Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ζούγκλα» στα εργασιακά του νομού

«Ζούγκλα» στα εργασιακά του νομού

0
anergoi-empros

Το 80% των εργαζομένων έχουν υποστεί μειώσεις μισθών έως και 32% μέσω ατομικών συμβάσεων

Μόνο δύο βιομηχανίες κράτησαν τους μισθούς. Σε «άνθηση» η «μαύρη» εργασία σε νομό και περιφέρεια. Υποστελεχωμένη η Επιθεώρηση  Εργασίας

«Ζούγκλα» επικρατεί στην αγορά εργασίας στον νομό μας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας το 80% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του νομού,  έχουν υποστεί μειώσεις έως και 30% στο μισθό τους μέσω των ατομικών συμβάσεων! Ο αντεργατικός νόμος με τη βούλα της Τρόικας που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση «έλυσε» τα χέρια των εργοδοτών που πλέον υπό το φόβο της απόλυσης μπορούν να εξαναγκάζουν τους εργαζομένους σε ατομικές συμβάσεις με συρρίκνωση κατά το δοκούν των μισθών τους!

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της Επιθεώρησης εργασίας Ξάνθης
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι δύο μόλις υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης να ελέγχουν και να επικυρώνουν ατομικές συμβάσεις. Όπως μας πληροφορεί η προϊσταμένη κα Νικάκη οι ατομικές συμβάσεις είναι σε ημερήσια διάταξη φτάνοντας έως και  τις 100 την μέρα. Μόνο 2 μεγάλες βιομηχανίες του νομού απέμειναν ως τελευταίες των… Μοϊκανών που κράτησαν τους μισθούς των εργαζομένων τους στα προηγούμενα επίπεδα. Σ’ όλες τις άλλες είτε υπάρχει πρόβλημα είτε όχι επαφίεται στον εργοδότη ν’ αποφασίσει και ο εργαζόμενος αν δεν θέλει να μείνει άνεργος υποχρεώνεται να το δεχτεί. Σύμφωνα με την κα Νικάκη κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις έγιναν πέρσι ενώ φέτος «ανθούν» οι ατομικές ιδιαίτερα μετά την λήξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας που ούτως ή άλλως προβλέπει μειώσεις της τάξης του 22% για τους παλαιούς και 32% για τους νέους εργαζόμενους. Η «άνθηση» των ατομικών συμβάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι …συμφέρουν πιο πολύ στους εργοδότες αφού οι μειώσεις μισθών είναι μεγαλύτερες. 

Τα στοιχεία στην Περιφέρεια
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με το διευθυντή της τοπικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης, Δημήτρη Κυρούση, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2012, υπογράφηκαν 33 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν 985 άτομα, ενώ άλλοι 2.399 εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Όπως είπε ο κ. Κυρούσης, στις επιχειρησιακές συμβάσεις ο μέσος όρος μείωσης των μισθών των εργαζομένων έφτασε το 23%, ενώ στις ατομικές το 35%.

«Ανθεί» και η «μαύρη εργασία» Υποστελεχωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας
Το ένα φέρνει τ’ άλλο και η καταβαράθρωση των μισθών οδηγεί στην άνθηση του φαινομένου της μαύρης εργασίας καθώς λειτουργούν με αλληλένδετη και παράλληλη σχέση γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει έσοδα και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την αύξηση της «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας στο νομό μας επιβεβαιώνει τόσο η κα Νικάκη όσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης επισημαίνοντας και οι δύο την ανάγκη στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, πάγιο αίτημα και μόνιμη επωδός του Ε.Κ. Ξάνθης προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια που όμως δεν έχει ικανοποιηθεί: «Πώς να κάνει ελέγχους η Επιθεώρηση Εργασίας όταν έχει μόνο δύο άτομα. Τόσες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και ενώ αποτελεί πάγιο αίτημά μας να στελεχωθεί η υπηρεσία αυτό δεν έχει γίνει και είναι σε βάρος των εργαζομένων που μένουν απροστάτευτοι», επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Ίδια εικόνα και στην περιφέρεια 
Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας, εκρηκτικούς ρυθμούς ακολουθεί η αύξηση της «μαύρης» εργασίας, «καλπάζουν» η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις με διάφορες δικαιολογίες χρωστούν αρκετούς μήνες δεδουλευμένων σε εργαζομένους τους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από διάφορες περιοχές, σχεδόν ένα στα τρία άτομα παραγωγικής ηλικίας σήμερα δεν έχει εργασία, ενώ τα χρωστούμενα από τα δεδουλευμένα σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν τους έξι ή τους εφτά μήνες και σε κάποιες άλλες ακόμη και τον ένα χρόνο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…