Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Μήλο της Έριδος» το γήπεδο της Χρύσας

«Μήλο της Έριδος» το γήπεδο της Χρύσας

2
gipedo_xrysas-empros

Τρεις ομάδες ζητούν τη χρήση του όμως η «Αναγέννηση Π. Χρύσας» είναι αυτή που μένει… εκτός

Καταγγέλλουν το Δήμο Ξάνθης για μεροληπτική στάση – Μέχρι τον Υφυπουργό αθλητισμού θα φτάσει το ζήτημα για να βρεθεί λύση        

Μία περίεργη υπόθεση προκύπτει από την καταγγελία του ποδοσφαιρικού σωματείου «Αναγέννηση Π. Χρύσας», η διοίκηση του οποίου καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι αν και εδρεύει στην Π. Χρύσα, ο Δήμος Ξάνθης και η ομάδα «Ατρόμητος» Χρύσας αρνούνται να τους παραχωρήσουν το γήπεδο που βρίσκεται στο προάστιο της πόλης κι έτσι αναγκάζονται να αγωνίζονται σε γήπεδα που βρίσκονται εκτός πόλης (Διομήδεια, Πετεινός), γεγονός που επιφέρει μεγάλη οικονομική και όχι μόνο ζημιά και επιπλέον ταλαιπωρία στο ερασιτεχνικό σωματείο της Π. Χρύσας.  
Από την ίδρυση του σωματείου στο πρόβλημα με το γήπεδο  
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Αθλητικό Μορφωτικό Σωματείο «Αναγέννηση Π. Χρύσας» και την οποία υπογράφει ο νυν πρόεδρος Κιρ Αλή Μουμίν, η ίδρυση του έγινε το 2002.
Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας: «Από την ίδρυση μέχρι και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η ποδοσφαιρική ομάδα δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ξάνθης και ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό ήταν η αρνητική στάση των τότε διοικούντων του Ατρόμητου Χρύσας στο θέμα της παραχώρησης του γηπέδου και σ’ εμάς έστω και σαν δεύτερη ομάδα. Εξαιτίας αυτής της αρνητικής στάσης που έτυχαν οι τότε διοικούντες του σωματείου μας δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με το θέμα του γηπέδου και απλώς προτίμησαν να μη συμμετέχουν στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Ξάνθης».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει: «Από το καλοκαίρι του 2011 και αφού ανέλαβαν καθήκοντα οι σημερινοί διοικούντες της Αναγέννησης Π. Χρύσας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τακτοποιήσανε τις όποιες εκκρεμότητες εκτός από το θέμα του γηπέδου επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζανε αν θα συμμετείχε η ομάδα ή όχι στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας και όταν ενημερωθήκανε πως θα συμμετέχουνε κανονικά τότε πλέον ήταν αργά, διότι το γήπεδο της Χρύσας είχε παραχωρηθεί σε μια άλλη ομάδα. Το πρόβλημα του γηπέδου για την προηγούμενη σεζόν λύθηκε χάρη στην καλή πίστη των παραγόντων του Άρη Πετεινού που παραχώρησαν την χρήση του γηπέδου τους, για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας.
Το πρόβλημα του γηπέδου, είχε λυθεί μόνο ως προς τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις, εξακολουθούσε όμως να υφίσταται το πρόβλημα γηπέδου για τις προπονήσεις. Έπειτα από πάρα πολλές επαφές καταλήξαμε σε συμφωνία με τους παράγοντες της Αθλητικής Ένωσης Σαμακώβ, οι οποίοι δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν για δύο προπονήσεις την εβδομάδα, τη χρήση του Γηπέδου που βρίσκεται στα Διομήδεια Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης. Κατά την διάρκεια λοιπόν της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε δυο φορές την εβδομάδα από την Π. Χρύσα στη Διομήδεια (απόσταση 7,5 χλμ. περίπου) τους αθλητές (32 αθλητές, η πλειοψηφία αυτών, κάτω των είκοσι ετών και όλοι τους κάτοικοι της Π. Χρύσας) προκειμένου να προπονηθούν. Κάποιος που ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καταλαβαίνει την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι παράγοντες αλλά πολύ περισσότερο οι αθλητές της ομάδος μας την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο».  
Μόνιμη άρνηση για τη χρήση του γηπέδου  
Αν και το ζήτησαν αλλεπάλληλες φορές, η άρνηση που δεχόταν οι διοικούντες της Π. Χρύσας για την παραχώρηση του γηπέδου ήταν μόνιμη. Έτσι, όπως καταγγέλλει η διοίκηση της «Αναγέννησης»: «Προς αποφυγή της παραπάνω αναφερόμενης ταλαιπωρίας ενόψει της σεζόν 2012-2013, μιλήσαμε αλλεπάλληλες φορές με τους διοικούντες της ΕΠΣ αλλά και του Δήμου Ξάνθης για την παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου της Χρύσας και στο σωματείο μας.
