Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Κοσμογονία

Κοσμογονία

0
paralia_magganon-empros

Πρωτόγνωρη επισκεψιμότητα γνωρίζουν οι παραλίες του Νομού μας. Τα Σαββατοκύριακα ιδιαίτερα γίνεται το αδιαχώρητο. Της παραλίας, που λέμε στη νεοελληνική.
Πλήρης δικαίωση όλων εκείνων των επαγγελματιών, νέων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που πάλεψαν με θεούς και δαίμονες, πάνω από δέκα χρόνια, τα κατάφεραν, δίνοντας την πιο ευχάριστη νότα στο γκρίζο των καιρών. Όλοι όσοι έμαθαν να «ακουμπάνε» στα έτοιμα, στα επενδυτικά προγράμματα, στις παροχές, στις επιδοτήσεις, ας τους έχουν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.
Όταν ξεφύλλιζε κανείς τις εγκυκλοπαίδειες πριν από είκοσι – τριάντα χρόνια και ανέτρεχε σε στοιχεία για την Ολλανδία, διάβαζε την προμετωπίδα: «Ο θεός έφτιαξε την Γη και οι Ολλανδοί την δική τους χώρα». Κι αυτό γιατί σε κάθε φουσκοθαλασσιά, τα νερά της θάλασσας πλημμύριζαν την χώρα, πνίγοντας τους κατοίκους. Με την κατασκευή φραγμάτων και αναχωμάτων μοναδικών σε τεχνολογική εξέλιξη, το πρόβλημα έγινε για πάντα παρελθόν.
Κατ αντιστοιχία, θα γράψω σήμερα: Ο Θεός έφτιαξε την Ελλάδα, και οι νέοι του Νομού Ξάνθης «ανέστησαν» τις παραλίες της. Σε πείσμα των καιρών. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι νέοι σε πανελλήνια κλίμακα,  θα βγάλουν από το τέλμα και την πατρίδα μας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Έχω συνομιλήσει διαχρονικά με τους περισσότερους, από τους επιτηδευματίες που επιχειρούν στις παραλίες του Νομού.
Στο ξεκίνημα της πορείας τους για τον καθαρισμό, ευπρεπισμό των παραλιών, απομάκρυναν τόνους από φύκια, σκουπίδια. Για να δημιουργήσουν υποδομές χρειάστηκε να ξεπεράσουν και τους άθλους του Ηρακλή. Επί σειρά ετών μόνο έδιναν για να κρατηθούν. Εφέτος έγινε η έκρηξη. Με πολύμορφα, πολλαπλά οφέλη, για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Η Ξάνθη μπορεί να καυχιέται, για την κίνηση των παραλιών της. Να στέλνει και εικόνα σε όλο τον πλανήτη.
Κάποιες συναυλίες, όπως αυτή με τον Στέλιο Ρόκκο στα Μάγγανα, κάποια λογής – λογής δρώμενα σχετικά με την Ιστορία ή μυθολογία, οι απαραίτητες πινελιές για το συμπλήρωμα του πίνακα. Αυτά τα ανέλαβε η Φ. Ε. Ξ.( Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ) για εφέτος. Η παρουσία των πρωταθλητών – πρωταθλητριών Ελλάδας στο βόλεϋ στην άμμο προς το τέλος του μήνα που διανύουμε στο Μυρωδάτο, αναμένεται να δημιουργήσει ατμόσφαιρα άνευ προηγουμένου.
Θα προέτρεπα τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε. κ. Στέλιο Μωραΐτη, όπως και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου να κάνουν μια βόλτα από τα οργανωμένα αυτά συγκροτήματα των παραλιών του Νομού από κοινού. Να σφίξουν το χέρι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Σε πρώτη φάση. Αργότερα ας γίνει και κάποια εκδήλωση με απονομές. Αξίζει με το παραπάνω, για να μην πω επιβάλλεται.
Από τις παραγωγικές τάξεις, πάντα ξεκινά κάτι δημιουργικό. Άξιοι!  

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…