Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τα «παράπονά τους» … στους δημάρχους

Τα «παράπονά τους» … στους δημάρχους

0
anaptyxiaki_1-empros

Πρωτοβουλία των βουλευτών Κοντού – Ζεϊμπέκ να συναντήσουν τους δημάρχους – μετόχους της Αναπτυξιακής για να βρεθεί λύση να μην χαθούν τα λεφτά

Σύσκεψη για την Αναπτυξιακή χωρίς τους βασικούς της μετόχους …
Επίθεση Κοντού κατά Ξυνίδη

Με απόντες τους βασικούς μετόχους της Αναπτυξιακής, τους  δημάρχους, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για την Αναπτυξιακή κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη, την Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα. Στη σύσκεψη που έγινε χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, συμμετείχαν οι δύο εκ των τριών βουλευτών οι κύριοι, Κοντός (ΝΔ), και Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο κ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ) απουσίαζε λόγω ανειλημμένων του υποχρεώσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που τον υποχρέωσαν να παραμείνει στην Αθήνα, όπως ο ίδιος αιτιολογήθηκε δι’ επιστολής του. Επιστολή όμως απέστειλαν και οι δήμαρχοι και στην οποία αναφέρθηκε ακροθιγώς και με ελαφρά ειρωνικό τρόπο ο κ. Μωραϊτης, την οποία δεν κοινοποίησαν στον Τύπο παρότι αρχικά είπαν ότι θα το πράξουν. Αυτό τον τρόπο επέλεξαν για να δείξουν την απροθυμία τους και την αρνητική τους διάθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανασύστασης της εταιρείας για την οποία πριν 3 μήνες έδωσαν τη χαριστική βολή αποφασίζοντας λύση και εκκαθάριση. 

Συνάντησαν «τοίχο» από τους δημάρχους…
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τους υπόλοιπους μετόχους ο εκπρόσωπος των μετόχων της ΕΑΣ κ. Δαδαλιάρης, του Αλιευτικού συνεταιρισμού κ. Μπαλάσης, ο πρώην πρόεδρος κ. Λύρατζης και πρώην αντιπρόεδρος κ. Αγκόρτσας, ενώ επίσης ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλιαμπάκας, υπηρεσιακός παράγοντας της εταιρείας (λογιστής), ενώ για λίγο παρακολούθησε τη συζήτηση και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο ΕΒΕ κ. Τσιακίρογλου. Η σύσκεψη κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και εξερχόμενοι έκαναν δηλώσεις οι  δύο βουλευτές καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραϊτης. Χαρακτηριστικό των δηλώσεων τόσο του κ. Κοντού όσο και του κ. Μωραϊτη ήταν ότι μπρος στον «τοίχο» που συνάντησαν από τους δημάρχους έκαναν μια στροφή επί των αρχικών θέσεών τους και πλέον δεν μίλησαν για επανασύσταση της εταιρείας αλλά προσδιόρισαν ως βασικό ζητούμενο να βρεθεί μια λύση κατόπιν συνενεονήσεως με τους δημάρχους ώστε να μην χαθούν τα εγκεκριμένα χρήματα (2,9 εκ. ) του Leader και του Leader Αλιείας καθώς και άλλα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν με την νέα προγραμματική περίοδο. Μάλιστα φάνηκαν να αποδέχονται ως λύση να αναλάβει η ΕΠΑ αν έχει διαχειριστική επάρκεια τα προγράμματα αλλά όχι η Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Κοντός κατά Ξυνίδη
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντός που δεν έκρυψε την ενόχληση του για τη στάση των δημάρχων τόνισε δε με έμφαση ότι αν αναλάβει η Αναπτυξιακή Ροδόπης το Leader της Ξάνθης θα χαθεί από τα χρήματα ένα σημαντικό κομμάτι για την τεχνική βοήθεια που διαφορετικά θα μπορούσε να δοθεί στους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Ξάνθης που δούλεψαν για το πρόγραμμα. Παράλληλα δε εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Σωκράτη Ξυνίδη χωρίς να τον κατονομάζει λέγοντας ότι: «Ένας άνθρωπος ήταν αυτός που επί 2,5 χρόνια πήγε την Ξάνθη τόσο πίσω όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε και τώρα τρέχουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Εκείνο που λέω εγώ είναι ότι εμείς όλοι οι Ξανθιώτες θα τα συμμαζέψουμε αυτά δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος συμπλέει με ποιον.  Αυτό που λέω εγώ είναι να ψάξουμε να βρούμε όχι τι μας χωρίζει αλλά τι μας ενώνει και να πατήσουμε σ’ αυτά για να πάμε μπροστά».

Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…
Αναφορικά με την έκβαση της σύσκεψης η ομόφωνη απόφαση των βουλευτών και των άλλων συμμετεχόντων ήταν να καταργήσουν την ιεραρχία οι βουλευτές(μπρος το καλό της Ξάνθης) και να επιδιώξουν οι ίδιοι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δημάρχους θέτοντας ένα προς ένα τα ζητήματα: «Οι δήμαρχοι δεν ήρθαν …δικό τους θέμα…Είπαμε λοιπόν ότι παρ’ όλο ότι στην ιεραρχία είμαστε …πάτω απ’ αυτούς θα πάμε να τους δούμε και εγώ και ο κ. Ζεϊμπέκ. Θα επιδιώξουμε  επαφή με κάθε δήμαρχο χωριστά ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σύγκλιση στόχων και απόψεων για να μπορέσουμε να τρέξουμε τα προγράμματα. Είναι μείζον θέμα για την περιοχή και ξεκινάμε από το δεδομένο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες για την Ξάνθη. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κυνηγήσουμε. Έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες, οι μεταποιητές, οι έμποροι,  έχει ανάγκη ο τόπος από επενδύσεις και μεις δεν μπορούμε να διώχνουμε επενδύσεις
Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στην απορρόφηση των προγραμμάτων και των πιστώσεων που μας δίνει η Ε.Ε. Δεν ήρθαμε να επιβάλλουμε τη λειτουργία ή μη της Αναπτυξιακής αλλά να συμβάλουμε στο να γίνουν οι απορροφήσεις αυτών που έχουμε ήδη και αυτά που θα διεκδικήσουμε να πάρουμε», τόνισε ο κ. Κοντός υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρχει εργαλείο απορρόφησης θα χαθούν τα λεφτά ή θα πάνε σ’ άλλους νομούς.  Και ο κ. Ζεϊμπέκ ενστερνίστηκε την άποψη αυτή σημειώνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό για το νομό μας να μην χαθούν αυτοί οι πόροι. Εμείς ενημερωθήκαμε από το Επιμελητήριο, πήραμε μια ομόφωνη απόφαση με τον κ. Κοντό να επισκεφτούμε τους δημάρχους . απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην χαθούν αυτά τα λεφτά απ’ το νομό μας».
«Αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά να βρεθεί ένας τρόπος με την παρέμβαση των βουλευτών μας να μην χαθούν τα χρήματα γιατί αν δεν βρούμε τρόπο να τα πάρουμε θα πάνε σ’ άλλους νομούς και  μεις θα χτυπάμε παλαμάκια…», είπε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Μωραΐτης ρίχνοντας παράλληλα και  τα …καρφιά του για την στάση των δημάρχων: «Οι δήμαρχοι μας έστειλαν μια επιστολή και μας λένε ότι μας χαρίζουν τις μετοχές και μας λένε ότι κακώς κάλεσα όλους τους φορείς γιατί το ΕΒΕ είναι μικρός φορέας Αυτό το παραβλέπω…».

Αποστάσεις παίρνει ο Σαλτούρος
Τέλος ο κ. Σαλτούρος στην επιστολή του αφού αναφέρει ότι στην βούληση των οργάνων της διοίκησης της εταιρεία ουδείς «εξωτερικός παράγοντας» μπορεί να νοθεύσει ή να μεταβάλλει καταλήγει ωστόσο: «Αν όμως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης έχει πράγματι σοβαρούς λόγους και ανησυχίες για κάποιο θέμα και επιθυμεί επικοινωνία με τους βουλευτές του νομού θα ήταν καλύτερα να ζητήσει συνάντηση μ’ αυτούς. Όσον αφορά εμένα ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης μπορεί να ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί μου και να μου εκθέσει τις απόψεις του». Τουτέστιν, εύσχημα ο κ. Σαλτούρος δεν αναφέρεται πουθενά στην επιστολή του ότι   συναινεί να συμμετέχει μαζί με τους άλλους βουλευτές στις επαφές που θα έχουν με τους δήμαρχους.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …