Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δύο «στρατόπεδα» για την Αναπτυξιακή

Δύο «στρατόπεδα» για την Αναπτυξιακή

0
anaptixiaki-empros

Συμπόρευση δημάρχου Ξάνθης με τους «πράσινους» δημάρχους – μετόχους της Αναπτυξιακής

Μιλά για «πεθαμένη ιστορία» και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με Κοντό – Μωραΐτη
 
Κορυφώνεται η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των μετόχων της Αναπτυξιακής Ξάνθης με αφορμή τα 2,9 εκ. ευρώ που της εγκρίθηκαν και οι μέτοχοι φαίνεται να έχουν χωριστεί σε δύο παρατάξεις. Σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Αναπτυξιακή είναι μια πεθαμένη εταιρεία, και δεν μπορεί σε ορθολογική βάση να ξαναζωντανέψει, μια χαμένη υπόθεση που αφήνει ουρά από χρέη και κανείς δεν έχει τη διάθεση να «βάλει το κεφάλι του στον ντορβά» αφού θα κληθεί να τα πληρώσει αλλά και ενδεχομένως να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες και στην άλλη παράταξη που πιστεύει ότι πρέπει πάση θυσία να μην χαθούν τα λεφτά και ότι είναι εφικτό να ανασυσταθεί και να λειτουργήσει η εταιρεία, χωρίς όμως να έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση (μέχρι στιγμή τουλάχιστον) για το πώς θα υπερπηδηθούν όλες αυτές οι δυσκολίες.  
Οι μεν και οι δε…
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι «πράσινοι»  μέτοχοι –  δήμαρχοι (Τσολακίδης – Χατζηευαγγέλου) αλλά και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης που συμπορεύεται μαζί τους, ερχόμενος μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τον ομοϊδεάτη βουλευτή της ΝΔ κ. Κοντό που υποστηρίζει ένθερμα την επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής και ως φαίνεται υποκινεί όλη την προσπάθεια επανασύστασής της …ρίχνοντας το γάντι στον τ. υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη με την αναφορά του σε «αόρατο χέρι» που έκοβε τα προγράμματα της Αναπτυξιακής και ήθελε να την κλείσει.  Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης που δήλωσε εξ’ αρχής αντίθετος με την εκκαθάριση και τη λύση της εταιρείας αναλαμβάνοντας μάλιστα μια σειρά πρωτοβουλίες, έχοντας στο πλευρό του και τον εκπρόσωπο της ΕΑΣ κ. Δαδαλιάρη ενώ στην προσπάθεια αυτή συνεπικουρούν και ο πρώην πρόεδρος κ. Λύρατζης και το μέλος της πρώην διοίκησης κ. Αγκόρτσας που  – σύμφωνα με πληροφορίες –  ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά τον μετόχων και κατά παντός τρίτου που  ευθύνεται για την μη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για διορισμό διοίκησης από το Πρωτοδικείο σύμφωνα  με την απόφαση της γενικής συνέλευσης  (Ιούνιος 2011), υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη απορρόφησης κοινοτικών προγραμμάτων και άρα μη εξόφληση των οφειλών της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο,  το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους.  
Συμπόρευση Στυλιανίδη με τους «πράσινους» – μετόχους
Έτσι ο δήμαρχος Ξάνθης φαίνεται ανένδοτος να συζητήσει οποιαδήποτε προοπτική επαναλειτουργία της εταιρείας και όπως δήλωσε στο «Ε» θα απαντήσει  δι’ επιστολής χωρίς να παρευρεθεί στη σύσκεψη  που έγινε με πρωτοβουλία Μωραΐτη. Είπε δε με νόημα: «Εγώ τζάμπα μάγκας δεν είμαι και ούτε λειτουργώ με αναχρονιστικές μικροπολιτικές αντιλήψεις. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για μια πεθαμένη εταιρεία με εκατομμύρια χρέη. Δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα ούτε εγγυητική από τις τράπεζες για να λειτουργήσει τα προγράμματα. Πρέπει να πληρωθούν τα χρέη της…Όλα τ’ άλλα είναι εκ του περισσού και λέγονται με επιπολαιότητα…», δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης  ρίχνοντας το γάντι σε Μωραΐτη και Κοντό και κάνοντας διακριτούς τους λόγους που τον φέρνουν στην αντίπερα όχθη.  
Συμπόρευση Μωραϊτη με Κοντό
Απ’ την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης επιμένει ότι οι μέτοχοι πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους επαναλαμβάνοντας ότι όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει συνεργασία ενώ υπεραμύνθηκε της άποψης του κ. Κοντού για το «αόρατο χέρι», που ευθύνεται για την υπερίσχυση της επιλογής να κλείσει και όχι να στηριχθεί η εταιρεία.  Παρά ταύτα δεν φαίνεται διατιθεμένος να αποδεχτεί την προσφορά του δήμαρχου Ξάνθης που δήλωσε στο «Ε» (ρεπορτάζ της Παρασκευής) ότι χαρίζει τις μετοχές του στο ΕΒΕ: «Μοναδική μας φιλοδοξία είναι με τις προσπάθειές μας να μην χαθούν τα χρήματα απ’ τον νομό. Ας βάλουν όποιον θέλουν επικεφαλής. Αν οι μέτοχοι δεν προσέξουν και χαθούν τα λεφτά έχουν μπλέξει πολιτικά…Θα λογοδοτήσουν στην τοπική κοινωνία. Κι αν φοβούνται να μην μπλέξουν και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες  τους λέω ότι κανείς αν δεν έχει κλέψει δεν έχει να φοβάται τίποτε και αν φοβάται να μην μπλέξει να μην έμπαινε στη διαδικασία να εκτεθεί πολιτικά».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …