προγραμματισμούς που εμποδίστηκαν από την Επίτροπο δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω ο δήμος.

Προσφυγή κατά Σώκου για οφειλές της ΕΑΠΑΞ
Τρία θέματα τέθηκαν εκτός ημερησίας  στη συνεδρίαση. Από αυτά ενδιαφέρον έχει η προσφυγή που θα ασκήσει ο δήμος Ξάνθης κατά απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει της οποίας ο δήμος Ξάνθης καλείται να πληρώσει το σύνολο του ποσού που οφείλει η ΕΑΠΑΞ για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου του οικονομικού επιθεωρητή ως βασικότερος μέτοχος και ελλείψει αποθεματικών στα ταμεία της εταιρίας.
Το ύψος της οφειλής ανέρχεται στα 4.500 ευρώ. Ωστόσο, από την πλευρά της δημοτικής αρχής εκφράστηκε με ξεκάθαρο τρόπο η πρόθεση να προσβληθεί η απόφαση με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ανώνυμη εταιρία και οι μέτοχοι δεν μπορούν να ευθύνονται για τα χρέη της. Με άλλα λόγια, θα επικαλεστούν ότι ο δήμος δεν νομιμοποιείται να εξοφλήσει την οφειλή. Μάλιστα, ο κ. Μπένης σχολίασε ότι: «δεν είναι τυχαίο, ούτε εν αγνοία τους. Λένε «κι αν πιάσει». Πρόκειται για κάτι τελείως παράλογο». Πάντως, ο κ. Πούλιος και ο κ. Βασιλούδης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για μια ακόμη φορά για το κατά πόσο εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι διατάξεις για τις ΑΕ, εφόσον τη διαχείριση της εταιρίας ασκεί κατά βάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

36 νέοι πλαστικοί κάδοι απορριμμάτων
Συνοπτικά συζητήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης. Ο δήμος αγοράζει 36 πλαστικούς κάδους απορριμμάτων, καθώς και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ακόμη, καταρτίστηκαν οι όροι για την προμήθεια ειδών υγιεινής, υδραυλικών υλικών και οικοδομικών υλικών. Ο κ. Βασιλούδης καταψήφισε την έγκριση και κατακύρωση των 2 πρακτικών δημοπρασίας για τις προμήθειες, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτησή του περί συμφερότερης και χαμηλότερης προσφοράς κατά την κατάρτιση των όρων των διαγωνισμών, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι όροι για τους νέους διαγωνισμούς που τέθηκαν προς έγκριση.
Τέλος, η επιτροπή όρισε το τίμημα καταστήματος 13,20 τμ στην Δημοτική Αγοράς στα 80 ευρώ (+5%) και έδωσε το «οκ» για να προωθηθούν μια σειρά από συντηρήσεις, όπως νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, πινακίδες τροχαίας κ.ά.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…