Μετά την λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012 ενημερώσαμε τους διοικούντες του Αθλητικού Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας» για την πρόθεση μας να ζητήσουμε από το Δήμο Ξάνθης, στον οποίο ανήκει η κυριότητα του Γηπέδου της Χρύσας, την χορήγηση της χρήσεως του εν λόγω γηπέδου και στο σωματείο μας. Η απάντηση των διοικούντων του σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας» δια του προέδρου του (τουλάχιστον με αυτή την ιδιότητα μας παρουσιάστηκε), ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν η εξής: «Θα κάνουμε το παν για να μη σας παραχωρηθεί το γήπεδο». Επίσης μας δήλωσαν πως ακόμα και να μας παραχωρηθεί το γήπεδο για αγωνιστική χρήση δεν θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τις προπονήσεις μας εκεί και επίσης πως δεν θα έχουμε δικαίωμα χρήσης των αποδυτηρίων. Όλες αυτές οι δηλώσεις, για ένα γήπεδο η κυριότητα του οποίου ανήκει στον Δήμο Ξάνθης και που απλώς έχει παραχωρηθεί η χρήση του, στον Ατρόμητο Χρύσας.
Εμείς δίχως να πτοηθούμε από την αρνητική αυτή στάση των παραγόντων του «Ατρόμητος Χρύσας» και γνωρίζοντας τους κανονισμούς Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, καταθέσαμε στις 31-5-2012 μια αίτηση με την οποία ζητήσαμε να παραχωρηθεί και στο σωματείο μας η χρήση του γηπέδου της Χρύσας.
Στις 19-6-2012 απαντητική επιστολή η οποία υπογράφεται από τον κ. Σπυριδόπουλο (Δημοτικός Σύμβουλος), ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι και Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και πρώην Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας», ανέφερε τα παρακάτω: 1) «Το γήπεδο ήδη έχει παραχωρηθεί στο Αθλητικό Σωματείο «Ατρόμητος Χρύσας». 2) «Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Κανονισμού Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, θα πρέπει να συνεργαστείτε με το σωματείο του Ατρομήτου Χρύσας έτσι ώστε να πάρετε την έγγραφη συγκατάθεση τους». Δηλαδή, με άλλα λόγια ο κ. Σπυριδόπουλος  εκχωρούσε (δίχως βέβαια να έχει δικαίωμα σε κάτι τέτοιο) την αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Ξάνθης στο σωματείο του Ατρομήτου Χρύσας, το οποίο έχει μόνο την χρήση του Γηπέδου και όχι την κυριότητα αυτού.  
Αναγέννηση Π. Χρύσας: «Ενέργεια άδικη προς το σωματείο μας»  
Ολοκληρώνοντας την καταγγελία τους οι διοικούντες του σωματείου από την Π. Χρύσα αναφέρουν:
«Καταθέσαμε εκ νέου αίτηση στις 5-7-2012 με την οποία επαναλαμβάναμε το αρχικό μας αίτημα. Συγχρόνως  μιλήσαμε με τον Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη αλλά και με τον αντιδήμαρχο κ. Μπένη και τους ενημερώσαμε για  όσα είχαν προηγηθεί.
Στις 19-7-2012 όμως, λάβαμε επιστολή από το Δήμο Ξάνθης, που υπογραφόταν και πάλι από τον κ. Σπυριδόπουλο και με την οποία μας ενημέρωνε ότι το γήπεδο της Χρύσας έχει παραχωρηθεί ως έδρα στο ποδοσφαιρικό σωματείο «Ατρόμητος Χρύσας» καθώς επίσης και στο ποδοσφαιρικό σωματείο «Εθνικός Κιμμερίων».
Επειδή από τις επαφές που είχαμε με τους παράγοντες του σωματείου «Εθνικός Κιμμερίων», μάθαμε πως αυτοί ζητήσανε από το Δήμο Ξάνθης το γήπεδο της Ασπίδας Ξάνθης αλλά ο ίδιος ο κ. Σπυριδόπουλος τους πρότεινε το γήπεδο της Χρύσας, δίχως να λάβει υπ’ όψιν τις αιτήσεις του σωματείου μας.
Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Σπυριδόπουλου, ο οποίος ως υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης αλλά πολύ περισσότερο ως πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ξάνθης, όφειλε να ενεργήσει με διαφορετική αντίληψη και αντιθέτως προχώρησε σε μια ενέργεια πέρα για πέρα άδικη, εχθρική απέναντι στο σωματείο μας και το πιο σημαντικό απ’ όλα δείχνει πως ο ίδιος δεν διατηρεί την ουδετερότητα που θα έπρεπε απέναντι στα υποτίθεται ισότιμα μέλη της Ένωσης.
Επειδή ο κοινός νους δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός της μη παραχώρησης του συγκεκριμένου γηπέδου στην ομάδα που εδρεύει στον τόπο που βρίσκεται το παραπάνω γήπεδο αλλά  σε μια άλλη ομάδα που εδρεύει σε απόσταση 5.5 χλμ. περίπου απ’ αυτό, δηλαδή στα Κιμμέρια Ξάνθης.
Επειδή η μη παραχώρηση του γηπέδου της Χρύσας στην ομάδα μας αποτελεί μια κατακριτέα και αυθαίρετη ενέργεια, που μας θυμίζει αντιλήψεις άλλων εποχών.
Επειδή θα πρέπει επιτέλους όλοι οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν πως η Π. Χρύσα ανήκει στο Δήμο Ξάνθης και οι κάτοικοι της δικαιούνται ίση μεταχείριση με όλους  τους υπόλοιπους δημότες.
Επειδή η ενέργεια αυτή του κ. Σπυριδόπουλου, αντίκειται στο καταστατικό της ΕΠΣ Ξάνθης σύμφωνα με το οποίο: «Η Ε.Π.Σ. Ξάνθης απέχει από οποιασδήποτε μορφής διάκριση εναντίον χώρας, προσώπου ή ομάδας προσώπων εξ’ αιτίας της εθνικής προέλευσης, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, της πολιτικής ή οποιουδήποτε άλλου λόγου. Κάθε επιδεικνυόμενη συμπεριφορά τέτοιου είδους στο ποδόσφαιρο, τιμωρείται με ποινές αποκλεισμού ή αποπομπής».
Επειδή η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στο έργο των παραγόντων του σωματείου μας, των οποίων ο μοναδικός σκοπός τους είναι να απομακρύνουν τους νέους από τις κακές συνήθειες και να τους τραβήξουν στον αθλητισμό.
Καταγγέλλουμε την παραπάνω κακόπιστη ενέργεια η οποία αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος και παράβαση καθήκοντος, καλούμε τους αρμόδιους να διορθώσουν αυτή την εσφαλμένη ενέργεια τους, μέχρι τέλος Ιουλίου, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του γηπέδου έτσι ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδος μας και δηλώνουμε ότι θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα εναντίον τους για την προάσπιση και διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων του Σωματείου μας».
Να σημειώσουμε τέλος ότι η καταγγελία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Ιωαννίδη, τη Γ.Γ. Αθλητισμού, την ΕΠΟ και όλους του τοπικούς φορείς.  
Ν. Σπυριδόπουλος: «Έχω ζητήσει συνάντηση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές για να βρεθεί λύση»  
Σε ερώτηση του «Ε» προς τον κ. Νίκο Σπυριδόπουλο σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ξάνθης απάντησε:
Ν.Σ.: «Οι παράγοντες της «Αναγέννησης Π. Χρύσας» ζήτησαν τη χρήση του γηπέδου της Χρύσας για 1 έτος όμως υπήρξε αντίδραση από τον Ατρόμητο Χρύσας επειδή είναι η ομάδα που συντηρεί το γήπεδο. Επίσης ήδη το χρησιμοποιούσε και ο Εθνικός Κιμμερίων και δεν μπορούσε να μπει και 3η ομάδα. Από την πλευρά μου έκανα προσπάθειες για να τα βρουν οι δύο ομάδες και περιμένω την απάντηση τους για συνάντηση από κοινού όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν έγινε καμία διάκριση εις βάρος κάποιας ομάδας».
Σε ερώτηση μας για το… παράλογο της υπόθεσης, του να αγωνίζεται δηλαδή στο γήπεδο της Χρύσας μία ομάδα που εδρεύει μερικά χλμ. μακριά (Εθνικός Κιμμερίων) και όχι μία από την περιοχή (Π. Χρύσα), ο κ. Σπυριδόπουλος απάντησε: «Το λογικό είναι να αγωνίζονται στο εν λόγω γήπεδο οι δύο ομάδες του συνοικισμού Χρύσας. Όμως επειδή ενδεχομένως υπάρξουν προστριβές και έντονες διαφωνίες και προκειμένου να αποφύγουμε εντάσεις καλό είναι να βρούμε την πιο δίκαιη λύση με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών».  
Καμία απάντηση από «Ατρόμητο Χρύσας»  
Το «Ε» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του Ατρόμητου Χρύσας κ. Νικόλαο Κότσογλου για τη δική του τοποθέτηση σχετικά με το θέμα. Ο κ. Κότσογλου ωστόσο ανέφερε ότι ο ρόλος του στο προεδρείο είναι τυπικός και προσπαθεί μόνο να συνεισφέρει στα οικονομικά της ομάδας και κατέχει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. τυπικά. «Δεν θέλω να εμπλακώ σε τέτοιου είδους διενέξεις. Εγώ θέλω μόνο να προσφέρω λόγω της αγάπης μου στην ομάδα. Δεν ήμουν παρών σε κάποια κουβέντα σχετικά με το ζήτημα» δήλωσε στο «Ε» ο κ. Κότσογλου. Παράλληλα από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι αυτή τη στιγμή τον Ατρόμητο Χρύσας κατά κάποιο τρόπο διοικούν ορισμένοι παίκτες της ομάδας χωρίς να μπορέσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με κάποιον από αυτούς.    

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Ασημένιες οι Κορασίδες της Ασπίδας Ξάνθης!

Πήρε το πρωτάθλημα ο Αστέρας Καβάλας Ο Αστέρας Καβάλας είναι ο πρωταθλητής στην κατηγορία …